Куди поїхати: 5 туристичних маршрутів Україною на літо

ббукт

ІА Дивись.info підготувала добірку 5 надзвичайних туристичних місць в Україні, які, хоч і не можуть похвалитися своєю прилизаною красою, утім, залишаються привабливими завдяки своєму колоритові та атмосфері.

Буки в Черкаській області. Маленька Швейцарія в Україні.

Важко уявити, що у нас є така краса. Нехай і не прилизана, без відповідної інфраструктури, але вона все ж таки є.

Буки - це селище міського типу в Черкаській області. Істориками воно зафіксовано ще в 1515 році.

З Києва в Буки дорога проходить через Жашків. Тут є пам'ятки, які останнім часом приваблюють сюди все більше цікавих відвідувачів, роблячи Буки помітним туристичним маршрутом на мапі України.

В'їжджаючи в село, ти побачиш великі гранітні плити, далі йдуть пороги, а потім земля ніби обвалюється і починається каньйон.

Дуже цікаво, що навколо - рівнинна місцевість, а посеред неї - обрив грандіозних скель, спочатку висотою 10-15 м, а далі вони досягають і 25.

На початку каньйону знаходиться старий млин XIX століття. Сьогодні можна тільки уявляти, як вона працювала багато років тому, оскільки зараз на її місці - руїни.

Відомий Буцький каньйон і водоспадом Вир.

фото: tochka.net

Чорногірський хребет

Один із найгарніших гірських піших маршрутів в українських Карпатах: гори Петрос, Говерла і Піп Іван (Чорна гора), займає 4-5 днів.

Із Києва потягом можна їхати до села Кваси на Закарпатті, де є прекрасна пивоварня «Ципа» і мінеральне джерело Буркут.

Звідси стежка поведе вас вверх у напрямку Петроса, де маршрут добре промаркований.

Сходження на цю гору займає другий день походу.

Читайте також: Кути: українське містечко з непростим єврейським минулим (фото)

Підйом на Петрос затяжний і довгий, а спуск стрімкий. На маршруті зустрічається багато джерел із водою.

Третій день - це підйом на Говерлу, спуск і дорога до озера Несамовите - одного з найгарніших гірських озер країни.

Четвертий день - це шлях від озера до гори Піп Іван - обабіч цього маршруту є ще кілька двохтисячників, зокрема гора Ребра, але на них встигають зійти вже ну дуже витривалі мандрівники.

Підйом на Піп Іван складний - але на горі чекаю стара обсерваторія і ще прекрасніші краєвиди. Трапляються старі бліндажі часів Першої світ війни, а також міжвоєнні прикордонні кам'яні стовпи між Польщею та Чехословаччиною.

Фото: ВВС

П'ятий день - це спуск до села Шибене, розташованого практично на кордоні з Румунією.

Щоби пройти до автобусної зупинки в Шибеному, потрібно буде показати документи прикордонникам.

Ночувати можна в Шибеному, а вже зранку сідати на автобус і їхати до найближчої залізничної станції Ворохта на київський потяг.

Джуринський водоспад

Містечко Червоногород, що неподалік від села Нирків Тернопільскої області, сьогодні не відшукати на жодній мапі. Та у цьому куточку, майже невідомому масовому туристу, ховається водоспад казкової краси – Джуринський.

Якщо ви будете їхати з Тернополя, і побачите автобус на Червоноград – вам не туди. Цей автобус привезе вас до індустріального міста в Львівській області. На мапі шукайте Нирків, а у місцевих краще питайте урочище Червоне. Дорогу до водоспаду теж краще запитувати в них, оскільки знайти його не так просто.

Коли прямуєш до водоспаду, ще здалеку починаєш чути шалений гуркіт води, а коли він несподівано виринає з-за дерев, просто перехоплює подих. Висота Джуринського водоспаду сягає 16 метрів. Він вважається найвищим рівнинним водоспадом України.

Водоспад без вагань можна назвати атракціоном, адже адреналін та гострі враження тут вам гарантовані. Навіть від просто милування красою червоно-бурої землі та камінням з чіткими гранями, по яких течуть прямовисні хвилі, – враження неймовірні.

Озеро Синевир

Озеро Синевир справедливо вважається найкоштовнішим природним скарбом однойменного Національного природного парку та однією з візитних карток Українських Карпат. Розташоване воно на висоті 989 м над рівнем моря.

Недалеко від Синевирського озера, на Чорній річці, можна відвідати унікальний, єдиний у Європі Музей лісу і сплаву. Тут можна Тут можна ознайомитися зі старовинним знаряддям праці лісорубів, побачити різні побутові та житлові споруди, пройтися по греблі, милуючись чудовими краєвидами, дихаючи цілющими пахощами свіжого повітря.

На території НПП «Синевир» розвідані і вивчені два з половиною десятка родовищ мінеральних вод, які лікують кишково-шлунковий тракт, опорно-руховий апарат та навіть променеву хворобу.

Довкола озера активно розвивається туристична інфраструктура. Просто на березі Синевиру ви можете заночувати на турбазі, в колибі посмакувати бограчем – національним угорським супом, послухати гірських музиків, купити сувеніри і сфотографуватися на пам’ять біля опудала ведмедя на фоні озера.

Потягами «Київ-Ужгород» або «Київ-Чоп» можна дістатися до станції «Воловець». Далі слід їхати рейсовим автобусом до Міжгір’я і с. Синевирська Поляна (відстань від Воловця – 90 км) або на таксі прямо до озера.

Фото: eco-turizm.net

Кам’яне село

Кам’яне село, яке вважається одним із найзагадковіших місць України, являє собою скупчення величезних валунів, розкиданих на кількох гектарах лісу. Вчені вважають, що валуни приніс льодовик, який рухався з півночі.

Але є і більш цікава версія. За легендою тут було звичайне село, куди одного разу прийшов старець. Він заходив у двір то до одного місцевого жителя, то до іншого і просив трохи хліба і води, але все його проганяли. Тоді Бог, який насправді переховувався під личиною старця, розгнівався і перетворив все село на камені. Розташування каменів дійсно нагадує вулиці: тут є свої «будинки», «церква», «школа». Туристи обов’язково відвідують камінь зі «слідами Бога», який, за повір’ям, дає здоров’я і виконує бажання.

Де: Житомирська область, Олевський район, село Рудня-Замисловицька.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: