Експерт розповіла про найгостріші проблеми внутрішньо переміщених осіб

Перший день (3)
фото: надане Оксаною Яковець

Поки триває війна, а Крим залишається окупованим, вони й надалі змушені мешкати в мирних українських областях. Та й загалом Внутрішньо перемащені особи в Україні й надалі мають проблеми, з якими змушені боротися.

Як відбувається ця боротьба, скільки таких люде на Львівщині сьогодні  і як їм допомогти Дивись.info розповіла радник з питань ВПО у Львівській області Оксана Яковець.

За її словами, за останніх два роки фактично чисельність людей, які переїжджають з АР Криму та східних областей на Львівщину, залишається більш-менш сталою - приблизно 11000 осіб, з них майже 2800 неповнолітні діти, 370 люди з особливими потребами, і майже 2000 пенсіонерів. Випадків масового переїзду не спостерігається. Однак, слід відзначити сезонні коливання чисельності, - влітку збільшується кількість звернень в органи соціального захисту населення щодо взяття на облік як ВПО від молоді, яка має намір вступати в виші, восени чисельність дещо зменшується.

Наголошує експерт і на тому, що як і в попередні роки, найгострішим залишається житлове питання. Адже понад 90% людей проживає в орендованому житлі. І навіть затвердження державної програми з забезпечення житлом 50х50 не вирішує цієї проблеми через брак фінансування, хоча умови участі в ній лояльні до ВПО.

Також, на її думку, серед інших проблем слід окремо виділити ті, що є актуальними для етнічних кримчан – татар, кримчаків, караїмів. А це - збереження самобутності, уникнення асиміляції.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: