В Україні вводять нові правила оформлення лікарняних

С 1 июля в России начнется выдача больничных листов нового образца

В Україні з 1 жовтня 2018 року діятиме нова форма заяви-розрахунку для надання матеріального забезпечення застрахованим особам і окремих виплат постраждалим на виробництві для оплати лікарняних.

Як інформує прес-служба Фонду соціального страхування України, відповідну постанову було затверджено на засіданні 19 липня.

Документ буде оформляти і подавати в робочий орган виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України або його відділення страхувальник (роботодавець).

«Зокрема, згідно з прийнятим Порядком, оформлена заява-розрахунок може бути передано роботодавцем і прийнято Фондом в електронному вигляді із застосуванням електронного цифрового підпису», - наголошується в повідомленні.

«Крім того, порядок дозволить запобігти можливим помилкам при визначенні розміру допомоги та страхових виплат. З цією метою робочі органи виконавчої дирекції Фонду здійснюватимуть попередній контроль правильності нарахування виплат і в разі виявлення помилок надавати рекомендації страхувальнику щодо їх усунення ще до фінансування виплат», - розповіли у Фонді.

Це дозволить уникнути штрафів, які зараз можуть накладатися на роботодавця в разі виявлення неправомірного використання коштів Фонду соціального страхування України під час перевірок за фактом вже профінансованих заяв-розрахунків.

Також 1 жовтня 2018 року набирає чинності система інформування роботодавцем про здійснені виплати застрахованим особам, які мають на меті зменшити ризик можливих затримок при компенсації застрахованим особам втраченого заробітку за період хвороби (оплата за лікарняними листками), виплати допомоги по вагітності та пологах, при здійсненні страхових виплат постраждалим на виробництві.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: