На Самбірщині відзначили 74-ту річницю створення Української Головної Визвольної Ради 

IMG_5753

Сьогодні, 15 липня, у селі Сприня Самбірського району на території спортивно-туристичного оздоровчого комплексу «Прикарпаття» імені Кирила Осьмака відбулося  святкування 74-ї річниці створення УГВР та офіційне нагородження переможців військово-патріотичного вишколу «Ігри Нескорених».

В межах заходу відбулося нагородження учасників та переможців змагань «Ігри нескорених». Всі команди отримали грамоти, медалі та цінні подарунки. Зазначимо, що в змаганнях взяли участь також команди із Сходу України - Донецької та Луганської областей.

В межах урочистостей також відбулась святкова програма, де свою творчість презентували учасники військово- патріотичного вишколу «Ігри нескорених».

На завершення усі спільно виконали Гімн України.

Довідково:

Українська Головна Визвольна Рада – підпільний парламент та уряд України. УГВР була створена для об’єднання всіх національно-визвольних сил українського народу, щоб з одного центру керувати визвольною боротьбою за Самостійну Соборну Українську Державу та проголосити світові волю українського народу.

З 10- го до 15- го липня 1944 року біля с. Сприня Самбірського району відбувся Перший Великий З’їзд УГВР, на якому було прийнято: Універсал УГВР, Платформу і Устрій УГВР – праобраз Конституції УГВР та програму Парламенту, затверджено текст Присяги Вояків УПА. Тоді ж Президентом УГВР було обрано Кирила Осьмака, головою Генерального Секретаріату УГВР обрано  командувача УПА Романа Шухевича.

Українська Повстанська Армія перебувала у повному підпорядкуванні УГВР, яка мала власні друковані видання «Самостійність» і «Вісник».

Національно-визвольна боротьба під керівництвом УГВР тривала до середини 50-х років. Вона завершилася з арештом Василя Кука, останього командира УПА та Генерального секретаря УГВР.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: