На Львівщині встановлюють пам'ятні знаки воїнам УГА та Січовим Стрільцям

DSC_9299_1533127532
Фото: ЛОДА

У межах відзначення сторіччя ЗУНР на Львівщині споруджують та відновлюють пам’ятники на місці похованіь воїнів УГА, Січових Стрільців та інші борці за незалежність України.

Як пише прес-служба ЛОДА, нові знаки ставитимуть на великих братських могилах та на окремих похованнях на цвинтарях. У програмі охорони культурної спадщини передбачили на цю мету 1 мільйон гривень.

«Загалом цьогоріч ми встановимо 20 таких хрестів, по одному у кожному районі. На усіх територіях попередньо провели дослідження та визначились, якого розміру знаки будуть доречними на конкретній території. В області є 546 місць, де треба встановити пам’ятні знаки. Серед них не лише могили, а й місця, де відбувалися бої», - наголосила т.в.о. директора департаменту архітектури та містобудування Львівської ОДА Оксана Ткачук.

Дослідження подібних місць тривають, тож встановлення пам’ятних хресті триватиме і надалі.

«Мальтійський хрест, що символізує військове поховання, виконаний в більш сучасному стилі, за сучасною технологією. Символічно, що на пам’ятних знаках цей мальтійський хрест співставлений з давнім українським хрестом. Попередній досвід відзначення подібних подій змусив нас свторити три різних за величиною хрестів, тож найбільший із них матиме 2,8 метра», - зазначив головний архітектор проекту Юрій Дубик.

Окрім хрестів у подальшому мають намір виготовляти також і  меморіальні таблиці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: