На сторінці прем’єра Польщі Волинську трагедію проілюстрували фото спаленого українського села

37562861_10212326778864082_1765533941533507584_n

Канцелярія прем’єр-міністра Польщі Моравецького проілюструвала «злочини українських націоналістів на Волині» фотографією українського села Сагринь, спаленого Армією Крайовою.

Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомив голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

«Канцелярія прем'єр-міністра Польщі Моравецького ілюструє «злочини українських націоналістів на Волині» фотографією знищеного вояками АК українського села Сагринь. Це та історична правда про яку так часто говорять польські політики?» – написав В’ятрович.

Допис, про який пише В’ятрович був оприлюднений 11 липня. Зараз він вже недоступний на сторінці офісу прем’єр-міністра Польщу у Фейсбук.

Згодом Володимир В’ятрович додав, звідки було взяте фото, де воно підписане правильно.

Нагадаємо, о 4:30 10 березня 1944 року в селі Сагринь розпочалася акція зі знищення місцевого українського населення польськими бойовиками. Акція була спланована та проведена бойовиками (у кількості приблизно 800 осіб) польської Армії Крайової, під командуванням Зенона Яхімки (псевдо «Віктор»), та Батальйонів хлопських, під командуванням Станіслава Басая (псевдо «Рись»). Батальйони хлопські (БХ) були організовані з колоністів та поляків навколишніх сіл колоністом з колонії Ґурки Станіславом Басаєм.

Сагринь згоріла дотла. Знищено церкву, парафіяльні будинки, понад 260 будинків, молитовний будинок громади євангельських християн, сотні господарських будівель.

За свідченнями тих, хто пережив цю трагедію, під час знищення поляками Сагриня було убито та закатовано від 800 до 1240 українців. Серед них 70 % становили жінки та діти. Більшість загиблих перед смертю зазнали знущань і тортур[9]. Велика кількість жертв у Сагрині пояснюється тим, що у селі кожен день перед заходом сонця збиралося багато людей із сусідніх сіл, щоб заночувати під захистом української поліції та місцевої самооборони. На світанку вони поверталися до своїх домівок.

Наразі вдалося встановити понад 660 осіб убитих та закатованих поляками в Сагрині 10 березня 1944 року. Їхні імена викарбувані на стелах пам'ятника на цвинтарі села Сагринь.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: