Вас знімають: як у Львові тестують нові міські системи відеоспостереження

795895

Зараз у Львові, здебільшого у центрі міста, працює 230 камер відеоспостереження. Йдеться про камери, придбані коштом міста.

До кінця 2018 року планують встановити ще 75 відеокамер по периметру міста та на великих перехрестях. При цьому фахівці з мерії тестують системи з можливістю визначення номерних знаків автомобілів та розпізнаванням обличчя.

Усміхніться, вас знімають

Міську мережу відеонагляду системно почали розвивати з 2015 року. Тоді на це було виділено 5 мільйонів гривень. У центральній частині міста було встановлено 51 камеру, а також облаштовано Центр безпеки міста, де в режимі 24/7 працюють відеооператори та диспетчери. Минулого року на  придбання серверного обладнання було витрачено близько 1 млн.грн. Цьогоріч на відеонагляд  передбачено 6 мільйонів.

«Цього року ми плануємо завершити проект зі встановлення відеонагляду по периметру міста: на в’їздах та виїздах, великих перехрестях тощо, з можливістю визначення номерних знаків і аналітики обличчя», — каже начальник управління безпеки міста ЛМР Юрій Діль. Він запевняє, що львівська система –одна з найкращих в Україні.

«Минулого року ми надали понад 700 відеоматеріалів оперативникам, силовим структурам, національній поліції та патрульній поліції, а цього року вже 270. До прикладу, якщо у вас викрали гаманець, автомобіль, велосипед або будь-яку іншу річ, до нас звертаються із запитом силові структури, і ми надаємо відеоматеріал з високою роздільною здатністю. Але лише за запитом правоохоронців.  У нас спільна закрита система з СБУ, поліцією, патрульними в онлайн режимі. При цьому вона не має виходу назовні, в інтернет, тому сторонній доступ неможливий. Записи зберігаються на серверах 30 днів», - пояснює Юрій Діль.

[dyvys_blockqoute text="Якщо у вас викрали гаманець, автомобіль, велосипед або будь-яку іншу річ, до нас звертаються із запитом силові структури, і ми надаємо відеоматеріал з високою роздільною здатністю. Але лише за запитом правоохоронців" author="Юрій Діль"]

При цьому така інформація, як, наприклад, бійки та ДТП передаються патрульним відразу.

«Наші відеооператори  розуміють, які камери можуть бути важливі в даний момент. Інформація передається патрульним на телефони і планшети. Наприклад, якщо це бійка в центрі, то поліція вже бачить, що там не 2 особи а 12 і висилає не 1 екіпаж, а 4. Нещодавно на пл. Яворського обікрали туриста, камери відзняли, куди пішли злодії, вони не розуміли, що за ними слідкують. Патрульні отримали повідомлення протягом 5 хвилин, і перехопили їх біля «Добробуту». Так само з визначенням номерів, якщо видно принаймні частину номера, то він вноситься в систему і можна відслідковувати, де автомобіль проїхав» - каже Юрій Діль.

«Наразі ми тестуємо аналітику декількох виробників програмного забезпечення, кожна з яких хороша по-своєму. Поки що зупинилися на одному варіанті, який дозволяє нам визначати приблизно 97% номерних знаків у будь-яку погоду та пору доби. Додатково ця аналітика дозволяє нам визначати номерні знаки будь-якої країни. Після етапу проекту, який забезпечить закриття всіх заїздів та виїздів з міста, ми будемо сходитись до центральних перехресть, до місць масових скупчень людей, оскільки це наша пріоритетна мета. Також пріоритетом є встановлення камер на Приміському та Головному вокзалах. Але з цим є затримка, бо планується реконструкція вулиці Чернівецької та площі Двірцевої. Якщо камери встановити зараз, то вони можуть бути неефективні після того, як закінчиться ремонт і площа зміниться», - каже керівник відділу оперативно-технічних заходів управління безпеки міста ЛМР Павло Пец.

Щодо вартості камер, то в залежності від характеристик вона коливається від 5 до 50 тис.грн і більше.

«Обертова камера, яка стоїть зараз в тестовому форматі в районі вул. Городоцької, яка може за 400 метрів розпізнати обличчя і подивитися час на вашому годиннику, коштує порядка 60 тисяч грн. Але такі камери не потрібні на кожному перехресті. Також ціна залежить від того, чи може сама камера працювати з аналітикою, чи лише передає зображення на сервер», - каже Юрій Діль.

Індивідуальний підхід

Як розповідає Павло Пец камери підбирають і налаштовують окремо для кожної локації.

«Є камери, які працюють аналітикою - вкрадений предмет, рух, і ще 30 сценаріїв, які налаштовуються.  Деякі камери потребують серверного обладнання. Ми такі камери напевно будемо використовувати для  розпізнавання обличчя, тобто камера знімає особу, всю решту роботи робить сервер. Такий вид роботи дозволяє використати камеру будь-якого виробника і навіть ті, які в нас уже є», - додає Павло Пец.

[dyvys_blockqoute text="Є камери, які працюють аналітикою - вкрадений предмет, рух, і ще 30 сценаріїв, які налаштовуються" author="Павло Пец"]

Посадовець продовжує: «Зараз ми намагаємося розбити роботу на різні напрямки, бо кожна камера має свою специфіку. Камера, яка знімає обличчя, не може зняти загальний ракурс, а та, яка знімає загальний ракурс не може визначити номер автомобіля. Кожну ми аналізуємо так щоб вибрати ідеальний варіант, бо, наприклад, на Городоцькій, де машини несуться з великою швидкістю, немає необхідності в аналітиці обличчя, а на вокзалі немає необхідності в аналітиці визначення номерного знаку. До кожного проекту є індивідуальний підхід. Нові камери для центру можуть фіксувати дрібні деталі крадіжки. Якщо ми говоримо про заїзд у місто, то це камери, які будуть фіксувати номери автомобілів і автоматично фіксувати порушення ПДР», - пояснює Павло Пец.

Щодо розпізнавання облич, то заразу Львові є 4 такі камери, які працюють у тестовому режимі.

«Ми лише випробовуємо цю аналітику в кількох місцях, щоб перевірити, як камера реагує на зміну погоди, освітлення. Ми встановили їх у таких місцях, де можемо спостерігати динаміку. Одну камеру у приміщенні щоб перевірити, наскільки це доцільно. Кінцевого результату зараз назвати не можу, бо ми у процесі. Це не стільки необхідно нам, як правоохоронцям. Коли ми отримаємо відповідь, що їм це підходить, що вони можуть завантажити туди фотороботи розшукуваних, будемо готові назвати виробника і ціну. До кінця року будемо мати результат. Звичайно технологія не є досконалою. Тому система видає відсоток співпадіння. Ми вважаємо, що особа є тією, яка розшукується, коли відсоток співпадіння більше ніж 80%. Далі це вже можна доопрацьовувати вручну», - каже Павло Пец.

Загалом, щоб забезпечити повноцінне відеоспостереження по всьому місту потрібно встановити близько 5 тисяч камер – кажуть у ратуші. Там планують, що до 2020 року у місті буде встановлено вже близько 1,5 тисяч камер.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: