Вчені знайшли причину песимізму, — дослідження

shutterstock-529726912
фото: worldatlas.com

Група американських соціологів довела, що люди схильні перебільшувати частоту проявів звичних явищ навіть тоді, коли в реальності явище проявляє себе рідше, ніж раніше. 

Дослідження опубліковане в журналі Science, передає Espreso.TV.

Це, зокрема, впливає на наше сприйняття соціальних проблем; навіть якщо вони вирішуються, люди схильні цього не помічати, розширювати визначення проблеми і, відповідно, бачачи її прояви в явищах, які раніше сприймалися як такі, що проблеми не становлять.

Учасникам експерименту показували різнокольорові кола різних відтінків, від синього до фіолетового. Коли синіх і фіолетових точок було порівну, люди вважали синіми відтінки, близькі до крайньої синьої частини спектра, але в міру збільшення кількості яскраво-фіолетових точок люди починали частіше називати синіми відтінки, які раніше відносили до фіолетових.

В більш складній версії експерименту добровольцям показували фотографії людей з нейтральним чи загрозливим виразом обличчя. У міру збільшення кількості осіб з нейтральним виразом люди частіше називали загрозливими л, які на початку експерименту оцінювали як нічого не виражають.

У властивості людської психіки, яку проявили учасники експерименту, вчені бачать причину песимізму. Навіть коли стан справ об'єктивно поліпшується, люди не помічають цього, і приписують явищам, які раніше оцінювали нейтрально, властивості тих, які представляли проблему.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: