Супрун розповіла правду про шлаки в організмі та детоксикацію

18_main
Фото: ілюстративне

В.о. міністра охорони здоров’я Уляна Cупрун застерегля, що так звана детоксикація організму - не більш ніж комерційний проект, до того ж детоксикаційні дієти можуть призвести до проблем із самопочуттям або здоров'ям.

Про це очільниця МОЗ написала на своїй сторінці у Facebook.

«Насамперед, варто зазначити, що існування шлаків в організмі та визначення їх кількості майже неможливе. Жоден лікар чи спеціальне лабораторне дослідження не зможуть визначити рівень зашлакованості вашого організму. В нашому організмі працюють природні видільні системи - печінка, нирки, шлунково-кишковий тракт та навіть шкіра. Якщо у вас немає порушення функції цих органів чи систем, вони чудово справляються зі своєю роботою та виводять з організму все зайве. Тому немає потреби вживати настільки радикальні заходи та влаштовувати стрес своєму організму. Сьогодні не існує великих авторитетних досліджень, які доводять ефективність вживання детокс-продуктів та дієт для втрати ваги чи звільнення від шлаків. Більш того, деякі науковці вважають детоксикацію великим комерційним проектом», - написала Супрун.

За її словами, втрата ваги та відчуття полегшення після детоксикаційних дієт викликані зменшенням кількості спожитих калорій на день та відмови від оброблених харчових продуктів, які мають в складі тверді жири та цукор. Але після закінчення такої дієти і повернення до звичайного харчування існує висока ймовірність, що вага швидко повернеться.

Крім того, організм втрачає воду, що сприяє схудненню, натомість підвищує ризики появи зневоднення.

«Такі експерименти також можуть бути небезпечними для здоров’я. Різке зменшення кількості калорій в раціоні, які зазвичай передбачають очищувальні дієти, може призвести до появи відчуття крайньої втоми та роздратування, головного болю або ж проблем зі шлунково-кишковим трактом», - стверджує очільниця МОЗ.

Вона зазначила, що детокс-голодування протипоказане людям, що мають хвороби нирок, цукровий діабет чи хвороби шлунково-кишкового тракту. Довготривале голодування може також стати причиною появи дефіциту вітамінів та мінералів.

«Загалом же, очищувальна дієта може мати позитивний ефект у випадку, якщо людина прагне змінити свої харчові звички в цілому. Але й в такому випадку вона має відбуватись під наглядом лікаря», - додала міністр.

Вона наголосила, що найкращою «детоксикацією» організму буде відмова від шкідливих звичок - куріння, вживання алкоголю, постійна фізична активність та збалансоване харчування.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: