Порошенко очікує від Польщі перегляду положення про «українських націоналістів»

п

Президент Петро Порошенко розраховує на перегляд Польщею положення в законі про Інститут національної пам'яті, що стосується "українських націоналістів".

Президент Петро Порошенко розраховує на перегляд Польщею положення в законі про Інститут національної пам'яті, що стосується "українських націоналістів", пише УП.

Про це він заявив у неділю в селі Сагринь у Польщі, де відкрив Меморіал пам’яті українців, які загинули від рук польських "селянських батальйонів" та підрозділів Армії Крайової у 1944 році.

"Ми підтримуємо ініціативи щодо перегляду відомих змін до польського законодавства про Інститут національної пам'яті. І розраховуємо, що буде переглянуте також положення, яке стосується оцінки українців", - сказав Порошенко.

За його словами, Україна проти односторонніх політичних оцінок спільного історичного минулого.

"Ми за фаховий діалог на рівні істориків. Ми проти політизації чутливих питань спільного історичного минулого", - додав президент.

Він також підтвердив політичні домовленості, досягнуті під час зустрічі з президентом Польщі Анджеєм Дудою в Харкові у грудні минулого року щодо розблокування проведення польською стороною пошукових і ексгумаційних робіт на території України.

"Ми сподіваємо, що ближчим часом наші експерти розпочнуть відповідну роботу", - сказав Порошенко.

За його словами, Україна глибоко шанує пам'ять представників польського народу, які стали жертвами трагічних подій в Україні, зокрема на Волині в 1943-44 роках.

"Страшні сторінки минулого не повинні бути визначальними для сьогодення і точно не повинні бути визначальними для нашого спільного європейського майбутнього", - підкреслив президент.

Він назвав абсолютно неприйнятним використання будь-якими політичними силами історичної пам'яті задля підвищення своїх рейтингів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: