Фестиваль української середньовічної культури «Ту Стань!»: всі деталі та програма (фото)

3. Бугурти фото з архіву фестивалю Ту Стань!

Цього разу у межах спільного проекту Дивись.info, управління туризму та курортів Львівської облдержадміністрації та «Дуже радіо» запрошуємо на фестиваль української середньовічної культури «Ту Стань! 2018: Школа лицарства». 

Цього разу у межах спільного проекту Дивись.info, управління туризму та курортів Львівської облдержадміністрації та «Дуже радіо» запрошуємо на фестиваль української середньовічної культури «Ту Стань! 2018: Школа лицарства».

Вже цими вихідними, 3-5 серпня, в підніжжі городища фортеці Тустань, поблизу села Урич на Сколівщині усіх запрошують здійснити мандрівку в часі крізь століття, поринувши в атмосферу лицарства, випробувати себе у нічному штурмі фортеці під проводом досвідчених тустанських воїнів, щоб дати спадщині нове життя та відчути історію Українського Середньовіччя.

Захід вперше відбувся в 2006 році і є найстарішим в Україні історичним фестивалем, який проводиться щорічно без перерв.

Технологічною новинкою цьогорічного фестивалю є локація Віртуальної Реальності, де відвідувачі зможуть здійснити захопливий VR-політ над фортецею, в якому відчуття польоту створюють спеціальна конструкція для пілота та реалістична картинка у VR-окулярах.

Традиційно на Фестивалі діятимуть локації:

карта_програма_2018_А4

  • Ремісничі цехи пропонують друк гравюр, шиття середньовічних шкіряних записників, вибійки на тканині, малювання на левкасових дошках мініатюр з середньовічних манускриптів, майстер-класи із слов'янської та готичної європейської каліграфії, малювання середньовічних буквиць та ініціалів, розкриття таємниць виготовлення пергаменту;

  • Бойова Школа, де гості Фестивалю зможуть не лише спостерігати за боями, а й випробувати власні можливості. Під керівництвом досвідчених тустанських воїнів охочі зможуть опанувати різні види зброї – від легких одноручних мечів і сулиць до важкої древкової зброї;
  • Університет проводить лекції на історичну тематику, майстер-класи з середньовічної кулінарії та експозицію середньовічного побуту;

  • Літературна галявина зацікавить авторською поезією, декламацією середньовічних творів, літературною майстернею;
  • Театр привабить гостей майстер-класами та виступами колективів з міст Калуша, Полтави та Львова;
  • Популярна наука розкаже про дослідження, бойків і культурний ландшафт, дерев’яну архітектуру і локальну історію села Урич;
  • Бойки весело зустрінуть гостей Фестивалю піснями, танцями та майстер-класами;
  • Дитяча Фортеця влаштує для малечі дитячий штурм фортеці, забави, танці та казки. Окрім того, на території Фестивалю будуть й інші атракції для дітей: стрільба з каменеметних машин, майстер-класи від ремісників, квест, археологічна пісочниця, стрільби з луків та арбалетів, катання на конях – увесь захопливий світ Середньовіччя.

Стати частиною культури Українського Середньовіччя та доторкнутись до історії допоможуть лицарські поєдинки і кінні турніри, ремесла і ярмарок, музика і танці, нічний штурм фортеці та лазерне дійство.

Що скуштувати?

  • страви від середньовічних до сучасних, шашлик, печені овочі, цілющі карпатські чаї.

Де переночувати?

  • в наметовому містечку на території Фестивалю. Вартість місця для намету –
    100 грн/3 дні. У вартість входить користування дровами, туалетами, польовим душем, є доступ до питної води, проводиться прибирання території. Зауважте, що організатори не надають табірне спорядження у прокат.

Що привезти з подорожі?

  • вироби художників-ремісників: шкіряні записники, гончарні вироби, прикраси з міді та латуні та багато іншого;
  • сувеніри на згадку про фестиваль;
  • гарні фото та емоції.

Як замовити квитки та яка їх вартість?

Триває попередній продаж квитків на сайті gastroli.ua:

  • Абонемент на три дні – 300 грн
  • Один день – 150 грн

На фестивалі (3-5 серпня) можна буде придбати квитки за наступною вартістю:

  • Абонемент на 3 дні – 370 грн
  • Абонемент на 2 дні – 270 грн
  • Вхід на один день – 170 грн
  • Дитячий квиток на 3 дні – 150 грн
  • Дитячий квиток на 2 дні – 120 грн
  • Дитячий квиток на 1 день – 80 грн

Для учасників АТО та дітей до 6 років вхід безкоштовний.

Що подивитись?

Наскельне місто-фортеця Тустань – середньовічна фортеця-град та митниця ІХ—ХVІ століть, давньоруський наскельний оборонний комплекс, залишки якого розташовані посеред Карпат, в мальовничих Східних Бескидах.

Ця пам'ятка історії, археології, архітектури та природи, що не має аналогів у Європі входить до складу Державного історико-культурного заповідника «Тустань».

Урицькі скелі створили комплекс останців різних форм: Камінь, Острий Камінь, Мала Скеля, Жолоб (Орел) та слугували природними стінами, проміжки між якими будівничі заповнювали дерев`яними колодами. У скелі, де прилягали колоди та бруси, видовбувалися пази та вруби, а для забезпечення питтєвої води під час облоги фортеця мала криницю та дві цистерни. В період найбільшого розквіту, у ХІІІ ст., висота суцільної забудови фортеці у внутрішньому дворику сягала п’ять поверхів.

Фортеця Тустань була важливим стратегічним пунктом і входила в єдину систему Карпатської лінії оборони південно-західних кордонів Київської Русі, а згодом Галицько-Волинського князівства. Також Тустань слугувала митним пунктом на соляному шляху, що вів з Дрогобича на Закарпаття та до Західної Європи, яким купці возили сіль. Цей відрізок також був частиною трансконтинентального шляху торгівлі шовком, що проходив з Китаю до Португалії (про це свідчать знайдені арабські дирхеми, які перебували в обігу в ІХ – ХІ ст).

Невгамовний плин часу та примхи природи не пошкодували могутні стіни фортеці і сьогодні від дерев`яної конструкції залишились тисячі слідів, за допомогою яких дослідник Михайло Рожко виконав графічну реконструкцію фортеці, а львівські програмісти розробили додаток доповненої реальності, який накладає 3D-модель фортеці «Тустань» на скелі.

Музеї Тустані не лише ознайомить з оригіналами і копіями найцікавіших археологічних знахідок та документів, а й дає можливість відчути себе на місці воєводи XIII ст. Краще зрозуміти життя фортеці, її вигляд, масштаби та функції допоможуть мультимедійні засоби та макети.

Культурний центр «Хата у Глубокім» розташований у відреставрованій автентичній дерев'яній бойківській хаті, в якій діє виставка «Непотріб».

Історія Урича в предметах і зображеннях». Відвідувачам пропонують оглянути зібрані у селі старовинні предмети побуту, прослухати спогади місцевих жителів, замислитись над глибшим змістом старих предметів та подивитись на них під іншим кутом.

Церква св. Миколая (1911 р.) зведена за проектом відомого галицького архітектора Василя Нагірного. Неподалік від церкви знаходиться дерев'яна двоярусна дзвіниця.

Як доїхати?

Власним авто зі Львова до с. Урич доїхати можна:

  • через Східницю. Дорога становитиме 110 км.
  • трасою Київ-Чоп.  В цьому випадку шлях становитиме 118 км. За селом Верхнє Синьовидне повернути праворуч за вказівником «Урич». В селі Урич їхати головною дорогою до центру села, далі – за вказівниками.

Автобусом чи потягом найкраще доїхати зі Стрия. Проте, можна також добратися з смт. Східниця (до с. Урич 7 км), м. Трускавця ( до с. Урич 30 км) та м. Сколе (до с. Урич 30 км).

програма:

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: