У Львові презентували книгу про невідомого Моцарта (фото)

IMG_1782

Вчора у Дзеркальній залі Палацу Потоцьких розпочинається презентація книги Богдана Коломійчука «Моцарт із Лемберга», яка організована LvivMozArt спільно з «Видавництвом Старого Лева».

Нам здається, що ми знаємо про цього композитора багато. Але, насправді, хто він? Який стосунок має до Львова? І взагалі, чи про того Моцарта ми думаємо?

Хтось з відвідувачів сидить на кріслі, а хтось стоїть під стінами кімнати, адже прийшло так багато людей, що не вистачає вільних місць. Тут й письменники (серед яких і Сергій Сенюк), й музиканти, й ті, хто просто захотів «доторкнутися до прекрасного». Видавчиня й поетеса Мар’яна Савка одразу повідомляє: «Сьогодні буде музика і Моцарт». Тому усі вимикають телефони та вже готові насолоджуватися подією.

Богдан Коломійчук каже: «Коли зайшов у приміщення і почув мелодію на скрипці, - був здивований. Це моя перша презентація, коли я так сильно переживаю. Переповнюють емоції ще й тому, що поруч сидять такі прекрасні творчині. «Моцарта» не було б, якби не Оксана Линів. В якийсь момент диригентка зі світовим ім’ям, арт-менеджерка фестивалю LvivMozArt, відклала усі справи».

Диригентка справді доклала багато зусиль, щоб книга була такою, якою сьогодні бачать її читачі. Вона зробила багато виправлень не тільки пов’язаних з музичною термінологією, а й у самій біографії молодшого сина геніального композитора Вольфганга Амадея Моцарта, Франца Ксавера (адже вона є дослідницею життя Моцарта).

«Мені здається, що Франц Ксавер посміхається з небес, адже про нього нарешті знають у Львові. Без сумніву, це один із найвидатніших львів’ян. Так, я беру на себе сміливість назвати його львів’янином. Адже як інакше назвати людину, яка прожила в культурній столиці України  більшу частину свого життя, 30 років? Людина, яка зустріла тут своє кохання. Нехай нещасливе, але справжнє. Людина, яка заснувала у Львові музичне Товариство св. Цецилії. Він точно львів’янин», - додає письменник.

Популярний сучасний автор-белетрист написав не зовсім звичайну книжку. У творі поєднуються одразу декілька жанрів роману: історичний, авантюрний пригодницький та любовний, присутні навіть елементи детективу. Твір написаний так, щоб охопити якнайбільшу аудиторію читачів. Богдан Коломійчук каже: «Це не лише, скажімо так, продуманий маркетинговий хід, не зовсім. Я просто написав так, щоб цю книжку прочитало якомога більше людей різноманітного віку: від  п’яти десь, приблизно, до ста п’ятнадцяти. Читати буде цікаво усім».

«Моцарт із Лемберга» - художня книга. Окрім реальних біографічних фактів з життя композитора, у ній також присутня й певна авторська вигадка. «Музикознавцям, дослідникам постаті Франца Ксавера і просто науковцям доведеться мені, напевно, пробачити це; доведеться відчути себе звичайними читачами. Спочатку мій персонаж був звичайним портретом, тому я намагався «знайти його душу» через переживання у щоденниках». Письменник писав цей твір так само, як жив Ксавер – постійно мандрував, створюючи головного героя – образ композитора-мандрівця.

Відвідувачі заплющують очі і неначе потрапляють у першу половину ХІХ століття до Відня, адже розпочинають грати талановиті молоді музиканти: скрипаль Віктор Андрійченко та піаністка Ірина Зарицька. Артисти виконують другу частину великої сонати Франца Ксавера Моцарта для скрипки і фортепіано. Цей музичний твір – особливий. Адже композитор написав партію фортепіано – не як акомпанемент до партії скрипки, а як сонату для двох сольних інструментів. Окрім того, цей твір Моцарт присвятив Жозефіні фон Кавалькабо, тому він наповнений ніжністю та теплом.

«Після того, як я послухала цю музику, мені здається, що Франц «вийшов з тіні свого батька» і закрокував нашим містом. Дуже хочеться, щоб про нього дізналися усі», - поділилася враженням Мар’яна Савка.

Текст і фото: Анастасія Мигидюк

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: