Не досить обмежити швидкість на дорогах – потрібно запровадити контроль за швидкістю, – експертка

50-720x480

Минулої п’ятниці сталося одразу три смертельні ДТП, у яких загалом загинули 18 людей. За півроку на дорогах України сталося 1928 аварій з потерпілими: 460 людей загинули і 2406 були травмовані. У середньому на дорогах гине 10 осіб щодня.

ІА Дивись.info поспілкувалася про причини смертельних ДТП і безпеку на дорога із Олесею Холопік, заступником директора Центру демократії та верховенства права, координатором кампанії «За безпечні дороги».

– Які основні фактори високої смертності на дорогах?

– Всесвітня організація охорони здоров’я виділяє основні чинники, які мають прямий зв’язок між дорожніми аваріями і загиблими та травмованими на дорогах: перше – надмірна швидкість, друге – керування автомобілем у стані алкогольного сп’яніння, третє – не використання ременів безпеки, мотошоломів, дитячих крісел і останнє – це використання водіями мобільних телефонів під час кермування. Це такі ключові фактори, які, власне, є присутніми і в нас, в Україні, що підтверджує статистика. У нас першопричиною ДТП з загиблими і травмованими є перевищення швидкості, після цього йдуть ДТП, які трапилися за участі п’яних водіїв. Тобто надмірна швидкість – це та ТОП-причина, яку у державі треба максимально швидко і оперативно вирішувати. Щодня ДТП забирають не менше 10 життів по Україні.

– Що вже було запроваджено для підвищення безпеки на дорогах і що ще треба запровадити?

– З 1 січня 2018 року запроваджений новий швидкісний ліміт у населених пунктах – 50 кілометрів за годину. Це правильне рішення. Такий самий швидкісний режим встановлений і в Європі. Але самого рішення недостатньо. Обмеження швидкості не буде ефективним без ключового моменту – відновлення контролю за швидкістю, якого у нас фактично немає з кінця 2015 року. Виходить – обмеження швидкості є, але перевіряти це нікому. Тому ключовим з боку держави є відновлення контролю за швидкістю і запровадження автоматичної системи фіксації порушень правил дорожнього руху. Я говорю про камери фіксації.

– Чому так довго не вдається повернути контроль на дороги?

– Власне, його колись вже вводили на дуже короткий тестовий період, але було рішення Конституційного суду, де говорилося як про порушення, що притягується до відповідальності власник транспортного засобу, а не людина, яка ним керувала.  Це стало однією з причин, що камери зняли і їх не використовують досі. З кінця 2015 року, коли ліквідували ДАІ, вступив у дію закон Про Національну поліцію, де зазначається, що контроль швидкості має здійснюватися саме камерами фіксації. На жаль, жодних дієвих рішень у законодавчому плані зроблено не було. Крім того, з різних причин не вводилися і інші методи, наприклад, радари, які могли працювати в автоматичному режимі. Це також питання до уряду та законодавців. Через нещодавні трагічні  події на дорогах України 26 липня має відбутися засідання уряду, де буде розглядатися постанова, яка дозволить відновити контроль за швидкістю. Йдеться про встановлення якихось камер, які фіксували б рух машини і номер. Інша річ, що ці камери повинні в обов’язковому порядку пройти сертифікацію, бо якщо їх просто поставити, то вони опиняться поза правовим колом.

Є ще один цікавий момент, що стосується перевищення швидкості. Перевищення швидкості від встановленої на плюс 20 карається штрафом 255 гривень, якщо плюс 50 – 510 гривень. Тобто у нас досі існують ось ті плюс 20 безкарні. Що це означає? Незважаючи на те, що у населеному пункті є обмеження швидкості у 50 кілометрів на годину, водій цілком може їхати майже 70 кілометрів. А відомо, що під час наїзду навіть на швидкості 50 кілометрів, це може мати трагічні наслідки, не кажучи вже про 60-70 кілометрів.

– А як на безпеці руху позначається стан доріг?

– Часто говорять про те, що треба відремонтувати дорогу. Але з іншого боку – ями не вбивають. Так, ями незручні для водіїв, але на дорозі з ямами швидкість є невеликою. Статистика, коли ями є причиною потрапляння у ДТП, є низькою. Відремонтувати  дорогу і зробити рівнею – цього не досить. Дорога має ремонтуватися з різними інфраструктурними рішеннями, зокрема такими, які можуть фізично знижувати швидкість на дорогах. Тому що коли будується просто рівна дорога як злітна смуга, водію комфортніше їхати на високій швидкості, що підвищує ризик аварії. Зокрема на рівній дорозі зростає довжина гальмівного шляху, відтак впоратися з керуванням стає важче. Тому мають бути рішення у вигляді кругового руху на перехресті, регульованих пішохідних переходів тощо.

– А як щодо стану транспортних засобів?

– Звісно, що стан транспортного засобу – це важливий елемент.  Будь-які несправності можуть мати трагічні наслідки. Після трагічних подій нинішнього року починаються перевірки транспортних засобів, які виконують функцію перевезення пасажирів. До того ж варто пам’ятати про ремені безпеки. Згідно із дослідженням, ремені безпеки є ефективним засобом. Дослідження говорить, що паски безпеки можуть рятувати до 30% людських життів. Крім того, пасок захищає від отримання травм, бо запобігає переміщенню по салону. Дуже багато автомобілів, де водій чи пасажир не застосовує ремені безпеки, є зрізані ремені безпеки. Те саме стосується пасажирів позаду. Один не пристебнутий пасажир позаду може травмувати або вбити водія чи пасажира.

Трохи статистики

OECD (Організація економічного співробітництва та розвитку) публікує світову статистику смертності на дорогах на мільйон населення у період 2004-2016 рік:

Україна

2004 рік – 145.6

2013 рік – 106

2016 рік – статистика відсутня

Латвія

2004 рік – 284.4

2016 рік – 80.6

Німеччина

2004 рік – 120.5

2016 рік – 38.8

Польща

2004 рік – 175

2016 рік – 79.7

Норвегія

2004 рік – 65.3

2016 рік – 25.8

США

2004 рік – 154.7

2016 рік – 109.4

Росія

2004 рік – 240

2016 рік – 140.7

Великобританія

2004 рік – 65.8

2016 рік – 27.7

Оксана ДУДАР

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: