Живий музей: відвідувачів Дому Франка тепер зустрічатиме сам «письменник» (фото)

франко

 У Львівському літературно-меморіальному музеї Івана Франка на відвідувачів чекає новація.

Екскурсію для гостей у Домі Каменяра відтепер проводять «письменник з дружиною».

«Моя програма ще як кандидата на посаду називалась «Дім Франка – живий музей цілого чоловіка».  І ми продовжуємо уже спільно з командою розвивати концепцію живого музею. Живий музей, на відміну від музею стереотипного, це музей, де не просто зберігають якісь цінні речі по давно померлих людях. Це не такий собі саркофаг чи гробівець. Це живе місце, де чути живі голоси. Для нас дуже важливо, щоби наші відвідувачі, а це також живі люди зі своїми інтересами, чули живий голос Франка, живі голоси його дітей, його дружини. І щоб вони не просто занурювалися в ту епоху, яка давно минула, а щоб вони відчували цю епоху близькою до себе. Ми прагнемо актуалізувати постать самого Франка через використання різних засобів і форм нашої музейної діяльності. Крім традиційних для музею зустрічей, майстер-класів, тематичних екскурсій, ми запровадили театралізовану екскурсію, яка називається «Візит до Франків», - розповідає директор Дому Франка Богдан Тихолоз.  

Суть екскурсії в тому, що про Франків відвідувачам відають від перших осіб родини.  Втілення такої ідеї в життя стало можливим завдяки співробітникам музею, які не просто добрі франкознавці, а й актори.

«Це наші музейники. Наш завідувач виставкового сектору Олександр Пушенко і наукова співробітниця Галина Мазур. Які у костюмах цієї епохи, спеціально пошитих кравцями за зразками, які ми бачимо із фотографій Франка і Ольги, вони ведуть від першої особи цю розмову. Кажуть, що «раді вітати Вас у нашому домі», розповідають про те, як вони в нього поселилися. Ведуть різними кімнатами, розказують, де у них що, говорять трошки про своїх дітей. І це все виглядає так, ніби добрий господар своїх гостей, які вперше в його домі, провадить усіма покоями і розказує, як він тут мешкає», - зазначає Богдан Тихолоз.

У Домі франка кажуть: це дало гарний ефект, відвідувачі добре сприймають ініціативу. Та й хід це нескладний. Але музейники дивуються, чому в українських музеях його бояться застосовувати.

 

«Ми ні в який спосіб, зрозуміло, не кажемо, що ми викликаємо дух Франка абощо. І ми, до речі, також свідомо відмовилися від послуг професійних акторів. Щоб не було надмірного артистизму. Це наукові співробітники, які добре знають і музей Франка, добре знають і життя та творчість Франка. Вони говорять про те, що добре знають, а не те, що вони просто зазубрили. Вони здатні до певних імпровізацій, є місце для жарту. Десь дружина з чоловіка піджартовує, десь чоловік з дружини. Відбувається такий діалог. Є відповіді на запитання, які ставлять відвідувачі. Бо їх починає цікавити значно більше, ніж при традиційній екскурсії», - певен Тихолоз.

На цьому зупинятися у музеї наміру не мають. І хочуть, аби в будинку, де мешкав і творив каменяр, ожили голоси тієї епохи, які передаватимуть дух часу.

«Ці плани вже достатньо конкретні, оскільки ми подали проект, сподіваємося отримати на це фінансування. Це недешевий проект. Він називається «Франко Наживо». І ключовою у цьому проекті є ідея живих стін чи навіть живого будинку. Щоб не тільки екскурсоводи промовляли, навіть костюмовані, але і самі стіни промовляли. Тобто ми у меморіальному Домі Франка, зрозуміло, ніяких надмірних революційних експериментів чинити не будемо. Це інтер’єр тієї епохи, інтер’єр, в якому треба зберегти все так, як було при письменникові. Але Дім Франка при письменникові не мовчав. Там були дитячі голоси, там шкварчали на пательні наїдки, там було чути самовар. Там було чути музику, зрештою. Ми знаємо, що гостювала у цьому будинку Соломія Крушельницька. Інші співаки. Тобто був дім наповнений різними звуками. І ми можемо ці звуки відтворити за допомогою сучасних технологій. Коли з одного боку певні рухи відвідувачів будуть викликати певні звукові ефекти. Десь скрипітимуть двері, десь звучатиме пісня. Десь буде чути дитячий сміх. І це все допомагає нам викликати певні емоції у наших відвідувачів. Технологічно це не дешево і не складно. Ми здатні це зреалізувати. А на ефект ми сподіваємося набагато кращий, ніж від традиційної екскурсії», - ділиться з Дивись.info Богдан Тихолозх.

Результати відбору на фінансування проекту від Українського культурного фонду мають бути до кінця літа. Якщо ідея отримає належне фінансування, то в музеї впродовж трьох осінніх місяців обіцяють усе зреалізувати.

«Я навіть більше скажу. Ми його все одно зреалізуємо. Якщо ми не отримаємо фінансування з цих джерел, то ми отримаємо його з інших джерел. І ми зацікавлені у підтримці людей, які небайдужі до національної пам’яті, до історії, до культури», - наголошує Богдан Тихолоз.

Олег ГАЛІВ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: