Сміттєвий рік: у ЛОДА розповіли, як справляються з вивозом львівського сміття

unnamed (4)

Ось уже рік, як вивезенням, захороненням та сортуванням сміття зі Львова займається ЛОДА. Там заявляють,  що у цій сфері нарешті вдалося навести лад: є угоди з полігонами, роботу перевізників відслідковують, сміття зважують і сортують.

За словами чиновників, випадки несанкціонованого скиду сміття стали поодинокими. Водночас  непорозуміння між містом і областю  не припинилися. В ЛМР скаржаться, що область не звітує за витрачені кошти. Своєю чергою ЛОДА дорікає мерії тим, що області досі не передано в управління ЛКП «Львівспецкомунтранс».

 

Чистий Львів

З 1 липня 2017 року, відколи ЛОДА отримала повноваження щодо очищення Львова від ТПВ, з міста було вивезено 226 тисяч тонн сміття. З них - 38% (85 тис. тонн) пішли на захоронення на полігони Львівської області та 62% (141 тис. тонн) - на полігони за межі області.

«На сьогодні усі перевізники мають укладені угоди на захоронення твердих побутових відходів як на полігонах області, так і за її межами. Закуплено 3 вагові комплекси. Усе сміття, яке вивозять з міста Львова, зважують. І ми щодня маємо чітку інформацію, скільки тонн сміття зібрано у місті і на який полігон його повезли. Ми також поставили вимогу перевізникам: будь-яка машина, яка працює зі сміттям, має бути обладнана GPS-навігатором. У нас є диспетчерська служба, яка в онлайн-режимі відслідковує кожен рух машини.  Це дало можливість зменшити кількість випадків несанкціонованого скиду сміття. Я не кажу, що таких випадків немає, але це поодинокі випадки, які можна відслідкувати та за які можна притягнути до відповідальності водіїв», - каже директор департаменту розвитку та експлуатації житлово-комунального господарства ЛОДА Назарій Романчук.

З 1 серпня 2017 року у Львові відновлено систему роздільного збору твердих побутових відходів. Для цього встановлено додаткові контейнерні майданчики для збору пластику, паперу та скла. На думку директора департаменту, ця система працює  ефективно.

Проблемною ділянкою наразі залишається перевантажувальна станція на вул. Північній у Львові,  де утворилося стихійне сміттєзвалище. Як запевняє Назарій Романчук, компанія «АВЕ Львів» має прибрати звідти сміття до кінця липня.

«Якщо будь-який перевізник не буде справлятись з тими зобов’язаннями, які він має щодо прибирання Львова, ми будемо вживати жорсткі заходи. Коли «АВЕ Львів» зробив перенакопичення на вул. Північній, ми поділили ринок і забрали у компанії частину ЛКП, які вона обслуговує, щоб вона мала можливість вивозити сміття, яке накопичується. В червні перевізник вивіз 1,8 тис. тонн сміття, залишається ще приблизно 1,4 тис. тон. Там є новий керівник, сподіваюся, що він справиться», - заявив Назарій Романчук.

Із 300 млн грн, які перерахувала Львівській ОДА міська рада Львова за вивіз сміття впродовж року, вдалося зекономити 100 млн грн.

«Сміття зважується. Також, якщо на початках, сміття вивозили на віддалені полігони, то згодом вдалося домовитися з ближчими. Відстані скоротилися.  Завдяки цьому вдалося зекономити 100 млн грн», - каже  Назарій Романчук.

За його словами зекономлені кошти у вигляді субвенції скерували на потреби районів.

«Ці кошти спрямували на 170 важливих для цих територій проектів, - уточнив він. - Це і ремонт доріг, і закупівля комунальної спецтехніки, і екологічні заходи, і ремонт об’єктів соціальної сфери: народних домів, шкіл, лікарень, ФАПів тощо».

Окрім того, за його словами, минулого року вдалося залучити  50 мільйонів гривень з державного резервного фонду. За ці кошти впорядкували 4 полігони,  закупили 8 одиниць сучасної спецтехніки, для роботи на полігонах та 3 сучасні сортувальні лінії.

Втім, в ЛМР скаржаться, що жодного разу не отримали звіту про використання своїх коштів. Заступник міського голови Сергій Бабак вже кілька разів скаржився на це міським депутатам, щоб ті вплинули на своїх колег з облради, а ті своєю чергою на ЛОДА. Втім в області цих претензій не сприймають. «Як на мене, не етично з їхнього боку, коли вони не забезпечили передачу «Львівспецкомунтранс», говорити про те, що ми не звітуємо. Насправді, ми звітуємось як перед депутатами обласної ради, так і перед громадськістю. Якби вони хотіли, вони б всю інформацію мали, і я думаю, що вони її мають. Хай забезпечать, в першу чергу, виконання тих зобов’язань, які є ключовими у даному рішенні», – каже Назарій Романчук.

Йдеться про передачу в управління ЛОДА ЛКП «Львівспецкомунтранс».

«До цього часу виконавчі органи Львова не виконали рішення, проголосоване на сесії Львівської міської ради в частині передачі повноваження управління ЛКП «ТФ «Львівспецкомунтранс» Львівській облдержадміністрації», - скаржиться Назарій Романчук.

А що в області?

За словами директора департаменту прогрес у поводженні з відходами спостерігається і в області. Так, на Львівщині впродовж минулого року було ліквідовано 98 стихійних звалищ. «Спільно з екологічною інспекцією нам вдалося ліквідувати 44% стихійних звалищ», - каже Назарій Романчук. Загальна площа ліквідованих стихійних звалищ становить 30 гектарів.

У Самборі почала працювати перша з трьох сучасних сортувальних ліній, придбаних за кошти виділені з державного резервного фонду. «Другу сортувальну лінію монтують у Новояворівську і найближчим часом її також встановлять. І ще ми зараз працюємо над тим, аби у Дрогобицькому районі встановити», – каже Назарій Романчук.

За його словами сміттєсортувальні лінії дадуть можливість зменшити об'єм сміття, яке підлягає захороненню на полігонах, приблизно на 30%.

А в кінці липня у Новому Роздолі проведуть громадські слухання щодо будівництва сміттєпереробного заводу. «Після  громадських слухань буде проведена процедура передачі земельної ділянки інвестору. З моменту передачі землі за гарантією даної компанії протягом 9 місяців будуть виконуватися роботи першого етапу будівництва заводу. За 9 місяців частину сміття, яке продукується у Львові, ми зможемо завозити і переробляти на даному комплексі», – каже директор департаменту.

Він додає, що потужність сміттєпереробного заводу складатиме 276 тисяч тонн сміття в рік. Він буде розрахований на 105 робочих місць. Загальна сума інвестицій становить 85 млн євро.

«Це українсько-польське товариство співпрацює з польськими підприємцями, які подібні комплекси будуть у Польщі. Це є хороший механізм виробництва RDF-палива. Більше того, у них уже є попередні домовленості з цементними заводами у Польщі про те, що вони це RDF-паливо закуповуватимуть. Ще один завод планується у Дрогобичі. Міська рада вже надала земельну ділянку. Але, наразі, інвестор вивчає геологію та геодезію ділянки. Ще один варіант будівництва розглядають у Червонограді.  Дуже багато інвесторів зголошуються. Єдине, чого вони хочуть, це – гарантію сміття та земельної ділянки. Ми даємо їм можливість вивчити ситуацію на місці, подивитися ділянку і зробити висновки», - каже Назарій Романчук.

Нагадаємо, згідно із Стратегію поводження з ТПВ до 2030 року, затвердженою облрадою передбачено налагодження діяльності семи регіональних об’єктів захоронення ТПВ та будівництво 4 сміттєпереробних заводів, а також рекультивація 154 несанкціонованих сміттєзвалищ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: