Чотирилапі донори: у Львові працюють над створенням банку крові для собак

IMG_2386
Фото ілюстративне. Авторка: Анастасія Мигидюк

Як і навіщо Львову банк крові для чотирилапих.

Cобака з кличкою Норд – німецький дратхар. Активний і грайливий. Він був справжнім другом сім'ї. Коли пес став млявим і у нього зник апетит, господарі відразу звернулися до ветеринара. Висновки були невтішними: інфекція в крові, найочевидніше, пов 'язана з кліщами, потрібне якнайшвидше переливання крові. Де цю кров взяти, ніхто й гадки не мав. Норда врятувати не вдалося.

У ветеринарній медицині переливання крові стає все більш нагальною потребою. Ця процедура може зберегти життя собак і кішок при анемії,  крововтраті, інфекційних захворюваннях, отруєнні.

У Фейсбук-групі «Спільнота собачників Львова» з'явилося повідомлення від пані Ірини з закликом створити базу донорів крові для собак. За словами жінки, собака, щоб стати донором, повинен мати не менш 25 кг ваги, бути вакцинованим, віком від 5 до 7 років. Ірина закликала всіх звертатися до неї і надавати дані, які вона згодом розішле по ветклініках Львова. Хоч такий заклик і викликав ажіотаж серед собачників, та жінка повідомляє, що більшість відмовилася надавати свої дані.

Чи реально в межах Львова чи області створити банк крові?

Вирішенням цього питання зайнялися ЛКП «Лев» та «Animal-id». Так у Львові відбулася перша благодійна вечірка, на якій зібрали 22 тисячі гривень. Загалом, для втілення ідеї в життя потрібно 250 тисяч.

Організатор вечірки Віктор Копач розповідає: «Є дуже велика проблема, вмирають багато тварин в Україні, Львів не виняток. Якщо кров потрібна дуже швидко, то її майже неможливо знайти.

[dyvys_blockqoute text="Якщо кров потрібна дуже швидко, то її майже неможливо знайти" author="Віктор Копач"]

Ми вже активно працюємо у Львові. Наша організація є у великих містах України й навіть за кордоном. Ми розробляємо процеси автоматизації обліку, прилаштування тварин. Спільно з ЛКП «Лев» вирішили зайнятися проектом створення банку крові. Таких банків в країні є два – в Києві і в Одесі. Але вони в клініках і дуже маленькі. Ми вирішили зробити у Львові щось масштабніше. Крім того, що дотепер ми збираємо гроші на саму кров, то розробляємо онлайн-систему, яка буде моніторити це все. Зараз у Львові, в цій системі, зареєстровано близько 14 тисяч тварин і власники можуть проставити групу крові тварини. Тоді за секунди лікар чи будь-яка інша людина зможе знайти донора.

Ми плануємо ще подібні вечірки. Зараз обговорюємо формат заходів. Я ще не знаю точних дат. Нам треба 250 тисяч, вечірками  хочемо назбирати 150. Ми провели тільки одну, наступні зробимо цікавішими, щоб залучити якомога більше відвідувачів»

Тарас Басараб – лікар-лаборант ЛКП «Лев» - безпосередньо займається банком крові. Він розповідає: «Основні вимоги до донорів: здорова тварина, вакцинована, вагою хоча б від 22-25 кг. У нас передбачено, що донорами будуть тільки господарські собаки. Настільки довго зберігатиметься кров залежить від реагенту, який ми закупимо. Вона може зберігатися двадцять один день, а якщо регенти дорожчі, то навіть до сорока. Плазма, наприклад, може бути місяцями. Створення банку – це наше навчання. У ЛКП «Лев» є лабораторія і ми працюємо, щоб закупити обладнання для переливання крові. Наразі ця лабораторія для біохімічного, гематологічного аналізів та мікроскопії. Для втілення ініціативи вона потребує серйозного доповнення».

У випадку з імпровізованими списками донорів, як у фейсбук-спільноті собачників, викликає ризик. Віктор Копач говорить, що це не завжди працює. «Звичайних списків донорів дуже є багато, але вони не працюють. Оскільки багато хто боїться надавати інформацію, бо є ті, які можуть цим скористатися, - говорить Віктор Копач. - Наша онлайн-система захищена. Зараз так само працюють муніципальні і національні реєстри. І реєстрація тварин у місті Львові йде через таку систему. Так, ми маємо всі ті приватні дані, але в пошуку ніхто не буде бачити їх. Так, власники тварин бачитимуть профілі один одного і можуть обмінюватися повідомленнями. Або ж писати модератору, наприклад, ЛКП «Лев» і воно вже напряму буде зв'язуватися з власником, чиї дані будуть закриті».

Додамо, що станом на сьогодні, щомісяця в ЛКП «Лев», переливання крові потребують від 3 до 5 собак.

Марія Масюк

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: