Сьогодні вірусний гепатит – не вирок, - Наталія Тімко

гепптит
фото: acc.cv.ua

28 липня відзначають Всесвітній день боротьби з гепатитом, пише Дивись.info.

Заснований день Всесвітньою асамблеєю охорони здоров’я. Завдяки цьому світ маж на меті підвищити обізнаність людей про симптоми, методи діагностики, профілактики, а також лікування гепатитів.

фото: Nataliya Timko, сторінка у мережі Facebook

«28 липня все суспільство відзначає Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами. Чому? У першу чергу для того, щоб привернути увагу людей. І для того, щоб дати людям зрозуміти, що на сьогоднішній день вірусний гепатит – не є вирок. Вірусних гепатитів є дуже багато видів. Частина з них передається, зокрема А і Е, так як харчова інфекція. Через руки, через забруднену воду, продукти харчування. І перебігає частіше з пожовтінням шкіри, нудотою, блювотою. Людина потрапляє у лікарню, лікується. Як правило, одужує без якихось особливих наслідків. Це стосується гепатиту А. Гепатит E більш небезпечний для вагітних жінок. Оскільки інколи може захворювання супроводжувати порушення перебігу вагітності. Або для новонародженої дитини можуть бути певні несприятливі наслідки», - розповідає головний епідеміолог Львівщини Наталія Тімко.

Вірусні гепатити - група розповсюджених небезпечних захворювань, що вражають печінку людини. У сучасному світі гепатити вважають одними із факторів, які становлять ризик для здоров’я всього людства.

«Але більше увагою хотілось би торкнутися вірусних гепатитів В, С, D. Це ті, які передаються людям при так парентеральних втручаннях. Людина може заразитися під час медичної маніпуляції, якщо вона виконувалася з порушенням вимог – тобто нестерильним інструментом. Люди часто заражаються під час проведення заходів з манікюру, коли використовується нестерильний інструмент, педикюр, татуаж, пірсинг, статеві контакти незахищені. Потерпає від тої кількості дуже багато людей. Можна сказати, що Україна за темпами поширення вірусних гепатитів В і С займає на сьогоднішній день одне, на жаль, з провідних місць у світі. І тому теж можна сказати, що в Україні іде неоголошена епідемія парентеральних вірусних гепатитів. Тому що гепатит може бути гострий – це запалення печінки, коли людина отримала вірус і організм проявив бурхливо. Піднялася температура, загальна слабість, нудота, тошнота, людина пожовтіла. Це є підставою для звернення в лікарню», - наголошує Наталія Тімко.

Там відповідно і можуть виявити гепатит. Тож він або виліковується або переходить в хронічну форму і тоді людина хворіє тривалий час.

Другий варіант перебігу – коли гострий гепатит проходить непомітно – безжовтянична форма. І про наявність хронічного гепатиту С, зазначає Наталія Тімко, людина може не знати дуже багато років. Він може не давати себе чути, не проявляти. Або проявляється непечінковими ознаками. У когось, для прикладу, болять суглоби, у когось загальна слабкість, швидка втомлюваність. У когось виникають незрозумілі висипання по тілу. Але вірус свою чорну справу робить. І це може призвести до того, що виникає цироз печінки, який до певного моменту компенсований. Потім печінка перестає нормально виконувати свою функцію. Зрештою людина може померти.

«Кожній людині варто хоча б один раз в рік пройти обстеження на маркери вірусних гепатитів В і маркери вірусних гепатитів С. Для того щоб, чим швидше виявивши це захворювання, можна відповідно вплинути своєчасно і людину пролікувати. А другий варіант – якщо така людина виявлена, вона перестає становити небезпеку оточуючим. Відповідно не буде поширювати вірус далі при статевих контактах. При знов же використанні в сім’ї одного манікюрного набору, який теж може стати чинником передачі інфекції. Це перший момент. З 1986 року доступна у світі вакцина проти вірусного гепатиту В. В Україні ми вакцинуємо людей з 2002 року. Враховуючи наявність вакцини, ми би взагалі не мали говорити зараз про ці випадки захворювання. А ми кожного року маємо близько 30 випадків гострого гепатиту. І кожного року ми маємо понад 100 випадків вперше виявлено хронічного гепатиту. Така ситуація кожного року. У тому числі, реєструються випадки захворювання серед дітей (в Україні – АВТ,)», - каже лікар.

У нормі, пояснює медик, потрібно вакцинувати дітей проти вірусного гепатиту В, згідно з новим Календарем щеплень, у перший день життя при народженні. Потім у 2 місяці, після цього в піврічному віці. Кому це не зробили при народження – можна у будь-який час розпочати вакцинацію. Вона складається з 3 доз з інтервалом 30 днів. Коли робиться щеплення – людина захищена.

«Дуже багато є звернень, коли людина вкололася на вулиці невідомою голкою чи відбувся статевий контакт незахищений. Тоді можна вакцинуватися за рекомендацією лікаря подвійною дозою вакцини. Тобто екстрена вакцинація. Це теж люди повинні знати. Тому на цьому наголошується увага під час Всесвітнього дня боротьби з вірусними гепатитами», - підсумовує головний епідеміолог Львівщини.

За інформацією медиків, на Львівщині кожного місяця виявляють і гострі випадки захворювання на вірусний гепатит В і С, і хронічні. Якщо хронічні випадки виявляють вперше, тоді їх вносять у статистику.

Олег ГАЛІВ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: