«І люди, і ляльки»: до Львова приїхали театри з різних куточків світу (фото)

IMG_9009

Третього липня у Львові проходить останній день IV-ого Міжнародного Фестивалю ляльок «І люди, і ляльки-2018».

Вже вчетверте, за сприяння Львівської міської ради, глядачі можуть побачити театральні шоу найкращих колективів не тільки України, а й цілого світу. Кожен охочий має змогу переглянути вистави, які визнані за кордоном та відзначені численними нагородами.

У перші два дні фестивалю львів’яни вже познайомилися з одеським, івано-франківським, сумським, черкаським театрами та колективом з Білорусі.
Сьогодні перед приміщенням Львівського академічного театру естрадних мініатюр надзвичайно людно. Це і не дивно, адже ЛАТЕМ – найголовніша локація театральної події липня. До вистави залишається десять хвилин, а у залі вже немає жодного вільного місця. Глядачі не тільки сидять на своїх місцях, а й просто стоять попід стіною.  Хоча подія і розрахована на діток, перед сценою - люди різного віку: тут і сім’ї, які привели своїх малят подивитися цікаві виступи; і актори з інших театрів, які прийшли надихатися, спостерігаючи за грою своїх колег, і просто справжні поціновувачі лялькового мистецтва.

У маленькому приміщенні відчувається атмосфера очікування, адже  до Львова завітав Дніпровський міський театр ляльок. Актори привезли виставу «Коза-дереза».

45 хвилин глядачі насолоджувалися українською народною казкою про незвичайну країну зі своїми незвичайними мешканцями. Помітно, що режисер-постановник Роман Гребенюк, композитор Олександр Поліщук, художниця Світлана Югова неабияк попрацювали, адже кожна лялька  вражає своїми деталями, а музика влучно доповнює сценарій вистави. Актори Андрій Синжеряк, Юлія Блат, Ірина Синиціна та Роман Гребенюк захопили своєю надзвичайною грою, яскравими костюмами, танцями, піснями.

Дітки із задоволенням спостерігали за історією неслухняної Кози-дерези і разом з нею співали: «Я коза-дереза,

Півбока луплена,

За три копи куплена,

Тупу, тупу ногами,

Сколю тебе рогами,

Хвостиком замету,

Ніжками затопчу —

Тут тобі й край!»

Ще не встигли глядачі забути пригоди у селі «Казкове», а вже швидко прямують до Львівського обласного академічного театру ляльок на площі Данила Галицького. Там сьогодні відбувається виступ «Stalo teatras» («Настольний театр») Вільнюса з Литви.

«Багатство Соломона» - надзвичайно повчальна та цікава історія мудрого царя, який хоче допомогти кожному, хто шукає вирішення своїх проблем. У цій виставі аудиторія виконує важливу роль, адже стає одним із героїв дійства. Саме глядач вирішує, на якому боці істина. Після вистави діти діляться своїми враженнями з батьками і просять сфотографуватися із Козою-дерезою. Крістіна Маурушевічюте та Саулюс Чепла зі своєю проникливістю та емоційністю й чудова Снєгуоле Дікчюте, яка упродовж п’ятдесяти хвилин зачаровує своїм голосом та особливими мелодіями скрипки. Вистава закінчилася, але оплески і крики «Браво» не вщухають ще довго.

П’ять сценічних майданчиків міста Львова цьогоріч дарують неймовірні емоції як і для дорослих, так і для  малих. Хоча фестиваль і завершується, та спогади про нього ще довго будуть зігрівати львів’ян.

Анастасія МИГИДЮК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: