Велике переселення: колишній збірний пункт призовників можуть віддати криміналістам

15307840755b3de94b0df60

Приміщення збірного пункту призовників обласного військкомату, що знаходиться у Львові, на вул. Данила Апостола, 16, можуть передати на баланс Львівському науково-дослідному експертно-криміналістичному центру МВС України.

Відповідне рішення може бути винесене на розгляд сесії облради уже у вересні. Сьогодні приміщення оглянули керівники ЛОР, криміналістичного центру, обласної поліції та прокуратури.

«Основне завдання Центру – це проведення судових експертиз у близько 40 напрямках. Такі експертизи мають на меті встановлення осіб, причетних до тих чи інших злочинів. Ми не в змозі проводити стільки експертиз, скільки нам призначають ініціатори, а це і поліція, і прокуратура, і суди. Проблема нестачі працівників була вирішена у січні, коли до 145 чинних нам додали ще 100 штатних посад. 21 посада вже заповнена, але решту працівників я просто не маю де розмістити», – пояснює директор центру Роман Заяць.

Крім цього, у теперішньому приміщенні центру на вул. Конюшинній просто немає де розміщувати обладнання.

«В нас є обладнання, яке в тому приміщення не можливо розмістити. А півроку тому наш центральний офіс у Києві закупив балістично-ідентифікаційну систему для визначення зброї та набоїв, але нам її не дали, бо ми не мали куди її поставити», – додає директор центру.

За його словами, нове приміщення  площею 4263,2 кв. м, замість чинного, площа якого лише 1770 кв.м, дозволить розмістити і експертів, і обладнання.

У поліції та прокуратурі кажуть, що навантаження на експертів сьогодні настільки велике, що результатів досліджень доводиться чекати місяцями.

«По ДТП ми стаємо у чергу і чекаємо по 2-3 місяці на висновки експерта. Домовляємося на розміщення експертиз у інших областях. По деяких видах експертиз нас ставлять у чергу вже на 2019 рік. Поки відбувається експертиза, може завершитися термін провадження. Якщо це приміщення буде освоєне, то висновки будуть вдвічі швидше. Це покращить криміногенну ситуацію, бо винні будуть швидше притягуватися до відповідальності», – каже прокурор області Юрій Квятківський.

«Це покращить і пришвидшить провадження, бо у багатьох випадках злочини розкриваються саме завдяки експертизі, і її результати є основним доказом», – додає очільник обласної поліції Валерій Середа.

Голова ЛОР Олександр Ганущин каже, що готовий винести питання на сесію ЛОР за умови, що центр матиме кошти хоча б на проект ремонту приміщення.

«Ми мусимо створити умови для експертів, які несуть вирішальне навантаження при встановленні засобів. На жаль, потужностей  центру не вистачає. Якщо ми побачимо, що є проектно-кошторисна документація на ремонт, то сесія ЛОР готова передати на баланс це приміщення», – каже голова облради.

Щодо збірного пункту військкомату, то близько 1,5 місяця тому, його переселили на вул. Батуринську, поблизу приміщень військкоматів.

«Тут був збірний пункт.  Звідси відбувався виїзд призовників на місце служби. Призову в такому обсязі, як це було колись, уже не буде. Тому, думаю, це кращий варіант використання приміщення. Тут  вже опалення немає близько 3 років. Ми провели переговори з військкоматом і врегулювали цю ситуацію. І сьогодні обласний збірний призовний пункт розташований поруч з основними військкоматами, і не доведеться везти людей з одного кінця міста в інший. Вважаю, що, з точки зору логістики, ми прийняли правильне рішення. Там все буде зосереджено в одному місці, а тут будуть створені умови для швидкого розкриття злочинів», – підсумовує Олександр Ганущин.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: