Як молоді львів'яни святкували ніч на Івана Купала (фото)

IMG_0122

Ввечері 6 липня на озері у парку «Знесіння» дуже людно. Проходить акустичний вечір, створений ГО «Територія ініціативної молоді».

Схожі події вже відбувалися, про це каже віце-президент організації Сергій Мельников: «Це вже третій акустичний вечір. Відмінність між ним і попередніми полягає в тому, що ті проводилися у приміщенні, а цей ми вирішили зробити на природі, на свіжому повітрі. Так співпало, що незабаром свято Івана Купала, тому ми захотіли об’єднати і зробити саме тематичний вечір: поєднати деякі купальські традиції, творити щось незвичне».

Кожен може поспостерігати за останніми підготуваннями: розпалюється вогонь, учасники репетирують пісні, а відвідувачі дістають з рюкзаків ковдри. Ще не розпочалася подія, а вже панує атмосфера тепла та затишку. Люди знайомляться, розповідають легенди та вірування, які знають про свято Івана Купала, діляться один з одним печивом, п’ють чай та каву.

Тут можна побачити і музикантів, які грають у місцевих групах; і людей, які обожнюють співати; і тих, хто просто любить цікаві компанії; і навіть дівчинку Марту, у якої день народження: «Сьогодні мені виповнюється 23, і я думаю, що це найкращий спосіб розпочати святкування».

На події були не тільки ті, хто завчасно заповнював реєстраційну форму. Ближче до ночі, почувши голосний сміх та музику, приєднуються компанії, які відпочивали неподалік.

Грає музика гітари, флейти, бандури, саксофону. Звуки музичних інструментів переплітаються із голосами, які співають українські народні пісні «Ніч, яка місячна», «Горіла сосна, палала» та «Цвіте терен». Танцюють дівчата, які перевтілились у мавок та русалок. Надзвичайні костюми, динамічні рухи, прикраси з квітів й етнічна музика доповнюють один одного і допомагають повністю відчути купальський дух.

Коли стемніло – розпочинається найцікавіше. Для усіх дівчат організований майстер-клас, на якому вчать плести гарні віночки з різних польових рослин. Після цього вони пускають їх на воду, а хлопці намагаються зловити віночок коханої або ж, якщо не мають пари, знайти свою долю.

Пізніше новоутворені пари разом стрибають через вогнище, намагаючись не відпустити рук один одного. Потім усі охочі йдуть на пошуки таємничої квітки папороті.

Переможець, який знаходить дві свічки, отримує подарунок від організаторів. «Родзинкою» купальської ночі стає дівчина, яка показує фаєр-шоу, виконуючи неймовірні трюки з вогнем під мелодію флейти та звуки ударних.

Помітно, що над сьогоднішнім акустичним вечором працювало багато людей. «Зазвичай підготовка до будь-якої події розпочинається за місяць. Окрім координатора, який контролював процес, над подією працювало десять людей, до них входять і нові волонтери, яких ми обрали навесні. Зараз намагаємось по максимуму їх залучати до організації: ми - консультуємо, вони – втілюють у життя», - говорить Сергій Мельников.
Догорає вогнище, чути останні акорди гітари, люди розходяться. «Мені здається, цієї купальської ночі я став трохи щасливішим, ніж раніше», - доноситься з натовпу.


Текст і фото Анастасія Мигидюк

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: