У пасажирських перевезеннях існує цілковита анархія, – експерт

31265446_1493063447470020_788667061285669433_n-668x500

На сьогоднішній день ринок пасажирських перевезень в Україні практично позбавлений будь-якого контролю, що зрештою призводить до трагедій на шляхах із численним жертвами.

Про це ІА Дивись.info розповів Володимир Наумов, голова ради громадської організації «Всеукраїнський центр реформ транспортної інфраструктури».

– Який стан пасажирських перевезень в Україні?

– На сьогодні, якщо взяти у стовідсотковому еквіваленті, то у нас немає контрольованого ринку перевезень пасажирів, немає стовідсоткового переліку усіх перевізників. Жоден орган не знає, скільки у нас автобусів перевозять пасажирів. На сьогодні перевозять пасажирів усі, хто має транспортний засіб. Якщо хтось хоче перевозити пасажирів, то він просто купує автобус, за кермо сідає якийсь водій чи сам власник і просто їдуть. Можна заплатити якісь гроші, щоб тебе поставили на певний напрямок. На сьогоднішній день у пасажирських перевезеннях існує анархія. Тому говорити про стан пасажирських перевезень у країні дуже важко. Якщо коротко, то його можна охарактеризувати як небезпечний.

– Але є встановлені стандарти: яким має бути автобус, яку кількість пасажирів перевозити, перед виходом у рейс має перевірятися технічний стан транспортного засобу, а також медогляд водія…

– Ми повинні розділити перевезення. Є міські перевезення, є внутрішньорайонні, внутрішньообласні, міжобласні та міжнародні. За кожен напрямок перевезень відповідає та чи інша гілка влади. Наприклад, якщо це місто, то відповідають депутати міської ради, наприклад, щодо відшкодування або підняття тарифів. Маршрути розігруються управлінням транспорту міста. І якщо це внутрішньообласні перевезення, то відповідальність на облдержадміністрації. Якщо це міжобласні чи міжнародні, то це відповідальність замовника, тобто Міністерства інфраструктури. Тому, як буде в конкурсі прописано, які будуть їздити транспортні засоби, яка їх кількість, залежить від замовника. Відтак відповідальність кожного напрямку і конкурсу – на замовнику.

– Хто їх контролює?

– По-перше, національна поліція у межах своєї компетенції. На сьогодні ці права дуже обмежені. Все, що стосується контролю перевезень, максимально прописано в Укртрансбезпеці. Це такий орган, який повинен контролювати як безпеку руху, так і виконання технічних умов, ліцензійних тощо щодо перевезення пасажирів. Однак він вже два роки не займається контролем, а, скажімо так, перебуває «в долі і в темі». Простіше просто зібрати гроші і заплющити очі на всі порушення. Відповісти перед законом може лише ліцензіат, тобто той перевізник, котрий має ліцензію. Якщо перевізник не має ліцензії, то з ним на сьогоднішній день взагалі дуже важко щось зробити. Ми маємо повну відсутність збалансованої нормативно-правової бази – законів, постанов Кабміну, наказів тощо. Плюс тотальна відсутність контролю з боку органу, котрий має займатися безпекою руху та контролю за виконанням перевізника своїх зобов’язань перед державою.

– Які потрібно зробити кроки, щоб змінити ситуацію?

– На 70% змінити склад Укртрансбезпеки – по-перше. По-друге, повністю змінити підхід законодавчої гілки влади у питанні безпеки перевезення пасажирів. На сьогодні у нас немає прозорого контролю за порушеннями закону. У нас не працюють три гілки влади. Якщо би вони працювали, то одна гілка влади розробляє державну політику, друга – контролює виконання і третя – притягає до відповідальності. Якщо б перевізника, який виконує перевезення без дозвільних документів, зупинили, він мав би понести покарання. Перший раз – штраф 17 тисяч гривень, вдруге – конфіскація авто. Цього немає, не відбувається і у найближчій перспективі цього не буде.

– Які основні причини аварій за участю автобусів і маршрутних таксі?

– На сьогодні – це безвідповідальність. Якщо йдеться про підприємство, то керівника. Тому що коли вони хочуть отримати прибутки, то повинні подбати про те, що водій, який їде понад 400-500 кілометрів, повинен або відпочивати, або має їхати два водії. Цього немає, водій їде 8-10 годин, потім 2-3 години спить чи не спить, а потім сідає за кермо і везе людей у зворотному напрямку. Крім того, на сьогодні дуже дороге задоволення купити новий автобус або автобус, вироблений заводом-виробником для перевезення пасажирів. Вони купують, наприклад, у Польщі перероблений з «Спрінтера» на пасажирський транспортний засіб. І потім ми отримуємо, що цей транспортний засіб мав перевозити 18 людей, а він перевозив 23 і ще 5 стояли. Тобто все відбувається через відсутність прозорого ринку, який нам обіцяють, але відсутність контролю свідчить про те, що прозорого ринку не буде доти, доки не буде прозорого контролю.

25-30% автобусів на маршрутах відповідають нормам безпеки

Андрійович Михайло, незалежний журналіст-аналітик:

«Безпека учасників руху, як водіїв так і пішоходів, в значній мірі залежить від їхньої поведінки. Цей людський фактор закладено, як в правилах дорожнього руху так і процесуальному законодавстві, за яким здійснюється судовий розгляд справ за наслідками дорожньо-транспортних пригод.

Негативно впливає на ситуацію й те, що в процесі дерегуляції підприємницької діяльності, державні органи практично повністю втратили контроль за пасажирськими перевезеннями. Стан доріг є однією із складових забезпечення безпеки руху. Більшість автодоріг по території України будувалися ще в радянські часи. За останні 50 років кількість автозасобів збільшилася в десятки разів. Те саме можна сказати й про збільшення вантажопідйомності. Це призвело до збільшення навантаження на дорожнє покриття та поступової його руйнації. Контроль за дотриманням норм ваги вантажу, що перевозиться, виконується вибірково – в той же час перевізники, в гонитві за окупністю, намагаються завантажитися понад норму. Стан пасажирського автопарку нині вкрай незадовільний. Заледве 25-30% автобусів на маршрутах відповідають нормам безпеки. Договір з механіком є у кожного – така вимога конкурсу. Та контроль за їх технічним рухомим складом ведеться вкрай погано – у більшості випадків, перед початком робочого дня, перевірка автобусів проводиться поверхнево, якщо не фіктивно. Нерідко водії роблять відмітки огляду авто механіком на чистих шляхових листах із запасом на тиждень чи місяць наперед. Те саме можна сказати про медичний огляд водіїв перед рейсом. Договори з лікарями теж складаються – це теж вимога конкурсу на перевезення. В той же час відмітки лікаря про стан водія теж можуться ставитися на чистих шляхових листах «із запасом». Водію залишається лише справно їх заповняти щодня. Тому нерідко за кермо автобуса знаходиться людина, стан здоров’я якої є незадовільним: від суттєвих коливань артеріального тиску та поганого зору до наявності алкоголю в крові.

Нині має місце брак водіїв автобусів – багато професіоналів їдуть на заробітки до країн ЄС. Їх вакансії заміщуються водіями без досвіду роботи на пасажироперевезеннях. В більшості випадків такі особи в алярмовому порядку виробляють собі водійські категорії D1 та D. Як правило, професійний рівень та навики таких водіїв посередні.

Перевантаженість автобусів теж впливає на аварійність – нерідко вона може становити 100% та більше. Це впливає на динаміку руху та створює механічні перевантаження як конструкції, так і ускладнює дії водія в керуванні авто.

Поведінка водіїв за кермом теж бажає кращого. Користування стільниковим телефоном під час руху, прослуховування музики з гаджетів через навушники, перерахунок грошей – все це в значній мірі відволікає увагу водія від кермування, оцінки та реакції на нестандартні ситуації».

Марина Багрова, Міжнародна спілка «Інститут національної політики»:

«Контроль за ринком автобусних пасажирських перевезень важливий, але одним таким контролем повною мірою не можна вирішити питання безпеки дорожнього руху.

Щоб забезпечити реальну безпеку дорожнього руху, понизити до мінімального рівня кількість дорожньо-транспортних подій, необхідно спочатку на експертному і державному рівні розробити програму з усунення причин і умов їх виникнення. А такої програми, на жаль, в нашій країні немає.

Основні чинники, які забезпечують безпеку дорожнього руху, це правильно спроектовані і побудовані за усіма стандартами автодороги хорошої якості, що чітко регулює транспортні потоки дорожня розмітка і дорожні знаки. Це набір засобів для безпечного і комфортного управління автомобілем.

Що стосується контролю швидкості руху автомобілів, то частенько, це даремна міра, від реалізації якої лише поповнюються поліцейські бюджети.  Якщо з урахуванням дорожніх традицій, що сформувалися, автовласники на певних ділянках доріг їздять із швидкістю 80 км/год., і при цьому кількість дорожньо-транспортних подій там же нікчемно мало, або відбувається з інших причин, або взагалі не відзначається, то у такому разі немає ніякого сенсу в контролі і обмеженні швидкості руху.

Тому в нашій країні треба спочатку привести дороги у відповідність з державними і європейськими стандартами безпеки дорожнього руху, а вже потім взятися за контроль водіїв».

Статистика перевірок

Після низки резонансних ДТП минулого тижня Укртрансбезпека разом із Нацполіцією на Львівщині провели 202 перевірки транспортних засобів, які здійснюють пасажирські перевезення, і виявили загалом 61 порушення.

Такі дані ІА Дивись.info надав виконувач обов’язків голови Укртрансбезпеки В’ячеслав Дідківський.

Отже, у Львівській області було перевірено 202 транспортних засоби, які здійснюють пасажирські перевезення, і складено 61 акт перевірок. Зокрема виявлено 4 порушення, що стосується дотримання режиму праці та відпочинку. 17 порушень стосуються відсутності документів, що надають право на пасажирські перевезення. 23 порушення щодо технічного стану транспортних засобів, 17 – це інші порушення законодавства.

Натомість протягом доби, 26 липня, у Львівській області перевірили 67 пасажирських транспортних засобів,  виявлено 16 порушень, з яких 4 – відсутність документів, 5 – технічний стан і 7 – інші порушення. Найбільше порушень за добу було виявлено у Одеській області – 46.

Найбільше перевірок було проведено на Київщині – 508, складено 131 акт, у 37 випадках було порушення дотримання режиму праці та відпочинку, у 104 випадках були відсутні документи на пасажирські перевезення, 6 порушень стосувалися технічного стану і 50 – інші порушення. Загальна кількість порушень – 197.

За загальною кількістю порушень «лідирує» Миколаївщина – 483. Так само у Миколаївській області виявлено найбільше випадків не дотримання режиму праці та відпочинку – 397. Що стосується технічного стану, то найбільше порушень виявили на Донеччині – 28.

Загальна статистика по Україні виглядає наступним чином: було перевірено 6247 транспортних засобів, що здійснюють пасажирські перевезення. Складено 1532 акти перевірок, виявлено 761 порушення режиму праці та відпочинку, 768 порушень стосуються відсутності документів, що надають право на пасажирські перевезення, 280 – порушення щодо технічного стану транспортних засобів, інші порушення – 572. Усього – 2381.

Резонансні ДТП 2018 року за участю пасажирського транспорту

17 квітня, близько 5:53, у Кривому Розі сталася ДТП за участю легкового автомобіля Mazda, маршрутного мікроавтобуса і автобуса, який перевозив співробітників одного з підприємств. В аварії загинули 9 пасажирів мікроавтобусу, ще 21 людина постраждала.

2 травня під Казанкою перекинулося маршрутне таксі «Одеса – Кривий Ріг». Пасажири отримали травми різного ступеня тяжкості. За словами пасажирів маршрутки, причиною ДТП стало те, що водій заснув.

23 травня, о 7.20, біля села Вербляни Буського району мікроавтобус, який віз робітників, що поверталися з Чехії додому, врізався у вантажівку. На місці ДТП загинули шестеро, ще трьох людей з травмами доправлено до лікарні.

20 липня, близько 4 години, на автодорозі поблизу селища Криве Озеро Миколаївської області мікроавтобус Mercedes-Benz, який перевозив 15 пасажирів за маршрутом «Одеса-Гомель», врізався у припарковану вантажівку. Загинули 5 осіб.

20 липня, близько 10:40, на Житомирщині, на трасі Київ-Чоп сталася ДТП – зіштовхнулись маршрутка та великогабаритна вантажівка поблизу села Глибочиці. Загинули 10 осіб.

27 липня, приблизно о 17 годині, у селі Мамаївці, що неподалік Чернівців, водій «Мерседеса Стрінтер», який перевозив пасажирів, не переконався у безпечності проїзду через залізничну колію та допустив зіткнення з потягом. Двоє людей загинули, ще 9 були госпіталізовані.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: