Миколаїв сьогодні бореться за те, щоб не стати «другими Грибовичами», – Михайло Галущак

37161342_2127499207534595_1730659288126324736_n
Фото ілюстративне

Близько місяця тому у Миколаєві вирували пристрасті навколо місцевого сміттєзвалища – тоді мешканці перекривали дорогу, а також вимагали скликати позачергову сесію.

Втім дві спроби зібрати депутатів виявилися невдалими. При цьому перша спроба провести сесію ледве не завершилася бійкою, а за фактом перекриття дороги поліцією відкрито провадження. Про те, чому тема сміттєзвалища викликає такі бурхливі емоції ми говоримо з депутатом Миколаївської міської ради Михайлом Галущаком.

– Чим були викликані останні резонансні події у Миколаєві?

– Ці події викликані намірами міської, а також обласної влади перетворити Миколаїв на «другі Грибовичі». Йдеться про захоронення сміття з порушеннями екологічного законодавства. Миколаїв активно приймає львівське сміття відколи сталася трагедія у Грибовичах. У нас є дані з Миколаївського міськміжрайонного відділу обласного лабораторного центру МОЗ за серпень 2016 та червень 2017 року, які свідчать про те, що на вулицях на околиці міста, десь за кілометр від сміттєзвалища, рівень нітратів у воді з колодязів мешканців перевищує норму від 2 до 7 разів. Це відповідь тим, хто стверджує, що сміття у Миколаєві захоронюється належно.

Натомість, як би це мало бути за законодавством – мав би бути створений котлован чи карта, як їх називають, вистелений глиною. У проекті, виконаному для Миколаєва 2011 року, проектанти надали перевагу глині, мотивуючи це тим, що смітник розміщено в кар’єрі піску. Окрім глиняного замка, мають бути труби для виходу газів (метан і діоксид), колодязі для збору інфільтрату,  що, власне, і обіцяв інвестор – фірма «Екотех», коли заходив до Миколаєва. Але ми бачимо, що цього не зроблено. Зараз сміття просто висипають у піщаний кар’єр, зверху перешаровують піском. Звісно, що з гори це красива картинка, можливо, за кілька років вони засадять це травичкою. Але що відбувається всередині? Під цим сміттям є лише пісок і все просочується у ґрунтові води.

Мешканці кажуть, що відколи почалося інтенсивне завезення львівського сміття, вода, яка є криницях, годиться тільки для того, щоб мити нею автомобіль, зокрема на ній утворилася плівка, чого раніше не було. Хочу додати, що, за моєю інформацією, в «Екотеху» немає дозволу на поводження з ТПВ, (згідно з Законом України «Про відходи»), висновку Мінекології щодо оцінки впливу на довкілля (згідно з Законом України «Про оцінку впливу на довкілля»), реалізованого проекту будівництва полігону та розробленого проекту рекультивації. Засторога мешканців існує ще й тому, що «Екотех» заявляє про плани розширення сміттєзвалища на ту частину кар’єру, яка зараз є пустою. Якщо сміттєзвалище настільки розшириться, люди з Миколаєва просто почнуть втікати.

– Наскільки збільшилися обсяги сміття після того, як почали приймати львівське?

– До цього був проект будівництва миколаївського полігону, були спроектовані три карти, які мало використовувати місто і частково села Миколаївського району, і вони були розраховані на кілька десятків років. Коли почали приймати сміття зі Львова, а це 2016 рік, влада  почала засипати ці карти, саботуючи роботи на смітнику. Щодо кількості сміття, то Миколаїв та навколишні села завозили на смітник в середньому 10 тонн сміття на день. За договором про спільну діяльність з інвестором  «Екотехом» в день мало б завозитись  ще до 120 тонн. Але є дані, що з початку дії угоди, сміття завозилося набагато більше. ГО «Розвиток громади» оприлюднювала дані зважування, які свідчать що лише за один день завозилося 300 тонн сміття.

Кілька місяців тому на сміттєзвалищі були встановлені камери і один з наших депутатів підрахував, що за один день на звалище завезли 20 машин сміття, це в середньому 20 тонн, тобто ми говоримо про 400 тонн сміття. Люди, які мають поблизу гаражі, які працюють на звалищі, говорять, що машин було мінімум 20 на день. Виникає питання, куди пішли кошти за прийом цих 14 зайвих машин на день. Можна припустити, що у кишені міським чиновникам. Зараз самі люди змушені організувати чергування, проводиться контрольоване зважування. Але виникає питання: для чого ми тоді платимо податки на зарплати нашим чиновникам, якщо їхню роботу, – контроль за завезення сміття, – виконують прості люди?

– Як з’явилася угода з «Екотехом»?

– Вона підписувалася без будь-якого рішення міської ради, без громадських обговорень. Рішення приймав виконком. У нас, якщо хтось хоче взяти кілька метрів землі у місті, то питання йде через сесію. Згодом міські депутати, за рішенням громадських слухань, скасували це ганебне рішення виконкому, але «Екотех» подав до суду. На засідання прийшов секретар ради (з команди міського голови Миколаєва Щебеля), який підтримав цю угоду і сказав, що рада прийняла протиправне рішення. Звичайно, після цього міська рада суд програла і це рішення було скасоване.

– Засновник «Екотеху»  Богдан Михалусь каже, що на звалищі була проведена ціла низка робіт – виположені схили, зроблені вивідні канали для води, відеоспостереження. Чи покращився, на Вашу думку, стан звалища?

– Покращилась картинка, бо інвестор значні кошти витрачає не на роботи, які першочергово необхідно провести, а, мабуть, на рекламу своєї діяльності, аерозйомки смітника та інше. Повторю,  що немає глиняної основи, відводу газів та інфільтрату, не відбувається сортування сміття.

Для того, щоб досягнути теперішньої картинки на сміттєзвалищі треба було існуюче сміття кудись подіти. Там справді були гори сміття. Вони були скинуті на край старих карт полігону, де не було ніякої основи. Інвестор просто засипав зверху піском – от і весь процес «рекультивації». А облдержадміністрація, яка б мала контролювати ці речі, навпаки, їм потурає.

Одним з аргументів прихильників угоди є поповнення бюджету міста на 8 мільйонів гривень за прийом львівського сміття. На мою думку, значно більші кошти до бюджету не потрапили. А щодо цих 8 мільйонів, то, як кажуть у народі, «здоров’я за гроші не купиш». «Екотех» розповідає, що це саме завдяки їм ці кошти потрапили до бюджету міста, що вся громада повинна дякувати такому «інвестору». Мешканці Грибович, які б їм не зробили дороги, школи і майданчики, все одно вони живуть в екологічно небезпечній зоні. Вважаю, що вони б проміняли це все на те, щоб у них не було забрудненого повітр’я та води, щоб не було великої статистки захворюваності на рак і т.д. Якраз це і є те, за що Миколаїв бореться сьогодні – щоб не опинитися в такій самій ситуації, як Грибовичі.

Зараз ці 8 мільйонів кинуть, наприклад, на вистелення бруківки, з якої за кілька років може нічого не залишитися. А екологічні проблеми можуть вирішуватися поколіннями, оскільки пластик, поліетелин, тощо розкладаються сотні років.

– Чи відомі Вам деталі щодо відкритого провадження за перекриття дороги. Наскільки раціонально взагалі було діяти в такий спосіб?

– Знаю лише, що викликали кількох депутатів і активістів як свідків, зокрема і мене. Я скористався своїм правом не давати свідчення. А щодо раціональності, то під час Революції Гідності теж відбувалося перекриття частини Києва, захоплення адмінбудівель, через що багато громадян могли відчути дискомфорт, бо вони не могли собі попити кави у центрі столиці. Але якщо б цього не було, то сьогодні Україна, напевно, була б московською губернією. Влада повинна зрозуміти, що люди не від доброго життя виходять на такі акції протесту. Ці люди, мабуть, мали в цей час безліч власних справ. Це не вина людей, що вони змушені вдаватися до таких методів. Треба задатися питанням: хто змусив їх до такого? А це як міська, так і обласна влада.

В ЛОДА заявляють, що це суто політична боротьба, мовляв колишній міський голова, який бере участь у протестах, хоче повернути собі посаду. Влада намагається всіма методами звести боротьбу міста до цього аргументу. Депутатський корпус, який виступає «за» і «проти» інвестора, розділений навіть всередині політичних партій.

– Наразі кількість учасників акцій не свідчить про масові протестні настрої у Миколаєві. Можливо, більшість мешканців це влаштовує?

– Коли наш рух починався, міський голова казав, що ці «невдоволені» є представниками однієї політичної партії. Однак, за такою логікою, в який магазин Миколаєва не зайдеш, там всюди у черзі стоять члени цієї партії, бо всі ці люди проти цього «інвестора» – це ж абсурд. У нас відбулося кілька громадських слухань, на які приходили близько тисячі людей, і всі ці  люди голосували проти цієї угоди. Коли це все почалось – лише за 2 дні ми зібрали тисячі підписів жителів Миколаєва проти намагань влади перетворити місто на «другі Грибовичі». Нехай міський голова Щебель збере таку кількість людей. Якщо є інша частина Миколаєва, яка вважає інакше, то де їхні дії?

– Ви згадували про плани розширення сміттєзвалища. Пан Михалусь обіцяє, що нова карта буде відповідати усім екологічним нормам. Якими, на Вашу думку, можуть бути дії протестувальників, якщо розширення звалища перейде з планів до реальних дій?

– «Інвестор» вже обіцяв нам золоті гори, коли заходив у Миколаїв – показував відеоролики, говорив про свій американський досвід у питаннях захоронення сміття, але, мабуть, за впровадження такого «досвіду» у США він би вже давно сидів у тюрмі.

Фахівці казали, що для того, щоб зробити правильно карти, потрібно було 2-3 місяці, але цього не було зроблено. Якщо «інвестор» дбав про свій імідж, йому треба було все робити, згідно з чинним законодавством та договором. Навіть така проста річ, як відеоспостереження – з’явилося лише в травні 2018 року, а сама угода підписана 10 квітня 2017 року. Нам розказували, що не могли включити онлайн-трансляцію із сміттєзвалища, бо у ХХІ ст. вони не могли підключити туди інтернет. Можемо лише припускати, чому так сталося – мабуть, щоб ніхто не бачив, що відбувається на сміттєзвалищі. Звичайно, тепер довіри немає до цього «інвестора». Тому, думаю, мешканці будуть радикальними щодо намірів розширення сміттєзвалища.

Миколаївчани все більше починають усвідомлювати, що їхнє місто перетворюють на «другі Грибовичі».

Мар’яна ТКАЧЕНКО

P.S.

Наші журналісти готові вислухати усі версії щодо ситуації, яка склалася…

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: