У десятках міст Польщі пройшли акції протесту проти судової реформи

DhPkj3NXkAAbReq

Увечері 3 липня тисячі людей протестували в десятках міст Польщі через набуття чинності закону про судову реформу, який, на думку учасників акцій, порушує Конституцію.

Про це повідомляє газета Wyborcza.

Наймасштабніший мітинг відбувся біля будівлі Верховного суду у Варшаві. Зранку 4 липня декілька тисяч протестувальників зустріли суддів, зокрема голову Верховного суду Малгожату Герсдорф, які, відповідно до нового закону, мають піти на пенсію.

Люди зустріли їх оплесками та скандували «Конституція», «Вільні суди». Також вони розгорнули банери з лозунгом «Залишіться».

Судова реформа, яку провела правляча в Польщі націоналістична партія «Право і справедливість», викликала різку критику з боку ЄС. У Брюсселі вважають, що вона покладе край незалежності судової гілки влади.

Проте прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький під час виступу в Європарламенті 4 липня заявив, що Польща — «горда країна», тому їй не потрібно читати лекції.

«Ми добре знаємо, як керувати нашими інституціями. Демократія в Польщі ніколи не була такою живою як зараз», — наголосив він.

Втім більшість євродепутатів виступили з критикою в адрес польської влади, звинувативши її в нападі на незалежність судів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: