Супрун каже, що глютен не такий страшний, як його «малюють»

38255350_2148612442089978_6402970157211189248_n

Лише одному відсотку людей на планеті небезпечно вживати глютен, або клейковину, що міститься в зернах злаків. 

Всі інші, хто підпав під дію новомодних безглютенових дієт, позбавляють себе важливих вітамінів та поживних речовин.

Про це на своїй сторінці у Facebook написала в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

«Є 1% людей на планеті, яким їсти глютен справді дуже небезпечно. Це пов‘язано з аутоімунною хворобою, яка зветься глютенова ентеропатія або целіакія. Коли люди з діагнозом целіакії їдять глютен, їхня імунна система створює антитіла, які, зокрема, пошкоджують стінки кишківника. Це порушує всмоктування поживних речовин організмом. Як наслідок, людина недоотримує життєво необхідні елементи - залізо, фолієву кислоту тощо. Людям з целіакією протипоказані навіть 150 міліграмів глютену. Тому єдиний спосіб для них вживати той великий асортимент каш, макаронів, випічки, який зазвичай їдять люди, це купувати ті ж самі продукти, але без глютену. Або взагалі від них відмовитися.  ...Люди, які відмовляються від усіх продуктів з глютеном, забирають у себе можливість їсти цільнозернові злаки - ті, що містять висівки з пшениці, вівса, ячменю, жита. Вони забезпечують наш організм клітковиною, важливими вітамінами та поживними речовинами, як залізо, кальцій та білок», - написала Супрун.

Вона зауважила, що ті, хто переймаються наявністю глютену в продуктах та відмовляються, окрім цільнозернових, ще й від печива, сосисок, білого хліба, кетчупу тощо, почуваються здоровіше не через те, що не їдять глютен, а через те, що перестають засмічувати організм трансжирами, консервантами та цукром, які разом з глютеном містяться в цих продуктах.

Крім того, за словами очільниці МОЗ, не існує науково обгрунтованих досліджень, які підтверджують, що безглютенові продукти є корисними або ж допомагають втратити вагу людям без целіакії. Адже глютен у безглютенових продуктах зазвичай замінюють уже справді шкідливим жиром і цукром.

Супрун наголосила, що діагностувати целіакію можна лише аналізом крові на антитіла та біопсією. Якщо діагноз підтвердиться, то тільки тоді можна “сідати” на безглютенову дієту.

Загалом, за її словами, виробники безглютенових продуктів успішно використовують поширені міфи про глютен, щоб підвищити продажі. Наприклад, у 2015 році у США люди витратили близько 4 мільярдів доларів на безглютенові продукти, що в рази перевищує кількість людей, яким діагностовано целіакію чи алергію на глютен.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: