Долучайся, впроваджуй та вигравай: у Львові провели семінари про запобігання корупції (фото)

IMG_2158

25 липня Програма розвитку ООН в Україні та Всеукраїнська Мережа Доброчесності та Комплаєнсу, організували у Львові  семінари з питань доброчесності та комплаєнсу. Захід відбувся за підтримки Ради бізнес-омбудсмена та Національного агентства з питань запобігання корупції.

Їхньою метою є підвищити рівень обізнаності серед державних підприємств щодо ділової доброчесності та розповісти про найкращі практики впровадження антикорупційних програм серед успішних компаній в Україні. На заході присутні представники різних державних та комунальних підприємств, місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування та представники громадських організацій, які заздалегідь зареєструвалися й отримали електронне повідомлення з зазначенням статусу своєї реєстрації.

Назар Громов, спеціаліст з антикорупційної політики ПРООН в Україні, вітає усіх присутніх і зазначає: «Незважаючи на те, що Україна й «запустила» антикорупційну реформу й усі її механізми, але наша держава продовжує займати останні місця у різних міжнародних рейтингах з оцінки сприйняття корупції, з оцінки відкритості та можливості ведення бізнесу в Україні».

Він додає, що дуже важливим є те, що не тільки державні органи, підприємства є складовою подолання корупції в Україні: «Потрібно розуміти, що бізнес є однією з дуже важливих частин цієї системи. Ведення відкритого бізнесу не завжди приносить користь одразу, все робиться на перспективу. Якщо ми почнемо вже зараз знижувати рівень корупції, то, можливо, за років п’ять, завдяки антикорупційним програмам, підприємство зможе збільшити вдвоє свої прибутки».

Ганна Герасимчук, голова Секретаріату Мережі розповідла про Всеукраїнську мережу доброчесності та комплаєнсу «UNIC»: «Я спостерігала як проходить трансформація співробітників, які приходять у нашу компанію. Якщо важливі ціннісні речі впроваджувати послідовно, не «для галочки», то результат може бути неймовірним. Він дає ефект не лише з погляду законності та формального дотримання правил, а й навіть в економічному розумінні, у значенні лояльності співробітників до роботодавця, у значенні налагодження довіри. Я вважаю, що в Україні – ментальна проблема довіри не тільки у бізнесі, а й у суспільстві. Довіра формується на фундаменті чесності та прозорості підзвітності не тільки між бізнес-партнерами, а й між керівником і співробітниками, між приватним і державним секторами. Тому вибудовування атмосфери відносин, в яких є більше можливості для ефективного управління, для досягнення економічних цілей – є основною метою. Наша держава - як окрема компанія. Тут є різні рівні керівництва та взаємостосунків».

«UNIC» - це майданчик для просування ідеї відповідального бізнесу, метою якого є створення онлайн-платформи, ознайомлення з ресурсами, які компанія зможе з користю використати для себе. До Всеукраїнської мережі доброчесності та комплаєнсу вже входять 58 компаній-учасників: міжнародних та українських; 62  805 співробітників з 46 міст України. До мережі може приєднатися будь-яка приватна компанія чи бізнес-асоціація, основним бажанням яких є запроваджувати високі стандарти доброчесності ведення бізнесу. Для цього потрібно лише пройти процедуру приєднання, деталі якої можна подивитися на офіційному сайті.

  Андрій Волос, юридичний радник ELEKS, розповідає, що ж таке COMPLIANCE (дотримання правил), наводить конкретні приклади на компаніях Volkswagen, Nortek та Akamai. Він демонструє відео, де дітям залишають зефір і пропоную принести через 20 хвилин ще один, якщо вони не з’їдять того. Андрій коментує відеострічку: «Коли перед тобою «залишають зефір», ти можеш далі працювати за старими правилами і їсти той один зефір відразу. А можеш трішки зачекати й отримати набагато більше. Потрібно вкладати гроші та зусилля, адже, врешті-решт, коли ти отримаєш другий зефір, повернеться подвійна користь для компанії».

  Олег Крикавський, інспектор РБО розповідає про кейси (скарги): «Свої права можна захищати безкоштовно, без будь-яких корупційних діянь. У нас існують експертні групи, які займаються питаннями, які нам не вдалося вирішити на місцевому рівні. Як ми помітили, найчастіший предмет скарг, з якими до нас звертаються – це призупинення реєстрації податкових накладних. І, насправді, 97% скаржників, які з нами працювали, залишилися задоволені співпрацею. Окрім того, що ми розглядаємо конкретні скарги, ми формуємо системні звіти. Зараз сформовано одинадцять таких звітів».

Завершальним стає тренінг Андрія Кавчука, партнера практик корпоративного права та комплаєнсу Адвокатського об’єднання «Бачинський, Коломієць та партнери»: «У точному перекладі «compliance» - це відповідність, але ми розуміємо це поняття трохи ширше. У нашому розумінні - це концепція ведення бізнесу з дотриманням, в першу чергу, законодавства, певних галузевих нормативних актів і внутрішніх корпоративних документів. Особисто для мене, комплаєнсс – це поєднання корпоративної етики (внутрішніх процесів) і, звісно, закону». Андрій називає десять кроків, завдяки яким можна знайти ключ до успіху у веденні свого бізнесу.

Тиждень ділової доброчесності продовжується. Вже 27 липня семінари відбудуться в Одесі, 30 липня – у Вінниці, а 2 серпня – у Дніпрі.

Текст і фото Анастасія Мигидюк

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: