У Львові визначили, як вирішуватимуть проблеми з безпритульними котами

unnamed (6)

Минулого тижня в ЛКП «Лев» організували спільну зустріч з жителями міста, аби придумати, як гуманно опікуватись про вуличних котів.

ІА Дивись.info занотувала найважливіше із зустрічі та стратегії, яку напрацювали та намагатимуться втілити у Львові щодо вирішення проблем із безпритульними котами.

Проблема є

По-перше, слід зауважити, що, згідно з ухвалою від 2014 року, коти є частиною екосистеми Львова.

Відповідно до ухвали, на території міста Львова «заборонений вилов безпритульних котів» за винятком двох випадків – з метою вакцинації та біостерилізації, а також з дозволу ветеринарного лікаря, коли є загроза життю та здоров’ю людей.

Зокрема, ЖЕКи та ОСББ мають запобігати навмисній чи ненавмисній ізоляції котів в підвальних приміщеннях, що призводить до їх загибелі. Департамент житлового господарства зобов’язаний регулювати чисельність котів у місті способом біостерилізації з їх обов’язковою вакцинацією, а комунальні господарства не можуть закривати доступ до підвальних приміщень та створювати навмисні перешкоди «для виконання котами функції природної дератизації» (вилову мишей).

За словами директорки ЛКП «Лев» Оксани Кошак, питання, яке назріває зі збільшенням кількості безпритульних котів все важче вирішувати з кожним роком.

«Сьогодні ЛКП «Лев» не справляється із ситуацією, яка є із котами у місті, оскільки в нас немає належного фінансування та можливостей. Ми просто фізично не посилимо простерилізувати швидко всіх котів чи належним чином провакцинувати, тому що кількість місць для перетримки в нас дуже мало - лише 10», - наголосила Оксана Кошак.

Що роблять зараз

Директорка комунального підприємства «Лев» розповіла, що котами у Львові якісно не займалися до середини 2016 року, адже не було на підприємстві навіть котячого приміщення.

«За цей час ми набудували модель, яка сьогодні є більш-менш ефективною. І зараз в нас працює відлов котів, який можуть здійснювати опікуни, зоозахисники та мешканці будинків та приносити сюди. Потім ми вакцинуємо від сказу, стерилізуємо на наступний день і через 5 днів, якщо не вдалося прилаштувати, тварина повертається на місце відлову», - пояснила Оксана Кошак.

Крім того, під час стерилізації обов’язково котам ставлять тату на вушко, для того, щоб знати та розрізняти, що тварина вже була стерилізована.

Скільки у Львові котів - ніхто не знає

Всі ми знаємо, що коти дуже швидко приводять потомство. Як пояснила Оксана Кошак під час зустрічі із людьми, які прийшли обговорити та напрацювати спільно «котячу стратегію для Львова»,  якщо ситуацію з собаками на підприємстві чітко розуміють та бачать, що з року в рік кількість безпритульних собак зменшується, то розуміння, скільки є безпритульних котів у Львові немає ніякого.

«Це дуже погано. До прикладу, одна пара котів за 10 років приводить 80 тисяч потомства і у світі ніхто не знає, як правильно рахувати котів. Тому найважче зараз - порахувати, скільки котів у Львові», - заявила пані Оксана.

Що планують робити

Під час зустрічі визначили три основні вектори, в яких у Львові будуть рухатися і на що ставити акценти в питанні котів.

За словами Оксани Кошак, передусім потрібна активна інформаційна компанія по стерилізації господарських тварин.

«Ми хочемо розробити макет інформативної листівки, яка буде розміщена на кожному будинку, на кожному під’їзді про те, що стерилізувати котів це нешкідливо, а навпаки дуже добре для тварини. Крім того,  потрібно вказати, від яких неприємностей воно оберігає тварину і все наступне потомство», - підкреслила директорка ЛКП «Лев».

Наступним кроком, над яким будуть працювати у Львові, - це скеровувати людей на пільгові стерилізації, про які мають також домовитися із іншими клініками, в тому числі і приватними, окрім ЛКП «Лев».

Третім вектором спільно окреслили захист опікунів від мешканців міста. Адже, як зазначила директорка ЛКП «Лев», стається чимало неприємних інцидентів, коли справді люди потерпають від своєї ж доброти.

«Тому буде створена така умовна «група швидкого реагування», в яку входитимуть як представники ЛКП «Лев», так і представники ЖЕКу  та громадські активісти, які будуть спілкуватись з мешканцями та пояснювати, чому в нашому місті не можна знищувати котів і, яку місію на собі несуть опікуни котів», - пояснила вона.

Оксана Кошак також розповіла, що зараз збирають активну базу котячих опікунів і ЛКП «Лев» їм допомагатиме кормом, аби ті змогли підгодовувати вуличних котів.

«Зараз ми визначили вектори, куди будемо рухатися і вже в ході роботи зможемо бачити, де і що іще потребує допрацювання. Однозначно і в першу чергу ми розуміємо, що потрібно перерахувати котів і ми теж думаємо над тим, як це зробити, як залучити інститути, які можуть нам підказати методи механіки для підрахунку. Але це вже буде наступним етапом», - відзначила Оксана Кошак.

За її словами, такі зустрічі будуть проводитись ще, оскільки є небайдужі люди, які готові на себе брати таку важливу роботу, зокрема, розробляти макети по скеруванню листів від себе в клініки, в департамент житлового господарства, в ЖЕКи, тощо.

«Словом, вийшла дуже плідна робота і сподіваємося, що зможемо краще опікуватися  нашими вуличними котами і якнайбільше зможемо їх простерилізувати, щоби їхня кількість не зашкалювала», - підвела підсумки першої зустрічі з мешканцями директорка ЛКП «Лев».

Текст та фото: Тетяна ЖИКАЛЯК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: