Новий закон про аліменти: як підвищили їх розмір і чого чекати неплатникам

28b076208740c6b4ee7c473bc2b7c8f5

Нещодавно ухвалений парламентом закон у рамках проекту «Чужих дітей не буває» дасть змогу підвищити мінімальний розмір аліментів до 100% прожиткового мінімуму.

Відповідні роз’яснення опублікував на своїй сторінці у Facebook Прем’єр-міністр Володимир Гройсман .

«Днями Рада ухвалила ще один пакет законопроектів “Чужих дітей не буває”, які гарантують ще більше прав для дитини. Серед них – посилення відповідальності для одного з батьків, який не хоче платити аліменти», - нагадав Гройсман.

Глава уряду поінформував, що закон передбачає збільшення мінімальної суми аліментів, яка для людини з достатнім заробітком, наприклад, зросла до 100% прожиткового мінімуму (1559/1944грн залежно від віку дитини).

Крім того, за словами Прем’єр-міністра, якщо аліменти не сплачуються більше року, то їх сума збільшується на 20%.

Він додав, що відтепер українці, які хочуть посісти керівні посади на держслужбі, муситимуть подавати довідку про те, що не мають боргів зі сплати аліментів більше шести місяців, а от чиновники, які мають більш ніж річну заборгованість зі сплати аліментів, будуть звільнені з посади.

Крім того, Гройсман підкреслив, що закон запроваджує кримінальну відповідальність — зокрема, якщо боржник злісно ухиляється від суспільно-корисних робіт через несплату аліментів, він може сісти за грати на строк до двох років.

Ще однією новацією закону, за даними глави уряду, є зміни до положення про дозвіл на виїзд дитини за кордон. Він відзначив, що той із батьків, з ким залишилась дитина, зможе без дозволу іншого вивезти її за кордон на навчання, лікування та відпочинок тощо на термін до місяця за умови надання побачень з дитиною іншому з батьків. При цьому батькові, з яким дитина не живе, для поїздки за кордон знадобиться нотаріально завірена згода другого з батьків або рішення суду про дозвіл на виїзд дитини без згоди

Водночас, якщо батько, із яким не живе дитина, не сплачує аліменти більше чотирьох місяців (трьох місяців - якщо дитина хворіє), його дозвіл на виїзд дитини не потрібен навіть для подорожі терміном більше місяця.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: