Україна візьме участь у саміті НАТО, обійшовши блокування Угорщини

20140305_140305-nuc_rdax_775x516-e1522269230982

Україні вдалося обійти блокування Угорщиною участі в саміті НАТО, засідання відбудеться спільно з Грузією у Брюсселі.

Про це заявив очільник представництва України при Альянсі Вадим Пристайко в ефірі програми «Завтра», повідомляє «Радіо Свобода».

Він зазначив, що Україні вдалося обійти блокування Угорщиною участі в саміті НАТО, і засідання відбудеться спільно з Грузією у Брюсселі. Це станеться якраз через 10 років після Бухарестського саміту, коли і Україні, і Грузії було обіцяно, що вони стануть членами НАТО.

За його словами, під час засідання сторони будуть обговорювати, яким чином за цей час дві країни просунулися у цьому питанні, та що ще їм треба зробити для вступу.

Попри це, досі існує можливість блокування Угорщиною заяви засідання, хоча, як зауважив Пристайко, важливішою все ж буде декларація саміту.

«Є технічні деталі, і, дійсно, Угорщина намагається блокувати заяву цього засідання, але, крім заяви засідання, буде заява генерального секретаря, який головуватиме під час засідання, – він є також головою комісії Україна – НАТО, – і буде кінцева декларація саміту, що є значно важливішим, тому що декларація саміту – це документ, за яким живе альянс від саміту до саміту. Буде також комюніке саміту, яке підписують усі члени альянсу. Це ті документи, де будуть зафіксовані всі необхідні для України речі», - наголосив Пристайко.

Він додав, що головною перемогою для української сторони стане підтримка НАТО у протистоянні російській агресії.

«Нам потрібно розблокувати військово-технічне співробітництво. Джавеліни нам дуже допомогли, тому зараз ми говоримо із членами альянсу про те, що нам потрібна певна допомога: дещо ми готові купувати, а деякі технології нам потрібні для того, щоб наша армія стала сильніша», - підсумував Пристайко.

Раніше МЗС Угорщини направило лист генсеку НАТО Єнсу Столтенбергу, в якому йдеться про те, що прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан має намір голосувати проти будь-якого документа, який запропонують членам Альянсу до ухвалення за підсумками зустрічі з українським та грузинським лідерами.

Згодом Угорщина заблокувала засідання комісії Україна-НАТО на саміті у Брюсселі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: