Дональд Трамп намагається нав’язати свою гру, – політолог про зустріч президентів США та РФ

im-Trump-Putin-03

У столиці Фінляндії Гельсінкі відбулася зустріч Дональда Трампа і Володимира Путіна у рамках американсько-російського саміту. Вона, очевидно, стала найбільш обговорюваною політичною подією на міжнародній арені.

Про наслідки для Україні, які може мати спроба налагодити відносини між Вашингтоном і Москвою з ініціативи Білого Дому, ІА Дивись.info поспілкувалася з відомим політологом Олексієм Полтораковим.

– Для українського медіа-експертного середовища вже давно стало своєрідною традицією міряти міжнародні події в парадоксальних термінах «зрадоперемоги». Попри те, що українське питання дійсно стоїть в порядку денному американсько-російського діалогу, воно наразі не вбачається самостійним чи «самодостатнім». Для налагодження відносин Вашингтона з Москвою атмосфера наразі також більш ніж несприятлива, адже численні звинувачення Росії у «нечесній грі» (починаючи від виборів в США і закінчуючи кризою в Сирії) лише погіршують і без того негативний «клімат довіри», без якого говорити про налагодження відносин в принципі неможливо.

– Наскільки серйозно можна сприймати заяви Трампа?

– До заяв президента США, ключового лідера наймогутнішої світової держави слід, що називається «за замовчуванням», ставитися більш ніж серйозно. Водночас варто враховувати як внутрішній, так і зовнішній контексти подібних «меседжів». Мається на увазі насамперед те, що Дональд Трамп дотепер прагне – і багато в чому достатньо вдало – нав’язати «свою гру», неоднозначну і дещо парадоксальну. Причому нав’язати як своєму «внутрішньому», суто американському оточенню (показові, зокрема, кадрові інтриги), так і оточенню зовнішньому – європейському, російському, північнокорейському. В результаті в багатьох моментах Дональд Трамп змушений балансувати на межі фолу, регулярно ризикуючи отриманням, говорячи популярною футбольною термінологією, «жовтих карток». Але подібна «жорстка гра» має також і свої внутрішні переваги, і свою зовнішню результативність. І саме із цих позицій варто оцінювати підтексти заяв Дональда Трампа, віддаючи, зрозуміло, належне його специфічній риториці.

– Чи не обернеться спроба налагодити стосунки між Вашингтоном і Москвою проти самого президента США?

– Наразі серйозно говорити про чітку перспективність спроб налагодити стосунки між Вашингтоном і Москвою було б помилкою. Адже, за словами самого Дональда Трампа, «наші відносини ніколи не були гіршими, ніж зараз». І навіть обережні натяки на хоча б мінімальне їх покращення вже викликали шалену критику в американського істеблішменту, який в рамках системи стримувань та противаг має достатньо серйозні важелі, які обмежують ризики того, що Дональд Трамп занадто «заграється» у своїй риториці та комбінаториці. Правильніше було б говорити про те, що Дональд Трамп так чи інакше грає на зовнішньополітичних амбіціях Москви, причому «грає в довгу», орієнтуючись на далекий геостратегічний ефект, в ім’я якого має інколи поступатися тактично.

– Чи не стане зустріч Путіна і Трампа сигналом для проросійських сил у Європі до зняття санкцій з РФ?

– Зустріч Трампа та Путіна має багато в чому саме протокольний характер. Впродовж двосторонніх перемовин президенти обговорювали дуже широке коло питань, і питання санкцій на них однозначно не було ключовим, хоча, баз сумніву, також піднімалося. Втім не слід забувати, що антиросійські санкції в США були введені Конгресом за конкретні обставини, і Президент США не може діяти щодо цього одноосібно. Багато в чому співставною є ситуація і в Європі. Без сумніву, проросійська «п’ята колона» в ЄС буде і надалі лобіювати ці теми. Однак більш ніж проблемним фоном подібних кампаній виступає новий виток звинувачень проти Росії щодо втручання у вибори в США, що аж ніяк не сприяє покращенню внутрішніх умов для розгляду теми.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: