Західна Україна потерпає від небезпечного іспанського слимака

38592_n

Минуло десять років, відколи в Україні почали виявляти так званих іспанський слимаків (Arion lusitanicus), які потрапили на Львівщину із південно-східної Польщі. Вони небезпечні тим, що їдять практично всю органіку і дуже швидко плодяться та поширюються, залишаючи після себе знищені поля та городи, пише  ІА ZIK. 

Звідки вони точно взялися – наразі невідомо. Найбільш ймовірними місцями походження вчені називають Португалію, північ Іспанії або Франції. На даний момент цей вид поширений практично по всій Європі, а у 1998 році був виявлений на території США. А все завдяки торгівлі і капусті. У ХХ сторіччі із цього регіону активно почали постачати сільськогосподарську продукцію (зокрема, салат та капусту) в інші країни. У такий спосіб ці повільні маленькі створіння змогли подолати сотні, тисячі кілометрів від свого звичного ареалу проживання.

Середні розміри слимака іспанського – 80-120 мм, але трапляються такі гіганти, які мають 150-200 мм. Забарвлення сильно варіюється, від темно коричневого чи бурого до яскраво оранжевого. З правого боку посередині мантії розташовується дихальний отвір. Вони ведуть нічний спосіб життя і найчастіше їх можна побачити після дощу або у сутінках. Вони люблять вологі місця. Удень ці молюски ховаються під грудками землі, між листям капусти тощо. А після заходу сонця виповзають зі схованок та накидаються на городину. У похмуру погоду цих слизняків можна побачити і вдень. Про те, що вони є поруч, свідчить білувата рідина, яку самки залишають на поверхні. Вона швидко засихає, утворюючи сріблясту блискучу доріжку.

Слимаки гермафродити, тобто у їх статевій системі об’єднані чоловічі та жіночі органи. Тому дуже часто може відбуватись самозапліднення, хоча зазвичай відбувається зустріч двох особин. На першій стадії всі особини є самцями, які лише у наступній фазі свого розвитку перетворюються на самок, щоб відкласти яйця. Самка такого слимака може відкласти до 500 яєць. Відкладання яєць може відбуватись на відкрити територіях, таких як ґрунт, але частіше в захищених місцях, наприклад, під рослинністю або в землі на глибині до 10 см.

Особливість іспанський слимаків полягає у тому, що вони їдять практично все. Деякі науковці розглядають їх, як потенційних знищувачів органічного відходів. Справді, ці слимаки не перебірливі у виборі їжі, їдять майже будь-яку органіку, не лише рослинного походження, але і тваринного. Ці шкідники їдять мертвих тварин, екскременти і навіть представників свого виду. У Польщі фіксували випадки, коли ці слизькі створіння нападали на гнізда птахів і з’їдали або робили каліками маленьких пташок. Вчені поки не можуть сказати, у який спосіб ці всеїдні слимаки знаходять житла птахів на деревах, вважається, що це стається випадково. Одним словом, через свою обжерливість, вони їдять все їстівне, що трапляється їм на шляху. Відповідно, літом від них сильно потерпають овочі на городах та полях.

Британські вчені сповістили громадськість, що слимаки, що потрапили до Великобританії з Іспанії, становлять загрозу для всієї екосистеми і попросили допомогти їм вистежити нежданих гостей. Вчені відзначають, що ці молюски не гребують харчуватися сільськогосподарськими культурами, які звичайні слимаки обходять стороною, і виживають після вживання отруйних гранул. Вони псують як підземну, так і надземну частину рослин: суниці, огірки, помідори, перець, картоплю та інші овочеві культури і плодові дерева. Підраховано, що слимаки пошкоджують близько 150 видів і різновидів культурних рослин. Як наслідок, – падає якість продукції, знижується врожай. Крім зниження врожаю, слимаки погіршують товарні якості продукції, забруднюють її виділеннями. Пошкоджені овочі стають непридатними для зберігання – швидко гниють, а також сприяють зараженню їх різними хворобами.

Доцент кафедри лісництва Національного лісотехнічного університету України Володимир Крамарець розповів, що у цих слимаків майже немає природних ворогів.

«Це вид, який все займає нову територію і немає достатньої кількості природних ворогів. Іспанські слимаки дуже швидко розмножуються. Вони починають поїдати все, що можна з’їсти, починаючи від декоративних рослин, сільськогосподарських культур, екскрементів і так далі. Вони можуть зимувати у ґрунті до 10 сантиметрів, тому стійкі до перепадів температури», – повідомив Володимир Крамарець.

Теперішня погода із великою кількістю опадів робить життя іспанських слимаків пречудовим. Адже наш вологий та сонячний клімат оптимально їм підходить. Тому в Україні число іспанських слимаків щороку зростає.

Українські реалії

У Національній мережі інформації з біорізноманіття (UkrBIN) почали активно обговорювати цю проблему. UkrBIN – це єдина в Україні платформа для накопичення та обміну даними з біорізноманіття у режимі вільного доступу. Ця статистична інформація дозволяє вченим та спеціалістам бачити реальну картину присутності чи відсутності того чи іншого виду тварин та рослин. Вже кілька днів на Фейсбук сторінці спільноти UkrBIN українці активно фіксують іспанських слимаків під хештегом #ЗупиниРудого.

«Ситуація в західних областях України є критичною, і вирішити миттєво ні ми, ні хтось інший її не може. Ми – не чарівники, але активно працюємо над розробкою методу боротьби з іспанським слимаком. Ми не представники Держспоживслужби України або місцевих органів самоврядування, а науковці й, на жаль, у сучасних реаліях України не маємо безпосереднього впливу на прийняття управлінських рішень», – написала дослідниця Марина Голінець у Фейсбук групі UkrBIN.

Вона також додала, що потрібно фотографувати та фіксувати місця, де були помічені ці молюски і закидати на сторінку спільноти.

«Дуже бажано додати фото, щоб спеціалісти могли перевірити вид. Цей вид випадково був завезений із посадковим матеріалом із Південної Європи і перетворився на справжнє нашестя у західних областях. Знаємо, що вже дістався і до Києва, але з інших областей інформації бракує. Ми збираємо дані для національної бази даних UkrBIN, які потім будуть використані для розробки стратегії боротьби із цим слизнем-лихом. Будь ласка, не залишайтеся осторонь», – написала Марина Голінець.

За короткий відрізок часу сотні людей сфотографували іспанських слимаків та написали координати, де вони їх бачили. В основному їх фіксують у західних областях: на Галичині, Буковині, Закарпатті. Зокрема, на інтерактивній карті – це добре видно.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: