Конституційний суд повернув чорнобильцям соціальні гарантії

5878862752678-----------------_1200

Конституційний суд України визнав неконституційним скасування та обмеження пільг постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи та відновив відповідні соціальні гарантії.

Як зазначили у КС, обмеження чи скасування пільг, компенсацій і гарантій особам, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, призвели до звуження їхніх прав, зниження рівня їхнього соціального забезпечення та фактично є відмовою держави від її зобов’язань, передбачених статтею 16 Конституції України.

«Конституційний суд України, виходячи зі змісту статті 16 Основного Закону, зазначає, що обов’язок держави щодо подолання наслідків Чорнобильської катастрофи зумовлює надання особливого статусу громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», - пояснили у суді.

 

 

Законом від 2014 року для дітей-чорнобильців було скасовано безкоштовне харчування у дошкільних навчальних закладах та пільгові санаторно-курортні путівки. Зміни не стосувалися пільг для дітей, які мають інвалідність, отриману у зв’язку з аварією на ЧАЕС.

Постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, які мають й інші пільги (статус ветерана, учасника бойових дій тощо), зобов’язали визначитися зі статусом, тобто визначити одну пільгу, якою користуватимуться.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: