У Польщі голову Товариства українців можуть засудити через виступ у Сагрині

4C22EF28-5050-4E9E-9298-F965F7BA3081_w1023_r1_s
Порошенко у Сагрині.

У понеділок, 9 липня, воєвода Любліна Пшемислав Чарнек оголосив, що відправить повідомлення в прокуратуру у зв'язку зі словами голови Українського товариства в Любліні доктора Гжегожа Куприяновича.

У понеділок, 9 липня, воєвода Любліна Пшемислав Чарнек оголосив, що відправить повідомлення в прокуратуру у зв'язку зі словами голови Українського товариства в Любліні доктора Гжегожа Куприяновича, пише delo.ua.

Свою заяву Куприянович зробив у неділю в Сагрині (Люблінське воєводство), де президент України Петро Порошенко вшанував пам'ять українців, убитих польськими військовими в 1944 році.

Воєвода Чарнек вважає провокацією те, що Куприянович нагадав про злочин в Сагрині, скоєний польськими партизанськими загонами проти українського населення 74 роки тому.

Під час брифінгу Чарнек привів дві цитати з виступу Куприяновича, які дуже не сподобалися воєводі:

«вони (українці, загиблі в 1944 р - Ред.) Загинули від рук інших польських громадян, тому що вони говорили іншою мовою, і мали іншу релігію. Це злочин проти людства було скоєно членами польської нації, партизанами Армії Крайової, які були солдатами польської держави в підпіллі»;

«ми шкодуємо, що пам'ять про українських православних жертв Холмщини не була вшанована в Сагрині так само, як у випадку пам'яті польських жертв Волині в Павлівці і інших місцях».

«По-моєму, ці слова - одна велика провокація», – вважає воєвода.

Польський історик Рафал Внук не вважає слова Купріяновича провокацією.

«Той факт, що українці згадують свої страждання під час урочистостей волинської різанини, є проявом їх історичної політики. (...) Ця ситуація є внеском в ширшу дискусію про змінений Закон про Інститут національної пам'яті. Це буде надзвичайно важливе питання з точки зору свободи вираження думок і автономії історичних досліджень. Якщо Куприянович, доктор історії, буде засуджений за звинуваченням високопоставленого чиновника держадміністрації, то будь-який дослідник, який займається питанням про вбивство на національному грунті, повинен буде прийняти до уваги покарання за публічне висловлювання думок. Цензура буде введена через бічні двері. Я і багато моїх колег можуть бути в тій же ситуації, що й доктор Куприянович», - висловив думку професор Внук.

А польська публіцистка, яка спеціалізується на історії України, Богуміла Бердиховська вказала на те, як польський воєвода оцінює візит українського президента в Сагринь – «вторгнення націоналістів».

«Прибуття тисячі або двох тисяч українських націоналістів ніколи не є безпечним подією. Люблінський воєвода не був у Сагрині, тому що він не хотів брати участь у провокаціях і безсоромності», – так оцінив заходи за участю президента України воєвода Чарнек.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: