Супрун розвінчала міфи про високий тиск

17_ls.1525430208
Фото: ілюстративне. Джерело: Сегодня

Кожен 3-й дорослий має підвищений артеріальний тиск. Через це зростає ризик розвитку мозкового інсульту, інфаркту міокарда, серцевої чи ниркової недостатності.

Про це написала в.о.міністра охорони здоров’я Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook і навела міфи, які спростовує лікар-кардіолог Лариса Міщенко.

1. Артеріальна гіпертензія - це спадкова хвороба. Якщо хворіли батьки, то хворітимуть і діти

Спадковість відіграє велику роль у розвитку артеріальної гіпертензії. Проте це не означає 100% ймовірності розвитку захворювання. Якщо батьки мають проблеми з тиском, то дотримання здорового способу життя може запобігти розвитку гіпертензії, а періодичний контроль тиску - вчасно виявити проблему.

2. На артеріальну гіпертензію хворіють люди старшого віку, молодим турбуватися не варто

Хвороба може вражати не тільки дорослих різного віку, а й навіть дітей. Нині є тенденція до зростання частоти артеріальної гіпертензії серед дітей та молоді, що здебільшого пов’язано з поширенням ожиріння, нездорового харчування, малорухливого способу життя та шкідливими звичками.

3. Ліки потрібно приймати лише тоді, коли погано

Це дуже поширена омана, яка коштує здоров’я, а інколи й життя пацієнтам. Сьогодні не існує іншого способу запобігти ускладненням гіпертензії (інсульту, інфаркту, ураженню нирок, судинній деменції тощо), окрім дотримання здорового способу життя та регулярного медикаментозного лікування. Постійний прийом ліків має нормалізовувати тиск.

4. «Робочого» тиску не існує

Дехто називає високий тиск своїм нормальним станом, бо не має жодних скарг, негативних відчуттів. Але це не означає, що лікуватися не потрібно. Артеріальну гіпертензію важливо заздалегідь виявити та лікувати. Іноді цю хворобу називають німим вбивцею – за відсутності значного дискомфорту та болю постійно підвищений тиск чинить несприятливий вплив на серце, судини й нирки.

5. Для лікування достатньо «прокапатися» 1-2 рази на рік

У чисельних дослідженнях доведено, що регулярне лікування хвороби та здоровий спосіб життя сприяють зменшенню ризику серцево-судинних катастроф. Наукових обґрунтувань ефективності методу внутрішньовенного вливання не існує.

Для дорослої здорової людини середні показники артеріального тиску - це 120/80 мм.рт.ст. Проте залежно від віку, способу життя, життєвих обставин та інших індивідуальних факторів ця цифра може коливатися між 90/60 і 130/80.

За останніми рекомендаціями від Американської асоціації серця (AHA), тиск, який довго є вищим за 130/80, свідчить про першу стадію гіпертензії. У таких випадках обов’язково потрібно звертатися до лікаря.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: