У Румунії звільнили антикорупційного прокурора Кевеші

11-6b86b36a341bd65742142817d4cd6390

Президент Румунії Клаус Іоганіс підписав указ про звільнення із займаної посади Лаури Кодрути Кевеші, яка прославилася як непримиренний борець з корупцією в країні, і проти звільнення якої у Румунії масово протестували.

Президент Румунії Клаус Іоганіс підписав указ про звільнення із займаної посади Лаури Кодрути Кевеші, яка прославилася як непримиренний борець з корупцією в країні, і проти звільнення якої у Румунії масово протестували, повідомляє Дзеркало тижня.

Іоганіс був категорично проти відставки Кевеші, але її голови вимагала соціал-демократична партія, яка контролює уряд і особисто міністр юстиції Румунії Тудорел Тоадер, який, серед іншого, звинувачував Кевеші у зловживанні своїми повноваженнями, зокрема використання незаконного прослуховування.

У цьому конфлікті президент узяв бік прокурора, однак кілька днів тому Конституційний суд, на рішення якого, найімовірніше, вплинули соціал-демократи, зобов'язав президента звільнити прокурора за поданням Тоадера. Одночасно партія соціал-демократів почала обговорювати процедуру імпічменту президента у тому випадку, якщо він навідріз відмовиться підкорятися рішенню Конституційного суду.

Все це, мабуть, і вплинуло на рішення Іоганіса.

У партії соціал-демократів є причини поквитатися з Кевеші - так, їхній лідер Лівіу Драгнеа, який вважається одним з найбільш могутніх людей в країні, завдяки зусиллям Кевеші був звинувачений в корупції і зловживанні повноваженнями, в результаті чого отримав 3,5 роки у в'язниці, і зараз намагається оскаржити вирок у суді.

Кожна спроба влади позбутися Кевеші викликала масові протести по всій Румунії. Народ любить прокурора, і не дарма: 45-річна прокурор, яка виявилася наймолодшою ​​на цій посаді в Румунії, прославилася своєю принциповістю - в тому числі абсолютно не брала хабарів, а на її «бойовому рахунку» більше тисячі справ проти корупціонерів всіх рівнів, зокрема і проти брата екс-президента Румунії Траяна Бесеску.

Від «караючої руки» прокурора не рятували ні зв'язки, ні посади, ні гроші: так, у 2015 році вона завела справу на мера Бухареста Соріна Опреску. Мер звинувачувався в отриманні хабарів у 10% від кожної споруди, а також в отриманні відкатів у 2013-2015 роки. Прокурор відкрила справу і проти чинного прем'єр-міністра Віктора Понти, якого звинуватили у підробці, співучасті в ухиленні від сплати податків і відмиванні грошей.

За один тільки 2016 рік Кевеші, як випливає зі звіту її департаменту, відправила до судів кримінальні справи проти понад 1,2 тис. підозрюваних у розкраданні, хабарництві і відкатах чиновників; серед її «трофеїв» 3 міністри, 6 сенаторів, 11 депутатів, 47 мерів міст, 21 представник компанії з державною участю.

Серед них був і Мірча Бесеску - рідний брат колишнього президента Траяна Бесеску, який і призначив Кевеші на пост антикорупційного прокурора. Кьовеши звинуватила Мірчу Бесеску у тому, що він отримав хабар за обіцянку врятувати ув'язненого у в'язниці злочинця.

Раніше у столиці Румунії Бухаресті у середу, 20 червня, пройшли масові антиурядові протести у зв'язку з прийняттям кримінального законодавства, яке може розв'язати корупцію на найвищому рівні. Протестувальники оточили урядові установи, розмахуючи прапорами Румунії, США та Європейського Союзу і називаючи правлячої соціал-демократичну партію країни «червоною чумою».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: