В Аргентині водій чиновників записував усі хабарі, які йому доручали розвозити

завантаження (1)

Мова йде як мінімум про 56 мільйонів доларів.

В Аргентині заарештували 12 осіб після того, як водій чиновників оприлюднив блокноти, в яких вів записи про хабарі, які йому доручали розвозити. Про це повідомляє BBC.

Водій Оскар Центено (Oscar Centeno) вів записи з 2003 по 2015 рік, коли при владі перебували Крістіна Фернандес де Кіршнер та її покійний чоловік Нестор Кіршнер. Центів детально записував час, цінність і навіть вага сумок з грошима, які йому доводилося відвозити. Він також вказував адреси і безліч інших деталей, наприклад, коли його начальник ходив в спортзал.

На початку 2018 року Центено передав вісім зошитів газеті La Nacion, яка кілька місяців працювала над історією, перш ніж звернутися до влади. 1 серпня видання опублікувало розслідування, яке призвело до безлічі арештів.

За підрахунками журналістів, в блокнотах йдеться про хабарі на суму 56 мільйонів доларів. На думку судді, загальна сума хабарів досягла 160 мільйонів доларів.

Крістіна Фернандес де Кіршнер та її покійний чоловік Нестор Кіршнер

Після затримання центів став співпрацювати зі слідством. Багато чиновників і бізнесменів, затримані через блокнотів, відмовилися давати свідчення. Серед фігурантів справи виявився колишній глава будівельної компанії Хав'єр Санчес Кабальєро, а також віце-президенти енергетичної компанії Херардо Феррейра і Хорхе Гільєрмо Нейра.

Як відзначило агентство Bloomberg, розслідування може призвести до арешту Крістіни Кіршнер, що утруднить її можливість брати участь у виборах президента в 2019 році. У грудні їй вдалося уникнути ув'язнення за держзраду і порушення в торгівлі валютою. На цей раз суддя, який розглядає справу про хабарі, також зажадав позбавити депутатської недоторканності Кіршнер.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: