В Україні зареєстрували третій випадок захворювання на дифтерію

11RBgOSm8ZkPOC4oLkpw.r695x430
Фото: ілюстративне. Джерело: pogliad.ua

В Україні зареєстровано третій випадок захворювання на дифтерію, захворів підліток 15 років у Київській області, діагноз підтверджений лабораторно.

Про це повідомили в центрі громадського здоров'я МОЗ України та зазначили, що дитині ввели протидифтерійну сироватку, її стан стабільний, зараз вона перебуває в інфекційному відділенні Київської обласної дитячої лікарні м. Боярка.

Нагадаємо, що у разі захворювання на дифтерію необхідним є введення антитоксичної протидифтерійної сироватки (ПДС), яка нейтралізує дію дифтерійного токсину. В Україні достатня кількість вакцин та протидифтерійних сироваток.

МОЗ рекомендує якнайшвидше зробити необхідні щеплення проти дифтерії дітям і дорослим. Якісна та безпечна вакцина є в усіх регіонах України, і надається безоплатно як для дітей, так і для дорослих. Водночас, рівень вакцинації проти дифтерії залишається низьким — лише половина українських дітей отримала захист третьою дозою вакцини АКДП у віці 18 міс. минулого року, і менше половини дорослих.

Дифтерія — вакцинокерована інфекція. Єдиний спосіб захиститися від дифтерії і запобігти розвитку небезпечних ускладнень — вакцинація для дітей і ревакцинація для дорослих. МОЗ рекомендує якнайшвидше зробити щеплення проти дифтерії дітям, які пропустили його за календарем вакцинації, вчасно вакцинувати дітей за графіком, згідно з календарем профілактичних щеплень, а також нагадує про обов’язкову ревакцинацію дорослих від дифтерії кожні 10 років.

Додамо, інфекція передається повітряно-крапельним шляхом. Коли дифтерійна бактерія потрапляє у дихальну систему, вона виробляє токсин, що руйнує тканини дихальної системи. Захворювання проявляється у вигляді ангіни, коли у горлі утворюються плівки, які дуже погано знімаються з поверхні. Це може ускладнювати дихання та ковтання.

Токсин може спричинити:

- загальну слабкість;
- біль у горлі;
- лихоманку;
- набряк мигдаликів, слизових оболонок ротоглотки.

Якщо ви відчули якийсь із цих симптомів, негайно зверніться до лікаря.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: