Угорщина висуває нові «мовні» претензії

116113

Угорщина погодилася з тим, що Україна має виконати рекомендації Венеційської комісії щодо закону по освіту, натомість знаходить нові приводи для невдоволення мовною політикою в Україні.

Про це на брифінгу заявила міністр освіти та науки Лілія Гриневич, повідомляє Укрінформ.

«Прикро, що Угорщина знаходить нові приводи для невдоволення. Зараз угорській стороні не подобається проект закону про мову в парламенті,  він ще не пройшов перше читання, а вони вже про нього говорять», – сказала Гриневич.

Вона зазначила, що 23 червня під час зустрічі міністрів закордонних справ Угорщини  та України Петер Сіярто висловив позицію, що Угорщина вимагає від України виконання рекомендацій Венеційської комісії. Втілення цих рекомендацій, за словами Гриневич,  - справа українського парламенту. Натомість раніше угорська сторона вимагала, щоб викладання в школах угорської меншини велося 100% угорською мовою.  Рекомендації Венеційської комісії, за словами Гриневич,  є слушними з точки зору освітнього процесу, до того ж Венеційська комісія не вимагала від України змінювати статю про мову освіти.

Гриневич повідомила, що саме сьогодні відбудуться чергові перемовини з лідерами угорської громади в Україні, де обговорюватиметься закон про загальну середню освіту.

Як повідомлялося, 28 вересня 2017 року набув чинності новий український закон про освіту. Його норма щодо державної мови освіти викликала критику в деяких колах в Україні і за кордоном, зокрема в Угорщині.

Перехідні положення закону передбачають поступове збільшення кількості навчальних предметів, що вивчаються українською мовою. Будапешт побачив у цьому порушення прав угорської меншини. Київ ці звинувачення відкидає.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: