В Україні можуть заборонити товари, що містять ртуть

a6d14d401dbf2a8ca3006f964c10666dfae41aac
Фото: ілюстративне

У Мінприроди оприлюднили для громадського обговорення законопроект про ратифікацію Україною Мінаматської конвенції.

Якщо документ ратифікують, під заборону потраплять всі товари, що містять у собі ртуть, або якщо вона використовується під час їхнього виробництва, пише «Сьогодні».

Мінаматську конвенцію починаючи з 2013 року вже підписали близько 130 країн, 94 з них — вже ратифікували її.

«Нині документи перебувають на внутрішньому урядовому погодженні. Сподіваємося на підтримку громадськості для того, щоб якомога швидше ратифікувати документ», – заявив заступник глави Мінекології Микола Кузьо.

У міністерстві повідомили, що головна мета цієї ініціативи — знизити ризики для екології країни і здоров'я громадян.

«За нашими оцінками, впровадження положень Конвенції для бізнесу не буде критичним, – розповів виданню директор департаменту екобезпеки Мінекології Сергій Лук'янчук. – Виробництво приладів, які забороняє Конвенція, в Україні відсутня. Йдеться лише про імпорт, але його обсяги — мізерні. Крім того, Конвенція передбачає поступове припинення і видобутку ртуті, а Україна її не видобуває».

За словами Лук'янчука, заборона не буде миттєвою. «Буде розроблено план впровадження Конвенції, і будемо поступово виводити з обігу все те, що потрапляє під заборону, тим більше що ми вже спостерігаємо тенденцію переходу, наприклад, з люмінесцентних ламп (їх виробництво супроводжується викидами ртуті в атмосферу) на діодні. Їх вже виробляють в Україні, вони є недорогими і вигідними в експлуатації. А обсяг імпорту люмінесцентних ламп — 10% від загальної кількості. Набагато рідше використовуються ртутні термометри».

В уряді наголошують – після введення заборони на ртутні прилади вилучати їх з продажу та у приватних споживачів ніхто не буде — вони просто вироблять свій ресурс, а на зміну їм прийдуть безпечніші товари.

Під заборону потраплять не тільки термометри і лампи: ртуть використовується при виробництві зубних пломб, косметики і навіть цементу. Опитані виданням стоматологи розповіли, що схвалюють заборону на «ртутні» пломби», йдеться в статті.

А ось в аптеках кажуть, що ртутними термометрами цікавляться частіше, так як вони дешевші від аналогів — 14 грн проти 70 грн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: