Донбас сприймається Росією як троянський кінь для українського суверенітету, – Павло Казарін

65553

26 липня, під час зустрічі глав МЗС у «нормандському форматі» Росія збирається піднімати питання проведення референдуму на окупованій території Донбасу. Реакції інших очільників зовнішньополітичних відомств на цю заяву наразі немає.

ІА Дивись.info поспілкувалася з експертами про те, чи не збирається Російська Федерація міняти свою тактику на Донбасі.

Дмитро Снєгирьов, політичний аналітик, співголова в ГІ «Права Справа»:

«За великим рахунком, Росія намагається вийти з-під дії економічних санкцій, відповідно, показати, що начебто в РФ є свій план розвитку ситуації – дорожня карта врегулювання подій на сході України. Саме цим і продиктовані ось ці періодичні інформаційні кампанії, а по-іншому їх не назвеш, як повідомлення про буцімто домовленості між Путіним і Трампом щодо проведення референдуму, начебто ця ідея обговорювалася під час зустрічі. Хоча отут варто підкреслити, що якби ця ідея обговорювалася під час зустрічі двох лідерів держав, то, відповідно, на підсумковій прес-конференції прозвучали би якісь оцінки російським ініціативам.

Якби ця ідея обговорювалася під час зустрічі двох лідерів держав, то на підсумковій прес-конференції прозвучали би якісь оцінки російським ініціативам

Якщо з боку американського президента не було жодної реакції, то, відповідно, ця теза не обговорювалася. Інше питання, що ця тема вже після зустрічі вкидається в український інформаційний простір, і вже українські можновладці вимагають від Сполучених Штатів пояснення ситуації. Хоча пояснювати нічого. Йдеться про інформаційну диверсію, інформаційну компанію. Більше того, Росія намагається показати себе таким собі миротворцем, країною, яка недотична до участі у військовому конфлікті і не є країною-агресором. Ба, більше того, виступає за врегулювання ситуації.

Що стосується референдуму, то є чітка оцінка американської сторони – ніякого референдуму не буде, відповідно, не буде ніяких виборів на окупованій території. Окуповані території є невід’ємною частиною України, тобто проведення будь-яких референдумів, неузгоджених з офіційною владою, неможливе. Відтак обговорювати ці питання взагалі не варто.

Можна сказати, за великим рахунком, що це не перша подібна операція російських спецслужб в українському інформпросторі. Йдеться про те, що саме російською стороною напередодні зустрічі у форматі Волкер-Сурков була вкинута інформація щодо можливої відставки Суркова і зміни самого куратора окупованих районів Донбасу. Тоді, на жаль, українські ЗМІ підхопили цю хвилю. Але, тим не менше, це був елемент спецоперації, який мав на меті дискредитацію як української сторони – зниження нашої суб’єктності як держави і, відповідно, введення в оману американських партнерів. Тоді ця операція, фактично, вдалася. Завдяки цій інформаційній хвилі росіяни змусити Курта Волкера коментувати ці події. Те саме відбувається і зараз. Через той самий Інтерфакс і вкидалася інформація щодо  можливого проведення референдуму.

Що стосується зустрічі у «нормандському форматі», то, за великим рахунком, нормандський і мінський формати вже вичерпали себе. Варто зазначити, що потрібна зміна майданчику перемовин і розширення кола перемовників. Бо, за великим рахунком, це тупцювання на місці. Те, що від нас вимагають західні партнери, було чітко озвучене на підсумках саміту Україна-НАТО: це беззастережне виконання Мінська-2 і якщо буде миротворча операція, то вона жодним чином не змінює формату Мінська-2, а лише виступає  допоміжним інструментом у моменті реалізації цієї ганебної угоди. Цей елемент буде головним під час зустрічі у «нормандському форматі». Від України знову вимагатимуть беззастережного виконання мінських угод і йдеться геть не про референдум.

Чому вкидається проблема референдуму, бо у мінських домовленостях йдеться про вибори і особливий статус окупованих територій. Якщо подивимося, то ідея референдуму не прописана у мінських угодах, тобто росіяни таким чином фактично заперечують самі собі. Вони намагаються грати на нашому полі. Адже саме Україна мала б виступати з власною дорожньою картою врегулювання ситуації на сході, бо це наша територія і наші привілеї – диктувати умови повернення цих територій. Але, на жаль, як сталося, так сталося…»

Павло Казарін, журналіст, публіцист:

«З моменту початку війни стратегія Росії щодо Донбасу протягом останніх кількох років залишається незмінною. Донбас сприймається Росією як троянський кінь для українського суверенітету, який бажано перев’язати георгієвською стрічкою і вручити на утримання Києву за правилами Москви. Для того, щоб цей регіон виконував таку собі функцію ошийника на шиї українського суверенітету. Тобто Київ утримує ці території, але вони мають право вето на рішення центру, мають незалежність, наділені певними повноваженнями тощо.

За великим рахунком йдеться про те, щоб через вибори легалізувати нинішніх бойовиків, дати їм контроль над кордоном і влити їх у нову легітимну владу Донбасу, закріпивши це українською Конституцією. І у принципі нічого нового.

За великим рахунком йдеться про те, щоб через вибори легалізувати нинішніх бойовиків, дати їм контроль над кордоном і влити їх у нову легітимну владу Донбасу, закріпивши це українською Конституцією. І у принципі нічого нового

Ми спостерігаємо за подібними спробами упродовж кількох останніх років. Гадаю, що, можливо, у російського керівництва виникло відчуття, що з нинішнім чинним президентом США можна досягнути подібного компромісу, щоб він цю ідею підтримав і так само почав тиснути на Київ з метою просування цього порядку денного, але американська політика не персоніфікова, а інституційна. І ми вже бачили заяви Білого Дому, де йдеться про те, що, з точки зору офіційного Вашингтона, проведення подібного референдуму неможливе, оскільки він нелегітимний за своєю природою. Тому, чесно кажучи, не бачу нічого нового. На мій погляд, Москва продовжує намагатися просувати той самий порядок денний, який вона обрала ще після укладення других мінських домовленостей і проти якого Україна активно виступає».

Юлія Тищенко, політолог, Український незалежний центр політичних досліджень:

«Дуже важко коментувати зустріч у «нормандському форматі», тому що ще не було реакції інших керівників МЗС, тобто тих, хто працює у «нормандському форматі». Це перше. Друге – питання референдуму взагалі не співвідноситься, принаймні з мінським процесом. Мені здається, що ця теза – це намагання Росії бути активною, з одного боку, а з іншого – це просто буде сюжет для розмов, обговорень. Чому? Тому що зараз не буде жодних легальних умов для проведення референдуму. Їх просто не існує. Безпекова складова не врегульована. Потім питання миротворчої місії на Донбасі, воно також було актуалізоване українською стороною. А ось питання про референдум з боку Росії певною мірою виключає ці сценарії.

Зараз не буде жодних легальних умов для проведення референдуму. Їх просто не існує. Безпекова складова не врегульована

Тобто це предмет для дискусії, розтягування часу і, до речі, це чергова можливість перенесення інтерпретації  цього конфлікту у внутрішній в Україні. Тобто Росія укотре такою пропозицією намагається дистанціюватися від того, що вона фактично є стороною конфлікту, а не миротворчим гарантом. І плюс, оскільки цих речей немає у мінських домовленостях, санкції щодо Росії прив’язані з боку ЄС, України, США тощо, то це також таке собі політичне намагання закинути сценарій відходження від цих санкцій. І взагалі зараз говорити про референдум не доводиться.

Що стосується зустрічі Трампа і Путіна, до якої апелюють росіяни, то такі речі як референдум не народжуються спонтанно, це просто Путін озвучив свою «а-ля активну» пропозицію Трампу. Якихось же коментарів з боку Трампа щодо цього не було отримано. Важко сказати, чи референдум обговорювали, скажімо, більш детально, ніж у форматі інформування. Тобто ніколи американська сторона, яка у принципі не є учасником «нормандського формату», не озвучувала тез про необхідність проведення референдуму. Той же Курт Вокер – спеціальний представник по Донбасу, жодного разу не апелював до потреби проведення якихось референдумів».

Олександр Палій, політолог:

«Теоретично Росія може міняти свою тактику, але зараз ми від керівництва Сполучених Штатів, Держдепу отримали заяву, де йдеться про те, що у білому Домі не розглядають питання проведення референдуму. Тому Росія швидше вкидає якісь питання для дискусії. Натомість ми маємо інше – заяву держсекретаря Помпео, що Трамп був дуже принциповий і твердий у питанні України. Побачимо, що з цього буде. Я думаю, що Росія насправді розуміє, що мінські угоди працюють більше на Україну, ніж на Росію, тому вона спробує їх розхитувати. Але назагал мінські угоди роблять важливу річ, вони покладають вину на РФ і, відповідно, стимулюють накладання санкцій.

Думаю, що Росія насправді розуміє, що мінські угоди працюють більше на Україну, ніж на Росію, тому вона спробує їх розхитувати

Чи спробує Росія повторити сценарій кримського референдуму? Та це навряд. Тому що їм це нічого не дасть – буде чергова криза і черговий раунд санкцій, і черговий перегляд політики, яка була проведена. Тим більше, що в економічному плані «ДНР/ЛНР» – це велика діра, з якої утік середній клас, а промисловість як така знищена, особливо у Луганській частині, де не працює жодне підприємство. Тобто це територія, з якої толку нуль».

Оксана ДУДАР

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: