161 українець перебуває у в'язницях Греції, — Денісова

37644831_2044182458987826_8790171920164192256_n

У в'язницях Греції перебуває 161 українець, із них 112 - за звинуваченням у перевезенні нелегальних мігрантів. 

Про це повідомила у Facebook Уповноважений Верховної Ради з прва людини Людмила Денісова.

Омбудсмен зазначила, що у багатьох випадках українців обманом залучають до незаконної діяльності.

«Українці заполонили грецькі тюрми. Наших громадян обманним шляхом запрошують працювати на круїзних лайнерах, яхтах, а натомість під примусом сили та загрозою смерті змушують переправляти через море "нелегалів" до Європи. Саме через це сотні українських моряків були затримані грецькими правоохоронними органами. На таку нелегальну роботу злочинні угрупування вербують українців, у яких виникають фінансові труднощі. Морякам обіцяють офіційне працевлаштування, роботу за контрактом. Дуже швидко, буквально через декілька місяців, вони опиняються у грецьких тюрмах. А хтось робить на цьому величезні гроші!» - розповіла Денісова.

За словами омбудсмена, права українців у грецьких тюрмах порушують.

«Перекладачі, що надаються нашим громадянам, не володіють на достатньому рівні українською чи російською мовами. Тобто, повноцінно не надається правова допомога, тому що без належного перекладу затримані не можуть надати докази своєї невинуватості, поспілкуватися з адвокатом і дізнатися подробиці справи, в якій вони фігурують. Крім того, судом не враховуються пом’якшувальні обставини, не беруться до уваги свідчення моряків, а умови їх утримання не відповідають мінімальним стандартним правилам поводження з в’язнями. Зокрема, за словами родичів моряків, вони перебувають у жахливих умовах та їм відмовляють у лікуванні», - зазначила омбудсмен.

Денісова закликала Комісара Ради Європи з прав людини сприяти у поверненні українців додому.

«Україна та Грецька Республіка є державами, що приєднались до Конвенції Ради Європи про заходи щодо протидії торгівлі людьми. Стаття 26 Конвенції передбачає звільнення від покарання, якщо злочин був вчинений під примусом. Тобто, як у більшості випадків затриманих українських моряків. З огляду на це, закликаю до співпраці Комісара Ради Європи з прав людини Дуню Міятович та сподіваюсь, що разом нам вдасться повернути додому українських громадян», - підсумувала Уповноважений Верховної Ради з прав людини.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: