Як борються з небезпечним отруйним борщівником на Львівщині

борщ
фото: сайт Дрогобицької РДА

У Львівській області триває боротьба з отруйною багаторічною рослиною – борщівником Сосновського, пише Дивись.info.

Цьогоріч у нашій області борщівника не бракує, тож людям, які не знають про небезпеку зустрічі з привабливою на перший погляд рослиною, варто бути обачними.

«На початок вегетаційного періоду ми зафіксували майже 1200 гектарів, які заполонив борщівник. Ведеться постійна робота щодо його викошування. Звичайно не все дається у зв'язку з тим, що кошти на його ліквідацію виділити неможливо. Оскільки, він не внесений в перелік карантинних рослин, - говорить директор департаменту екології та природних ресурсів Львівської обласної державної адміністрації Руслан Гречаник. - Тому все робиться господарським методом і власними силами органами місцевого самоврядування, службою автомобільних доріг і облводресурсами».

Він також розповів, які з районів Львівщини перебувають у найбільшому фокусі уваги. «Найбільш він поширений в гірських районах - Турківський, Старосамбірсткий, Сколівський, частково Дрогобицькому. Вздовж автомобільних доріг, у прибережних захисних смугах і на тих земельних ділянках, де господарі їх не обробляють. Відповідно повноваження щодо контролю має управління охорони і використання земель Держгеокадастру. Вони цю ситуацію відслідковують і звичайно карають порушників, стимулюють їх до того, щоб вони ліквідовували ці рослини», - додав Руслан Гречаник.

Зовні борщівник дуже схожий на величезний кріп. Містить сполуки, які є небезпечними при сонячному опроміненні для людської шкіри, адже викликає опіки. Зростає борщівник Сосновського подекуди до 5 метрів у висоту, а товщина стебла може сягати 10 сантиметрів.

фото: Вікіпедія

Для України борщівник є чужим, походить з Кавказу. Там місцеві використовували листя рослини для приготування супів. На території України борщівник з’явився в часи СРСР. Комуністична влада запровадила його вирощування як ще однієї культури. Втім, коли корови харчувалися ним, молоко отримало гіркуватий присмак і стало непридатним для людей і тварин.

Боротися з борщівником складно, адже він розростається швидко. Та й навіть коли стовбур рослини зрізано, насіння рослини дозріває. У боротьбі з борщівником Сосновського найефективніше використовувати два методи. Перший із них - до початку цвітіння викошувати рослину до 5 разів. Під час цвітіння і пізніше скошувати його забороняється. Адже у такому випадку можна отримати опіки, відзначають експерти. А після скошування починає рости ще активніше. Другий найпоширеніший метод боротьби - обробка гербіцидами. У порівнянні з першим методом, на цей потрібно більше коштів. Ще один метод - випасання худоби на цьому місці до початку цвітіння. До цього часу рослина не є агресивною.

У ці дні борщівник цвіте та плодоносить, в залежності від району. У порівнянні з минулими роками, розповідають фахівці, вдалося практично втричі скоротили площі області, окуповані борщівником.

«На сьогоднішній день Мінприроди розробляється стратегія боротьби, але все залежить від Міністерства агропромислового комплексу, яке малою б посприяти, щоб цей вид у нас дійсно вважався інвазійним. А на сьогодні він вважається цінною кормовою рослиною», - каже Руслан Гречаник.

Дуже часто в інших країнах борщівник називають «Помстою Сталіна». Тож в департаменті екології вкотре наголошують про небезпеку рослини. «Ми всі рекомендації по районах розіслані. Постійно контролюємо скільки його є. Від початку вегетаційного періоду половина вже ліквідована», - додає директор департаменту екології та природних ресурсів Львівської обласної державної адміністрації.

На завершення кілька загальноприйнятих порад, як діяти, якщо борщівник таки вразив людину. При потраплянні крапель рослини на тіло або ж безпосередньому доторканні до борщівника, уражену ділянку треба закрити щільною тканиною. Щоб туди не потрапили сонячні промені. Опісля треба усе добряче промити з милом і холодною водою. І обробити розчином від опіків – за необхідності. Та найкраще буде – якщо людина звернеться за консультацією до лікаря, аби не піддавати своє здоров’я небезпеці.

Олег ГАЛІВ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: