Супрун розповіла, де отримати безкоштовні ліки за державними програмами

3df464cc-0f0e-48c7-b17d-87c3dba90a51

В.о. міністра охорони здоров’я розповіла, де можна отримати придбані державним коштом ліки.

Про це повідомила лікарка у Facebook.
«Держава ці ліки закуповує за кошти платників податків. Отже, ви вже за них заплатили та ніхто не має права вимагати з вас кошти з ці ліки! Крім того, діють державні програми, які допомагають отримувати громадянам ліки доступніше», - йдеться у повідомленні.

У медзакладах.

  • Близько 500 різних препаратів та 700 медичних виробів;

Відповідно до діагнозу та призначень лікаря їх можна отримати безоплатно. За кошти держбюджету ліки закуповують міжнародні організації для України та потім ці препарати та вироби розвозяться до лікарень в різні області України.

Це стенти, онкопрепарати, ліки проти гепатиту, онко реагенти, ліки для трансплантації та препарати за багатьма іншими програмами.

Дізнавайтеся про ліки, які закуповує держава, та коли вони будуть в Україні: http://moz.gov.ua/zakupivli-likiv!

Накази про розподіл закуплених ліків в регіони з’являються тут: http://moz.gov.ua/nakazi-moz.

  • Понад тисяча препаратів від найбільш розповсюджених хвороб;

Ці ліки можна отримати, лікуючись на стаціонарі. Цьогоріч лікарні першою чергою мають закуповувати лікарські засоби з Національного переліку, куди увійшли 427 безпечних та реально працюючих діючих речовин.

Ці діючі речовини входять у понад 1000 різних препаратів від найбільш поширених хвороб. Ліки з Нацпереліку закуповуються кожним медичним закладом самостійно за кошти державного та місцевих бюджетів. За їх наявність у медзакладах безпосередньо відповідає місцева влада.

Більше про Нацперелік - https://www.natsperelik.com.ua/

  • Вакцини;

Вакцинація за календарем профілактичних щеплень є безоплатною. Її можна зробити у сімейного лікаря або педіатра. Варто звернути увагу, що національний календар вакцинації оновлено - https://goo.gl/SfKgBo

  • Тести, аналізи та дослідження у межах гарантованого пакету первинної медичної допомоги;

Окрім безоплатного обслуговування у сімейного лікаря, терапевта або педіатра, можна зробити безоплатно швидкі тести на вагітність, ВІЛ, вірусні гепатити та деякі аналізи, як то загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою, загальний аналіз сечі, глюкозу крові, загальний холестерин.

Більше про безоплатні послуги на первинці - https://goo.gl/t6bBVD

В аптеках.

  • Ліки проти серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми та діабету II типу;

Препарати від цих хвороб можна отримати за урядовою програмою “Доступні ліки”. Рецепт на них можна взяти у сімейного лікаря та отримати ліки у кожній третій аптеці України - безоплатно або за невеличку доплату. Більше про програму - http://moz.gov.ua/dostupni-liki

  • Препарати інсуліну;

Рецепт на ці препарати потрібно взяти рецепт в ендокринолога за місцем проживання. Щодо аптеки, де можна отримати інсуліни за рецептом, необхідно запитати у медзакладі або в обласних департаментів.

Більше про програму - https://goo.gl/8doL1K

«Якщо ліки є в наявності, а в лікарні з якихось причин відмовляють у їх безоплатній видачі, напишіть заяву на ім'я головного лікаря медичного закладу або на місцеве управління/департамент охорони здоров'я. У заяві вкажіть діагноз із результатами аналізів або діагностики для підтвердження та необхідний препарат», - додає Супрун.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: