Депутати ратифікували угоду про співпрацю з Нідерландами у розслідуванні трагедії МН17

tehcnosotnya.com_1747

Верховна Рада ратифікувала Угоду між Україною та Королівством Нідерландів про міжнародне правове співробітництво у справі щодо збиття літака рейсу МН17 Малайзійських авіаліній на Донеччині 17 липня 2014 року.

За відповідне рішення на засіданні 12 липня проголосував 241 депутат, передає УП.

Угода була підписана 7 липня 2017 року в Таллінні.

Цей документ визначає порядок притягнення до відповідальності на території України осіб, визнаних винними у збитті літака рейсу MH17 судом у Нідерландах.

За словами доповідача з питання заступника міністра юстиції Івана Ліщини, прийняття цих законопроектів забезпечить ефективне розслідування трагедії та притягнення винних до відповідальності.

«Документ передбачає передання матеріалів справи з України до Нідерландів, можливість підсудних з України приймати участь у розгляді справи у Нідерландах у режимі відеоконференції, передбачає доступ адвокатів Нідерландів до своїх підзахисних в Україні», – сказав Ліщина.

Він також додав, що цю угоду 11 липня ратифікував парламент Нідерландів.

Також 12 липня Верховна Рада 261 голосом прийняла проект закону про виконання цієї угоди між Україною та Королівством Нідерландів.

Метою цього законопроекту є законодавче врегулювання внутрішнього порядку виконання положень угоди в Україні. Зокрема, йдеться про чітке процесуальне визначення дій усіх компетентних органів України та встановлення гарантій права на правову допомогу для осіб, що обвинувачуються у вчиненні злочинів, зазначених в угоді.

Як повідомлялося, «Боїнг-777» авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН-17 Амстердам (Нідерланди) – Куала-Лумпур (Малайзія), розбився у Донецькій області 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 осіб, усі вони загинули.

Міжнародна команда з розслідування катастрофи літака «Боїнг» рейсу МН17 дійшла висновку, що лайнер було збито ракетою, випущеною із ЗРК «Бук», доставленого з території Росії.

В іншій доповіді Bellingcat опублікував фото «Бука 332», зроблене в парку техніки 53-ої бригади в селищі Маршала Жукова під Курськом, ймовірно, навесні 2013 року.

24 травня міжнародна Спільна слідча група з розслідування збиття літака рейсу МН17 оголосила висновок, що малайзійський «Боїнг» було збито над Донецькою областю у 2014 році зенітно-ракетним комплексом «Бук», що прибув до України з 53-ої зенітної ракетної бригади збройних сил РФ, що розташована під Курськом.

Слідчі також опублікували відеозапис, на якому реконструйовано повний маршрут ЗРК з Росії в Україну.

Міноборони Росії причетність до катастрофи заперечує.

Уряди Нідерландів й Австралії поклали на Росію відповідальність за збиття малайзійського «Боїнга».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: