У Львові почали реставрувати унікальний стінопис на будівлі історичного архіву (фото)

IMG_6382

Цього тижня у Львові розпочинаються роботи з реставрації стінопису, який є над входом до будівлі Центрального державного історичного архіву, інформує Дивись.info.

За словами начальниці управління охорони історичного середовища ЛМР Лілії Онищенко, роботи проводитимуть за кошти відомого експерта з реставрації стінопису Маркуса Шульца, який також працював і у Львові.

«Експерт з реставрації Майкл Шульц на свої уродини запропонував гостям, щоб ті не дарували йому подарунки, а зібрали кошти, які будуть використані для консервації чи для реставрації якогось об'єкта у Львові. Він розповів їм про Львів, яке наше місто гарне, але потребує реставрації. Зібрав кошти і передав їх управлінню», - розповіла Лілія Онищенко.

«Ми спільно з Маркусом вибрали об’єкт, який можна буде за ці кошти принаймні врятувати, - це стінопис перед входом до державного історичного архіву, який колись був монастирем Бернардинів», - зазначила Онищенко.

Його зараз досліджують дві львівські реставратори, які і виконуватимуть роботи з консервації об'єкта, - Ірина Гірна та Ірина Дуткевич.

«Стінопис – це маленький крок до великого проекту. В скільки нам обійдуться ці роботи я не знаю, але кошти, які зібрав та передав для Львова Маркус Шульц – це 1500 євро», - сказала начальниця управління охорони історичного середовища Львівської міськради.

Своєю чергою, художниця-реставраторка Ірина Гірна розповіла, що вчора, під час огляду фресок, реставраторки знайшли дві цікаві речі – підпис автора, пана Шидловського, який датований 1894 роком та під верхнім шаром виявили залишки попереднього розпису, який був нанесений, ймовірно, відразу після побудови бернардинського монастиря.

«Це було перше зображення, яке в силу різних метеорологічних обставин знищилось, тому поверх нього зробили ті розписи, які зараз є», - відзначила вона.

За словами реставраторки, стан пам’ятки досить плачевний, оскільки дуже сильно диструктований тиньк, відшарований фарбовий шар, який потребує детальної укладки і укріплення.

«В першу чергу будуть проведені консерваційні роботи. А далі будемо пробувати робити розчистки, щоб надати цій пам’ятці гарного вигляду», - повідомили пані Ірина.

Скільки часу триватиме реставрація даного стінопису, фахівці сказати не можуть, адже все залежить від першого консерваційного етапу та погодних умов.

Директорка центрального державного історичного архіву України у Львові Діана Пельц відзначила важливість цих робіт.

«Усім відомо, що комплекс бернардинського монастиря і Костелу – це візитівка Львова. На всіх туристичних рекламах вони є, але, напривеликий жаль, перебувають в плачевному стані. Саме тому добре, що зараз вони зможуть отримати нове життя», - зазначила Діана Пельц.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: