Історія про щасливе завтра: українці об'єдналися задля лікування молодої мами

допомга
фото: Скадовська Міська Рада

Львів'янка Ірина Снітинська, яка колекціонує історії надзвичайних людей, закликала усіх допомогти молодій киянці. У жінки через недугу видалені грудні залози.

Історією Дарини Брикайло, яка у минулому мала гормонзалежну пухлину, а нині активно допомагає онкохворим людям, Ірина Снітинська поділилася на сторінці у соціальній мережі. Там публікація одразу набула популярності. І трапилося те, чого ніхто не чекав - відомий лікар Дмитро Слюссер погодився оперувати молоду маму безкоштовно.

Більше про непересічну мету звичайної публікації Ірина Снітинська розповіла журналістам у інтерв'ю.


— Як Вам стала відомою історія цієї жінки і хто вона?

Усе почалося з «Часу історій». Минулого року у мене виступала дівчина Інесса Матюшенко. Вона є однією з тих дівчат, які перебороли рак і зараз проводять мотиваційні зустрічі по всій Україні з онкоодужуючими. Вони, власне, людей називають не онкохворими, а онкоодужуючими. Щоб змінити сприйняття до себе і до світу. Всі дівчата - киянки. Спеціально на «Час історій» Інесса до Львова приїжджала. І вони всі разом,  а їх шестеро, вирішили почати трохи більш масштабні зустрічі проводити.

Інесса зателефонувала до мене, аби я допомогла з організацією у Львові. Вони запропонували мені бути ведучою. Я спочатку не дуже хотіла, бо близько до серця беру такі речі. Але погодилася. І от я познайомилася з шістьма дівчатами просто неймовірними. Одна з яких - Дарина. Це зовсім не сумний захід був. Це був просто неймовірно надихаючий захід. І у перерві я з Дариною розмовляла. Я бачу, що вона прийняла свій стан. Вона розуміє, що має ампутовані груди, але вона з тим живе. Одружена, у неї троє дітей, гармонійна дуже сім'я. Я просто в перерві спиталася: «Дарино, скажи, а ти хотіла би відновити груди?». Вона каже: «Так, я дуже хотіла би. Але грошей зовсім немає». Вона сказала це зовсім просто, без жалю, без всього.

Я думала про це днів 10, може більше, поки зважилася Дарині запропонувати допомогу. Я запропонувала, вона відмовилася. Сказала, що ні, є набагато серйозніші ситуації. То не питання життя і смерті. «Так, я дуже сильно хочу, але дякую, ні». Кажу: «Добре, Дарино. Як передумаєш, телефонуй». І от вона думала, а потім каже: «Якщо ти, Ірино, ще хочеш, то я готова».

Я одразу написала пост. При тому, що це була неділя. Я подумала, напевне, до понеділка мудріше дочекатися. Але маю таку звичку, що роблю не за якимись правилами, а за велінням серця. І відразу отримала відгук неймовірний. Впродовж доби коштів поступило більше 30 тисяч. Я навіть картку спочатку не писала, планувала йти виробити окрему. Але люди просили і дала свою приватну, просто з призначенням для Дарини.

— Яка сума попередня операції?

- 5-7 тисяч євро. Але це вона раніше обстежувалася, підходила до кількох лікарів, консультувалася. Питання в тому, що цю операцію в Україні практично ніхто не може виконати. Дві людини тільки можуть виконати. І коли мені казали «Запропонуйте в такій клініці, чи такій чи сякій», Дарина каже: «Я та всюди була, вони не роблять цього».

І тут пише (Лікар Дмитро Слюссер - АВТ.) просто два слова «Прооперую безкоштовно». Я не знала, хто цей хірург. Відверто. А він зірка. Я вже це тепер знаю. Зробила Дарині скрін і написала: «Ти його знаєш?». Вона каже: «Боже, я зараз зомлію. Це той лікар, який мене може прооперувати». Тобто він один із тих двох в Україні, який має знань, вмінь, навичок і талантів, щоб зробити для неї цю операцію. Він зробить безкоштовно.

Фактично зараз потрібна невеличка сума - до двох тисяч доларів. На перебування в стаціонарі, на реабілітацію. Та ця сума - копійки у порівнянні з тим чудом, яке станеться в житті Дарини у вересні.

Тобто у вересні буде операція?

— У вересні Дмитро її тільки зможе подивитися. Він у відпустці, з відпустки написав. Але з того, що вони поговорили по телефону, то він сказав, що це цілком реально зробити.

— А де він Ваш пост побачив?

— У нас є багато спільних друзів, як виявилося. Він вчився у Львівському медичному університеті колись. Працював в Ізраїлі, в Москві. Він всесвітньовідомий хірург. Для тих, хто в темі, то він Бог. Він виконує настільки складні операції, за які в Україні ніхто не береться.

— Чому Ви допомагаєте? Навіщо береться за такі історії?

— Мене надихають ідейні речі. В принципі ідейні. Є якісь речі, з якими я не згідна. Наприклад, війна. Я з нею не згодна. І я готова воювати. Але я розумію, що як солдат не зроблю великої користі. Тому я роблю те, що я можу робити. Я розуміюся в спілкуванні, в людях, в організації людей. Я це вмію робити. І мене це надихає допомогти в чомусь високому.

Тут, наприклад, з Дариною. Це не є масштабний проект. Але те, що роблять дівчата, мене надихнуло шалено. Те, що з Дариною зараз відбувається, це та крапля, з якої почнеться величезна зміна. Бо за кордоном, коли жінці в такій ситуації онкологічній ампутують груди, то в її соціальний страховий пакет входить реконструкція. Щоб вона далі могла себе фізично нормально почувати. Щоб вона могла вдягнути одяг нормально, а не прикриватися. Тут, в Україні, жінки просто махнуть рукою на себе, скажуть: «Я вже не жінка. Не можу себе в суспільстві нормально почувати».

Цей приклад показує, що не треба, по-перше, соромитися говорити про онкопатологію. Про це потрібно говорити. Щоб люди інші бачили, що є подібні на мене, є спільнота, є випадки людей, які видужали. Не думай, якщо ти просто живий, то маєш абияк жити. Якщо ти живий, то про якість життя так само потрібно думати.

Спілкувався Олег ГАЛІВ

Довідка Дивись.info: Ірина Снітинська - засновниця тренінгової компанії «Школа АҐРУС», авторка і засновниця багатьох проектів, пов'язаних зі спілкуванням, публічним виступом, сторітелінгом. Серед проектів -   соціально-культурний проект «Час історій», авторський ток-проект «Ключ до». Ірина Снітинська - колекціонерка історій (над)звичайних людей, фанатка своєї справи. Вважає себе людиною, яка змінює світ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: