Сьогодні 42 роки Олегу Сенцову. Він голодує 61 день, вимагаючи звільнення українських політв'язнів

36957925_2110838698945128_103079953838374912_n

Сьогодні, 13 липня, українському політв'язню Олегу Сенцову виповнюється 42 роки, він понад 60 днів голодує у російській колонії.

Українському режисеру і сценаристу Олегу Сенцову, який був незаконно засуджений у Росії до 20 років позбавлення волі нібито через терористичну діяльність, виповнюється 42 роки. У травні 2018-го Сенцов оголосив безстрокове голодування, вимагаючи від влади РФ відпустити всіх ув'язнених українців у Криму та Росії. Таким чином він голодує вже понад 60 днів.

11 травня 2014 року Олега Сенцова затримала у Криму Федеральна служба безпеки Російської Федерації. Пізніше його перевезли до Москви, у слідчий ізолятор у Лефортово.

Кінорежисера звинуватили у тероризмі та незаконному зберіганні зброї. У матеріалах сфабрикованої справи він називався організатором диверсійно-терористичної групи.

У серпні 2015 року Сенцова засуджено до 20 років позбавлення волі з відбуванням у колонії суворого режиму. У лютому 2016 його етапували до Якутії, а з листопада 2017 Олег Сенцов перебуває у виправній колонії «Білий ведмідь» в місті Лабитнангі (Ямало-Ненецький автономний округ).

Сам режисер не приховує, що в ув'язненні йому погрожували тортурами, насильством, били і душили. При цьому боягузтво і готовність зректися своїх переконань Сенцов вважає найстрашнішим гріхом на Землі.

«Боягузтво - найстрашніший гріх на Землі. Велика зрада починається іноді з маленького такого боягузтва... Коли тобі надягають мішок на голову, трохи б'ють, і через півгодини ти вже готовий зректися усіх своїх переконань, обмовити себе у чому завгодно, обмовити інших людей, тільки щоб перестали бити. Я не знаю, чого можуть коштувати твої переконання, якщо ти не готовий за них постраждати».

«Я - бейсбольний м'ячик, чим сильніше мене б'ють, тим вище я потім злітаю», - Сенцов

Про своє ув'язнення і низку випробувань, які йому підносить доля, режисер говорить філософськи.

«Ні про що ніколи не шкодую і ні на що ніколи не сподіваюся. Просто живу. Зараз я живу в тюрмі - ось і вся моя життєва позиція. Вважаю себе набагато вільнішим, ніж переважна більшість росіян, які живуть у чеховському футлярі і звідти через дірочку люблять Путіна».

14 травня 2018 року Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити усіх українських політв'язнів.

Наразі українська влада та світове співтовариство роблять все можливе, аби український кінорежисер повернувся на батьківщину.

Також нещодавно мати режисера Людмила Сенцова звернулася до президента Росії Володимира Путіна з проханням про його помилування. Клопотання про помилування опублікувала радіостанція «Ехо Москви».

«Не буду Вас переконувати в невинності Олега, хоча сама в це вірю. Просто скажу, що він нікого не вбивав. Він уже відсидів чотири роки у в'язниці. Його чекають діти, молодший син страждає аутизмом. Їм погано без нього. Вони ніколи не будуть щасливі без батька», - написала вона.

А на Facebook-спільноті Save Oleg Sentsov закликають писати листи заручникам Кремля.

Листи додають їм сил та нагадують, що про них не забувають, що за їхнє звільнення борються, що їх чекають на волі. В інтерактивному відео #SaveOlegSentsov легко та доступно показано, як працює електронна система листів ФСІН. На жаль, до неї підключені не всі колонії й СІЗО Росії та окупованого Криму. Але у будь-якому випадку ви завжди зможете відправити листи поштою — актуальний перелік адрес тут.

Також пропонують приєднатися до онлайн-флешмобу з нагоди дня народження Олега Сенцова. Відтак організатори пропонують надсилати фото із знакових місць з усього світу на пошту [email protected].

Як приєднатися до онлайн-флешмобу:

Для цього потрібно виконати три нескладні кроки:

1. Завантажити та роздрукувати ч/б фото Олега Сєнцова за цим посиланням

Краще це зробити у А5 форматі, тоді його більш зручніше тримати. А якщо розміщуєте на самому пам'ятнику, то формат А4 буде більш практичніший.

Листівка #SaveOlegSentsov зроблена на фоні кінотеатру "Космос" (м. Сімферополь), де в Олега була прем'єра його першого фільму "Гамер".

2. Сфотографувати його на фоні визначної пам'ятки, "візитної картки" у своєму місті, або на фоні будь-якого іншого відомого місця, яке знаходиться поряд.

3. 13 липня розмістити в інтернеті цю фотокартку з хештегом #SaveOlegSentsov та обов'язково локалізувати, позначити місцезнаходження, як на фото нижче.

Довідка:

Сенцов (1976) - український кінорежисер, сценарист, найбільш відомий глядачеві завдяки фільму «Гамер» (2012). Картина брала участь у фестивалі авторського кіно в Роттердамі, у конкурсній програмі МКФ GoEas у німецькому Вісбадені, а також демонструвалася на Київському МКФ «Молодість» та мінському фестивалі «Листопад».

Сенцов має двох дітей, дочку Аліну (2002) та сина Владислава (2005), який страждає на аутизм.

Свій другий фільм «Носоріг» Сенцов так і не встиг відзняти - в Україні почалася Революція Гідності. Режисер був активним учасником «Автомайдану».

17 січня 2016 року Чеський кінематографічний і телевізійний союз FITNESS нагородив Сенцова спеціальною премією журі. 26 квітня 2017 року в Нью-Йорку (США) українському режисеру заочно вручили премію американського ПЕН-клубу імені Барбари Голдсміт «Свобода писати».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: