У Кам’янці-Бузькій віддали багатомільйонний тендер фірмі, яку підозрюють у фіктивності

original

Тендер на 12 мільйонів гривень від Кам'янка-Бузької центральної районної лікарні дістався фірмі, яка фігурує у кримінальному провадженні за підозрою у фіктивності.

У травні КП «Кам'янка-Бузька центральна районна лікарня» оголосило тендер «Реконструкція фасаду з впровадженням енергозберігаючих заходів будівлі Кам'янка-Бузької центральної районної лікарні по вул. Героїв Небесної Сотні, 29а у м. Кам'янка-Бузька Львівської області» вартістю понад 13 мільйонів 906 тисяч гривень. Про це стало відомо із сайту публічних закупівель ProZorro.

На торги зголосилися п’ять фірм: ТОВ «Київська девелоперська компанія», ТОВ «БК «Терон Девелопмент», ТОВ «Престиж-Захід», ТОВ «Житлоінвестбуд-ЛВ», ТОВ «Енергосервісна компанія «Адамсон».

Найнижчі цінові пропозиції зробили перші дві компанії: ТОВ «КДК» – 11 999 999 гривень і ТОВ «БК «Терон Девелопмент» – на гривню більше, 12 мільйонів.

Під час тендерної процедури надходила низка скарг від учасників, дві – від ТОВ «БК «Терон Девелопмент» і три – від ТОВ «Престиж-Захід». Зрештою, обурений замовник відповів: «Кам’янка-Бузька центральна районна лікарня висловлює повагу стосовно Вашої уваги до тендерних процедур, які проводяться нашим закладом, проте мусимо констатувати про розчарування від постійних звернень і скарг ТзОВ «Престиж-Захід» на дії тендерного комітету та своїх колег по будівельному бізнесу-учасників відкритих торгів, що наводить на думку про відсутність толерантності, взаємоповаги та бажання в будь-який спосіб стати підрядником будівельних робіт по об’єкту «Реконструкція фасаду з впровадженням енергозберігаючих заходів будівлі Кам’янка-Бузької центральної районної лікарні по вул. Героїв Небесної Сотні, 29а у м. Кам’янка-Бузька, Львівської області».

Згодом фірмі «КДК» тендерний комітет відмовив здебільшого тому, що гідроізоляційні суміші, зазначені у документах компанії, не відповідають технічному завданню тощо, і угода дісталася ТОВ «БК «Терон Девелопмент».

Згідно з графіком виконання робіт, вони мають розпочатися у липні 2018 року і завершитися у листопаді 2019 року і передбачають, зокрема, утеплення фасаду, горища, влаштування відмостки та гідроізоляцію фундаментів.

В експрес-аналізі аналітичної платформи YouControl, зазначено, що «БК «Терон Девелопмент», що у ТОВ недостатній строк існування – 349 днів.

«У будь-якого підприємства повинен бути відповідний професійний досвід, налагоджені організаційні та бізнес-процеси. Чим менше часу пройшло з дати реєстрації, тим вище ризик того, що партнеру можна довірити серйозні проекти і він здатний якісно, без перебоїв і без інших «сюрпризів» їх виконати. Короткий період існування, який, як правило, не перевищує податкового звітного періоду (наприклад, року або кварталу) також може вказувати на уникнення перевірок контролюючими органами», – зазначено у довідці.

І особливу увагу привертає сума статутного капіталу – тисячу гривень. Водночас, згідно із поданими документами на аукціон, є довідки про наявність виробничих потужностей та засобів і персоналу, однак офіційні реєстри цієї інформації не містять. Усього компанія за увесь період свого існування виграла вісім тендерів, сім з яких від КП «Луцьке» на реконструкцію і капітальний ремонт кількох шкіл. Найбільший тендер був на півтора мільйона гривень – капітальний ремонт загальноосвітньої школи села Гірка Полонка Луцького району Волинської області (утеплення фасаду). І ось зараз  ТОВ «БК «Терон Девелопмент» отримало тендер вже на 12 мільйонів гривень від лікарні.

І все б нічого, але 14 червня до Єдиного реєстру досудових розслідувань було внесено кримінальне провадження №32018140000000057 за ч.1 ст.205 (Фіктивне підприємництво, тобто створення або придбання суб'єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності або здійснення видів діяльності, щодо яких є заборона).

Справу розглядає Сихівський районний суд Львова.

«Підставою внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань слугували матеріали дослідження фінансово-господарської діяльності ТзОВ «Будівельна компанія «Терон Девелопмент» (ЄДРПОУ 41490407) з питань дотримання вимог податкового законодавства, проведеного оперативним управлінням Червоноградської ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області, відповідно до яких невстановлені особи в період 2017-2018 років з метою прикриття незаконної діяльності, безпідставного формування податкового кредиту з податку на додану вартість ТзОВ «Автогараж» (код ЄДРПОУ 20805314) та завищення валових витрат КП «Луцьке» (код ЄДРПОУ 36716814), вчинили фіктивне підприємництво ТзОВ «Будівельна компанія «Терон Девелопмент» (ЄДРПОУ 41490407)», – зазначено у матеріалах справи.

Зазначається, що правоохоронці встановили, що у ТзОВ «Будівельна компанія «Терон Девелопмент» відсутні виробничі потужності, трудові ресурси, складські та інші виробничі потужності, транспортні засоби для здійснення будь-яких господарських операцій, а саме підприємство відсутнє за юридичною адресою. Йдеться про Борщівську, 4А, де знаходиться Перемишлянський районний центр зайнятості.

Було встановлено, що на момент укладення договорів з ТОВ «Луцьке» «БК «Терон Девелопмент» не мала ні достатньої кількості працівників, ні засобів.

Щодо ТОВ «Автогараж», то його засновником є кіпрський офшор «Сарубас Лімітед» (Кіпр).  Натомість ТОВ «Будівельна компанія «Терон Девелопмент» заснували Олег та Павло Сухачови з Краматорська у серпні 2017 року. Загалом Сухачови значаться серед засновників чи керівників 89 компаній. З березня 2018 року засновником і директором є Мар’яна Хміль з Перемишлянського району. До речі, на сторінці у соцмережі керівниці зазначено, що вона масажист і тимчасом не працює. До листопада 2017 року директором фірми був Олександр Влащенко.

Додамо, що КП «Луцьке», від якого ТОВ «Будівельна компанія «Терон Девелопмент» отримало низку тендерів, саме фігурує у десятку кримінальних проваджень. Такі дані оприлюднило Інформаційне агентство ВолиньPost.

Інформаційне агентство ВолиньPost.

Керівництво КП підозрюють у тому, що на рахунки приватних фірм надходили гроші за роботи, які насправді не були виконані.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: