Вчить Львів, а платять інші. Як змінилися правила прийому дітей до міських дитсадків

93354

13 липня депутати ЛМР на сесії проголосували за зміну правил прийому дітей до львівських дитсадків. Тепер за малечу, яка прописана не у Львові, але яку батьки хочуть віддати до місцевого садочка, платитиме той населений пункт, де вони зареєстровані.

ІА Дивись.info з’ясувала механізм роботи нових правил, а також дізналася думки батьків з цього приводу.

Нова ухвала — полегшення для львівського бюджету

13 липня 34 депутати Львівської міськради проголосували за ухвалу, яка змінює правила прийому дітей, що живуть за межами Львова, до міських садочків. Згідно з нею, з 1 січня 2019 року малечу прийматимуть безкоштовно до львівських ДНЗ лише у тому разі, якщо їхні населені пункти відшкодують Львову вартість перебування цих дітей у садках.

Начальниця управління освіти ЛМР Зоряна Довганик каже: мерія буде укладати договори з ОТГ та органами місцевого самоврядування. Саме вони перераховуватимуть кошти до бюджету Львова.

«Середня вартість утримання однієї дитини (без урахування харчування) у 2018 році становить 18,24 тис. грн на рік. Виділення коштів об’єднаними територіальними громадами та іншими органами місцевого самоврядування дозволить залучити понад 14 млн грн та спрямувати на утримання закладів дошкільної освіти Львова», — зазначено у пояснювальній записці до ухвали.

Однак це не остаточна цифра. Точну вартість виконком ЛМР встановить пізніше, з урахуванням конкретних цін на момент розрахунку. Батькам нічого доплачувати не доведеться.

Крім того, Зоряна Довганик пояснює, що новоприйнята ухвала не торкнеться переселенців з Криму і Донбасу.

Зоряна Довганик

«Аби підтвердити проживання у Львові, їм необхідно буде надати договір оренди квартири, будинку, у якому мешкає дитина. Також це може бути довідка від ОСББ будинку чи від комунального підприємства», — пояснює начальниця управління освіти.

Чому з’явилася нова ухвала

Конфлікти довкола зарахування у садочки Львова виникли після прийняття рішення виконавчим комітетом ЛМР у травні 2018. Згідно з ним, «першочергово зараховуються до ЗДО діти, які проживають у м. Львові, а також у м. Винники, смт. Брюховичі, смт. Рудно. У разі наявності вільних місць у ЗДО, до них можуть бути зараховані діти з інших населених пунктів». Раніше ж реєстрація місця проживання дитини не мала значення.

Засідання сесії ЛМР. Фото ілюстративне

Тоді батьки обурилися такому рішенню, адже чимало з них вже не перший рік по факту проживають на території Львова і сплачують податки у місцевий бюджет. Тому вони і задалися питанням: на якій підставі мерія обмежує права їх дітей на дошкільну освіту, тим більше з урахуванням того, що вони за цю освіту вже заплатили своїми податками.

Що думають батьки про нове рішення львівської влади

Дивись.info вдалося поспілкуватися з трьома мамами, які цього року вже не зможуть віддати свою малечу до львівських дитсадків через брак місць і зміну їхньої позиції в електронній черзі.

Карина Мелешко офіційно зареєстрована зі своїм чоловіком і сином у Дублянах, однак там сім’я не проживає вже більше п’яти років. Родина винаймає квартиру у Шевченківському районі. Чоловік працює менеджером з продажів у місцевій компанії, сама ж Карина до декрету була майстром візажу. З народженням дитини довелося покинути, як вона каже, улюблену роботу, однак тепер жінка хоче повернутися до неї.

«Але з’ясувалося, що зробити я цього не зможу через рішення міської ради. Очевидно, що мені це не подобається, бо у нас були плани, а тепер доведеться все змінювати. Нове ж рішення вступить в силу лише з 2019. А що робити до того часу? Доведеться далі сидіти вдома з дитиною», — жаліється Карина.

На її думку, прийнята цього місяця ухвала міської ради «є дивною».

«Мені не зовсім зрозуміло, чому за мене, точніше мою дитину, мають платити люди з місця, де я не проживаю. Це їхні податки, і вони мають йти на розвиток їхньої території, на те, щоби їхні діти ходили у садочки. Звісно, мені подобається, що мою дитину зрештою приймуть до садочка у Львові, але це несправедливо щодо інших», — говорить вона.

Олена Стрілецька (ім’я змінене на прохання спікерки, — авт.ред.) – мама трирічної Ані, зраділа новому рішенню ЛМР. Жінка самотужки виховує дитину, і постійно лишати її на батьків, поки вона на роботі, важко. Садок же, переконана вона, вирішить велику частину проблем.

«Я до Львова переїхала не так давно, але ж це не означає, що моя дитина може бути позбавлена права вчитися тут. Якщо комусь щось не подобається у питанні податків — це не моя проблема. Такі люди так само можуть претендувати на місце у львівському садочку, переїхати сюди. Мені головне, аби дитина була прилаштована і щоби я розуміла, як правильно подати всю документацію. Інше мене не стосується», — зазначає Олена.

Іншої думки дотримується Ірина Петришин, яка з чоловіком вже 7 років живе у Львові, куди вони переїхали із Зимної Води.

«Ми сплачуємо податки у місцевий бюджет і виходить, що дитина не може вчитися за ці гроші? На якій підставі це взагалі визначається, хіба це конституційно? Виходить, що мою Софійку мають утримувати люди, які сплачують податку у свій місцевий бюджет. Де логіка? І чому, якщо я плачу податки, як і мій чоловік, як і купа інших таких самих батьків, вони не йдуть на освіту моєї дитини? Куди вони тоді йдуть?» — риторично запитує Ірина.

Жінка переконана: за утримання дітей у садочках Львова інші органи місцевого самоврядування платити не повинні. Все це має вирішуватися у межах міста.

Зазначимо, що цього року у закладах дошкільної освіти Львова навчається 781 дитина, яка зареєстрована поза межами міста.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: