Таїланд: дітей дістають із печери

солдати

Рятувальники успішно підняли на поверхню вже щонайменше чотирьох хлопчиків із групи, що разом з футбольним тренером опинилися у пастці у печері в Таїланді два тижні тому.

Рятувальники успішно підняли на поверхню вже щонайменше чотирьох хлопчиків із групи, що разом з футбольним тренером опинилися у пастці у печері в Таїланді два тижні тому, передає ВВС Україна.

Рятувальна операція почалася у неділю зранку - на такий небезпечний крок пішли через ризик можливого затоплення місця, де опинилися 12 підлітків і один дорослий.

Спершу повідомили про двох врятованих дітей.

Дітей виводять з печери групами, наразі незрозуміло, скільки триватиме операція. Перед тим їх навчили користуватися обладнанням для дайвінгу, однак у хлопчиків немає ніякого досвіду.

Перша частина шляху на поверхню - найскладніша, їм доведеться пройти через вузькі, затоплені водою ділянки печери, часто занурюючись під воду.

За планом, діти мають відпочити в печері, яка слугувала базою для рятувальників, після цього їм треба буде подолати менш складну ділянку шляху.

Американський лідер Дональд Трамп повідомили, що США "дуже тісно співрацюють" із тайською владою, аби врятувати усіх дітей.

Операція почалася о 10 ранку за місцевим часом (6:00 за Києвом). Рятувальники очікують, що в найкращому випадку діти виберуться з печери до 21 години за місцевим часом (17:00 за Києвом).

Після того вони одразу поїдуть на обстеження. Передають, що поруч із лікарнею неподалік вже з'явилися перші карети швидкої.

В операції беруть участь 13 іноземних дайверів та п'ятеро тайських, також серед рятувальників - п'ятеро "морських котиків".

Спочатку допускали, що група може провести там кілька місяців. Однак зранку в неділю керівник рятувальної місії Наронгсак Оссатанакорн заявив, що умови ідеальні для евакуації.

"Зараз і в наступні три чи чотири дні, умови ідеальні в тому, що стосується рівня води, погоди та здоров'я хлопчиків", - сказав він.

Наронгсак Оссатанакорн додав, що 18 дайверів відправились до групи, аби вивести її з печери.

За його словами, лікар оглянув дітей та констатував, що вони "в хорошій фізичній та психічній формі".

Самі хлопчики та їхні родини погодилися з тим, аби якомога швидше вивести групу.

Рятувальники бояться, що скоро можуть початися мусонні дощі, які затоплять вузькі тунелі в печері.

Журналістів та всіх, хто не бере участі в рятуванні дітей, попросили залишити територію біля печери.

Нестача кисню в печері та загроза сильних дощів змушують рятувальників прискоритись, повідомив губернатор в суботу.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: