Столиця Білої Хорватії: як на Львівщині збереглося городище тисячолітньої давнини (фото)

HO7A0737
Фото: Назар Коровай

Цього разу у межах спільного проекту Дивись.info, управління туризму та курортів Львівської облдержадміністрації пропонуємо до уваги тематичну мандрівку до давньослов’янського городища, яке збереглося недалеко від Львова та понад тисячу років тому було столицею держави Білої Хорватії.

Львівщина упродовж різних історичних періодів входила до складу різних держав, що збагатило українську культуру європейськими надбаннями і зберегло зв'язок між Україною та Європою.

І одним із таких унікальних місць на Львівщині є село Стільсько Миколаївського району. Тут, львівським археологом Орестом Корчинським була виявлена унікальна пам’ятка археології – Стільське городище, яка є пам`яткою давньої слов`янської історії та культури, столицею Білої Хорватії.

Більше за стародавній Київ

Фото: Назар Коровай

У VIII-X ст. місто-мегаполіс охоплювало площу понад 250 га, з населенням – близько 45 тисяч мешканців (для порівняння Київ на той час мав площу лише 9,8 га). Однією з головних ознак Стільського городища є рештки укріплень, від яких збереглись потужні земляні вали, обкопані ровами.

Загальна довжина стін, що оточували давнє місто кількома поясами, сягала 10 км. У центральній частині столиці розташовувався дитинець – князівська фортеця.

Наприкінці I тисячоліття нової ери на просторах Наддністров'я існувала країна слов'ян, відома як Велика або Біла Хорватія. Про неї повідомив імператор Візантії Костянтин Багрянородний в X столітті у своїй книзі «Про управління імперією», де зазначив, що «хрещені далматинські хорвати походять від нехрещених хорватів, які живуть за горами Угорськими» (тобто у Північному Прикарпатті).

Фото: Назар Коровай

Хорвати також згадуються в «Повісті минулих літ»: спочатку в недатованій його частині, в числі інших слов'янських племен; вдруге — 907 року як учасники військового походу київського князя Олега на Візантію; втретє — 993 року у зв'язку із походом на хорватів князя київського Володимира Святославовича.

За деякими даними, у ватиканських архівах збереглися короткі грекомовні записи, зроблені не пізніше 1328—1331 років, в яких повідомляється, що між містами Галичем та Володимиром є містечко Стольско — резиденція Галицької митрополії.

Фото: Назар Коровай

Під час археологічних розкопок виявлені рештки житлових, ремісничих будівель, предмети побуту, господарський реманент, елементи зброї, обладунки вершника та верховного коня, жіночі прикраси. Унікальним явищем був штучно споруджений водний шлях довжиною в 11 км на річці Колодниці, який греблями та шлюзами з`єднував древнє місто з Дністром та дозволяв малим річковим суднам рухатись як за течією, так і проте неї.

За численними переказами, які понад тисячоліття переповідають жителі села Стільська, під городищем розташоване підземне місто, що підтверджено дослідженням археологів та геофізиків НАН України.

Що подивитися?

Зараз частина археологічного та культурного надбання Стільського городища доступна та відкрита для туристів. Незвичайним виглядом та містикою манить людей скельний масив з витесаними у ньому кімнатами-печерками. Стільське Горбогір'я – це регіональний ландшафтний парк.

Фото: Назар Коровай

Детальніше про нього читайте на сайті.

На околицях Стільська села Дуброва та Ілів, в яких знайдені давні дохристиянські святилища. Окрасою села Дуброви є загадкова пам`ятка – «кам`яний міст», так званий камінь «Дірявець», на якому, за припущенням вчених, проводили обряд жертвоприношення.

Фото: Назар Коровай

Поруч з «Дірявцем» розташований скельний масив з витесаними кімнатами-печерками, в яких, можливо, мешкали служителі язичницького культу.

У південній частині села Ілів збереглися три печери – укріплене язичницьке святилище (у пізніші часи – християнський храм) VIII-XIV ст. Печери представлені однокамерними прямокутними приміщеннями. Стіни печер — вертикальні, досить рівні, що вказує на їхнє безумовно рукотворне походження.

Фото: Назар Коровай

Для повноцінного ознайомлення з історією давніх поселень білих хорватів на території Стільського горбогір’я, радимо відвідати місцевий етнографічний музей. Його експозиція налічує 460 оригінальних експонатів. Про білих хорватів у музеї розповідають карти їхнього розселення на околицях села, фотографії розкопок Стільського городища, а також місцева колекція старожитностей.

Відвідувачам буде цікаво оглянути інтер’єр селянської світлиці кінця ХІХ- поч. ХХ ст., знаряддя хліборобства, колекцію старовинних книжок (ХІХ ст., в тому числі з історії та дослідження Стільського городища), вироби з вишиттям на домотканому полотні тощо.

Етнографічний музей розташовано у селі Стільсько, вул. Т. Шевченка, 122 (школа). Тел: (03241) 6-34-38.

Для організації екскурсії радимо звернутися до екскурсовода Іванни Фацієвич, тел: (097) 256-76-66.

На сьогоднішній день Стільське городище – це надзвичайна пам’ятка археології та давньослов’янської культури.

Фото: Назар Коровай

Як доїхати?

Координати Стільського городища на карті: 49.53941N 24.07517E.

Пам’ятка розташована у Миколаївському районі, в селі Стільсько (10 км на схід від Миколаєва).

Як їхати автомобілем зі Львова: траса E471/M06/Е 471. По автомагістралі зі Львова до Чопа, перед Миколаєвом звернути ліворуч на село Тростянець, за яким знаходиться Стільсько.

У Стільському дорога ліворуч перед кафе веде до с. Іліва, а поїхавши навпростець центральною вулицею можна потрапити до с. Дуброви.

Фото: Назар Коровай

Читайте також: Персональний гід Львівщиною: на вікенд до Бойківщини (фото)

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: